Richard Kába
- Počet článků 149
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2570x
Seznam rubrik
- Diabetes Mellitus
- R.A.G.RIKovaAmatérskáGastronom
- Tip na výlet
- Společnost
- Formule 1
- Čeští jezdci
- Kartrace
- Cestopisy
Oblíbené stránky
Oblíbené knihy
Oblíbené blogy
Richard Kába
R.A.G. - Přepuštěné máslo
V některých receptech RIKovy Amatérské Gastronomie se objevuje přepuštěné máslo a protože jsem byl na toto téma dotazován, zaměřím se dneska na tento prastarý způsob jak zvýšit účinnost a trvanlivost másla pro potřeby smažení. Co to vlastně je takové přepuštěné máslo? Je to vlastně jen tuk, který nám z másla zůstane.
Richard Kába
R.A.G. - Kulajda
Polévka kulajda je jedním z velmi charakteristických pokrmů české kuchyně a po celých Čechách můžeme najít nejrůznější variace na tuto polévku. V rámci RIKovy Amatérské Gastronomie si dneska ukážeme takovou, kterou mám nejradši já. Hlaďoučkou krémovou s výraznou kyselostí přecházejí do smetanového nasládla, se sušenými hříbky a křepelčím vajíčkem.
Richard Kába
R.A.G. - Terinka z krůtích prsou s lesními houbami
Dneska si zkusíme udělat terinku z krůtího masa a s lesními houbami. Terinka je ideálním pokrmem, kterým můžeme uvítat hosty, nebo servírovat jako předkrm. Výhoda je, že si ji můžeme připravit dopředu.
Richard Kába
R.A.G. - Opečená bageta s rajčaty, salátem a dipem z vodnice
Snídaně