Richard Kába

RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.

Richard Kába

R.A.G. - Chřest na víně a česneku se salátem z vodnice, papáji ...

Typickým představitelem tuzemské jarní speciality je chřest. Dnes si uděláme chřest se salátem, který bude tak trošku nezvyklý a pevně věřím, že jej ochutnáte, než mu začnete vyčítat babicovatost. Salát bude totiž z vodnice, papáji, rukoly a přidáme trochu bílkovin díky křepelčímu vajíčku.

3.5.2011 v 21:14 | Karma: 11,61 | Přečteno: 1833x | Diskuse| Fotoblogy

Richard Kába

F1: Druhý závod s novými pravidly a co ty na to diváku?

Sezóna 2011 je v plném proudu, dva závody jsou za námi a já se pokusím trochu zabilancovat. Možná předčasně, možná ne, to ukáže budoucnost. Letos dostali jezdci do vínku několik méně či více zásadních změn, které ovlivňují průběh závodu a to i pro diváka.

11.4.2011 v 10:15 | Karma: 9,40 | Přečteno: 1085x | Diskuse| Sport

Richard Kába

F1: GP Malajsie:Výtah z tiskových zpráv týmů po pátečních tréniních

Další díl, který se zabývá mým subjektivním výtahem z tiskových zpráv týmu a případných mých subjektivních komentářů. Cílem článku je za prvé přinést čtenářům veškerou informační hodnotu v tiskovkách obsaženou a podat ji trochu humornou a recesistickou formou. Pro koho to není šálek jeho kávy, nabízí se mu možnost tyto články nečíst a nebo druhá mnohem lákavější, prudit v diskuzi.

8.4.2011 v 13:33 | Karma: 7,43 | Přečteno: 881x | Diskuse| Sport

Richard Kába

F1: GP Malajsie: Výtah z tiskových zpráv týmů před Malajsií

Další díl, který se zabývá mým subjektivním výtahem z tiskových zpráv týmu a případných mých subjektivních komentářů. Cílem článku je za prvé přinést čtenářům veškerou informační hodnotu v tiskovkách obsaženou a podat ji trochu humornou a recesistickou formou. Pro koho to není šálek jeho kávy, nabízí se mu možnost tyto články nečíst a nebo druhá mnohem lákavější, prudit v diskuzi.

7.4.2011 v 10:19 | Karma: 8,23 | Přečteno: 930x | Diskuse| Sport

Richard Kába

R.A.G - Salát s kaprem, zámeckými bramborami, hráškem a rajčetem

Máte zrovna v kuchyni kapra, a nesníte ho celého k obědu? Nebo chcete udělat zdravou, lehkou a chutnou večeři pro celou rodinu? Nebo třeba nemáte úplně rádi sladkovodní ryby a hledáte recept, kde Vám kapr nebude vadit? Zkuste si spolu s dalším dílem RIKovy Amatérské Gastronomie tento salát.

31.3.2011 v 20:48 | Karma: 11,60 | Přečteno: 1771x | Diskuse| Fotoblogy

Richard Kába

F1: GP Austrálie - Výtah z tiskových zpráv po prvním dnů tréninků

Toro Rosso: Alguersuari předstírá radost, že v jeho voze dnes jezdil Daniel Ricciardo, i když uvnitř ho asi slušně sejří. První den hodnotí jako velmi pozitivní. Podle Buemiho musí tým ještě zapracovat aby se posunuli ze středu pole. Ricciardo je plný dojmů, o všem hovoří v superlativech a je hlavně rád, že tam je. Aby ne, splnil se mu klukovský sen. Red Bull: Podle Webbera docela dobrý den, je třeba dále pracovat. Webber vidí jako konkurenceschopné týmy McLaren a Ferrari. Vettel je s dnešním dnem docela spokojen, ale stěžoval si na počasí, měl výhrady k dešti.

25.3.2011 v 14:21 | Karma: 7,43 | Přečteno: 877x | Diskuse| Sport

Richard Kába

R.A.G. - Římský salát s filé z tresky a černými olivami

V dnešním díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další lehčí pokrm a to salát, ke kterému využijime obyčejné filé z aljašské tresky, bílou cibuli, římský salát a černé olivy. Je to lehký, zdravý a chutný salát, který by neměl nikoho urazit. Ideální jako lehká večeře.

21.3.2011 v 16:11 | Karma: 13,75 | Přečteno: 1924x | Diskuse| Fotoblogy

Richard Kába

R.A.G. Brokolicová polévka s tuřínem, houbami a cizrnou

V dnešní RIKově Amatérské Gastronomii si připravíme pro všechny kverulanty na množství tuku, které v některých receptech popisuji, něco lehčího, zdravého a přesto velmi chutného. Prim v dnešním receptu bude hrát jinak nevyužitelný zbytek brokolice a zejména pak tuřín, tato skoro zapomenutá, ale zároveň velmi chutná zelenina.

20.3.2011 v 12:49 | Karma: 11,89 | Přečteno: 1617x | Diskuse| Fotoblogy

Richard Kába

R.A.G. - Rybí vývar a pikantní polévka s mušlemi a sezamem

V dalším díle Rikovy Amatérské Gastronomie si ukážeme, jak využít zbytky z ryb k něčemu produktivnímu, jako ukázku si z vyrobeného čirého rybího vývaru uděláme pikantní polévku s mušlemi a sezamem.

27.2.2011 v 16:42 | Karma: 14,79 | Přečteno: 1456x | Diskuse| Fotoblogy

Richard Kába

R.A.G. - Platýs s karamelizovanou citronovou kůrou a šťouch. br.

Tak dlouhý název se mi ani nevešel do titulku. :) Tak ještě jednou. Platýs s karamelizovanou citronovou kůrou a šťouchanými bramborami s pórkem. Ryby jsou zdravé a kromě toho jsou i dobré a platýs je jedna z těch, kterou jsem si v uplynulém roce velmi oblíbil. Dá se občas koupit relativně čerstvý za příjemnou cenu, takže je i velmi dostupný.

17.2.2011 v 18:30 | Karma: 15,52 | Přečteno: 3906x | Diskuse| Ostatní

Richard Kába

R.A.G. - Recenze - Steakgrill, Račiněves u Roudnice n.L.

Dnes udělám výjimku a místo nějakého dobrého receptu zveřejním recenzi na dobrou restauraci. V tomto případě to bude Steakgrill, Račiněves, u Roudnice nad Labem. Majitel pan Jaroslav Honzajk restauraci vybudoval podle konceptu Michaela Dobromila Klímy a jedná se tak svým způsobem v našem prostředí o raritu.

15.2.2011 v 9:05 | Karma: 13,48 | Přečteno: 2136x | Diskuse| Ostatní

Richard Kába

R.A.G. - Vepřová pečeně, patizonové zelí a karlovarský knedlík

Klasické vepřo, knedlo trošku jinak. Na vepřové pečeni není co měnit, ta je prostě vynikající sama o sobě, místo klasického houskového knedlíku však budeme vařit karlovarský a místo zelí použijeme patizon. Patizon je zelenina, kterou snadno vypěstujeme a dá se dlouho skladovat.

14.2.2011 v 7:46 | Karma: 13,88 | Přečteno: 4178x | Diskuse| Fotoblogy

Richard Kába

R.A.G. - Kachní konfit s lyonskými bramborami a červeným zelím

Dneska si ukážeme, co to je takový konfit. S tímto pojmem se můžete setkat v některých restauracích a možná ne každý ví, co to znamená. Konfit je vlastně konzerva. Konfitování v původním významu slova je konzervování masa. Je to velice stará metoda, která se používala zejména v době, kdy ještě nebyly mrazáky a chladničky. Dnes se slovo konfit používá velice módně i pro přípravu masa, které hodláme ihned zkonzumovat, je-li připraveno podobnou metodou.

5.2.2011 v 17:30 | Karma: 19,55 | Přečteno: 10161x | Diskuse| Fotoblogy

Richard Kába

R.A.G. - Krevetová polévka s mandlemi a koprem

Rádi jíme ryby a když už se dělá ryba, bývá dost zbytků na rybí vývar. A co pak s ním? No existuje mnoho možností v oblasti polévek, dnes si ukážeme jednu z nich. Polévku s krevetami a mandlemi ochucenou koprem.

30.1.2011 v 9:56 | Karma: 14,52 | Přečteno: 1456x | Diskuse| Ostatní

Richard Kába

R.A.G. - Babiččin bramborový salát a vzpomínka na Vánoce

Možná každý z nás si hřeje v paměti vzpomínky na Vánoce, když jsme byli ještě malé děti. Ještě před tím, než si uděláme babiččin bramborový salát, nostalgicky zavzpomínám na své dětství a na to jaké mám vzpomínky na Vánoce.

23.12.2010 v 12:59 | Karma: 31,53 | Přečteno: 4636x | Diskuse| Ostatní

Richard Kába

R.A.G. - Koňakové trubičky

Vánoce se blíží a tak v RIKové Amatérské Gastronomii nabídnu i několik nápadů na vánoční cukroví. Pro dnešní díl jsem si vybral koňakové trubičky. Jednoduché, velmi sladké a docela dobře vypadající.

28.11.2010 v 17:03 | Karma: 24,20 | Přečteno: 2132x | Diskuse| Ostatní

Richard Kába

R.A.G. - Česká bramboračka

Dneska si v rámci RIKovy Amatérské Gastronomie uvaříme klasickou, nejlepší českou bramboračku. Žádnou náhražku známou ze socialistických školních jídelen, ani levných velkovýkrmen. Prostě tu nejpoctivější skvělou bramboračku, na kterou si vzpomeneme od našich babiček.

26.11.2010 v 21:51 | Karma: 18,38 | Přečteno: 3253x | Diskuse| Ostatní

Richard Kába

Rozhovor s Josefem Králem po testech v F1

Autosport v Abu Dhabi zpovídal českého jezdce Josefa Krále po jeho prvním testu ve voze F1 týmu HRT.

19.11.2010 v 7:08 | Karma: 7,83 | Přečteno: 887x | Diskuse| Sport

Richard Kába

Josef Král bude testovat s F1 týmu HRT tuto středu v Abu Dhabi

Na seznamu testů Formule 1 je v Abu Dhabi s týmem Hispania Racing spojován Davide Valsecchi a především pro nás český jezdec Josef Král. Pastor Maldonado bude tentýž vůz testovat v úterý.

16.11.2010 v 13:12 | Karma: 8,31 | Přečteno: 1142x | Diskuse| Sport

Richard Kába

R.A.G. - Dýňová polévka

Helloween se k nám pomalu dostává a minimálně děti, když vidí vydlabané dýně v pohádkách touží po něčem podobném i doma. Takže mám dýni, kterou je třeba vykuchat a co s tou dužinou. Můžeme si např. uvařit dýňovou polévku.

30.10.2010 v 12:25 | Karma: 12,58 | Přečteno: 2093x | Diskuse| Ostatní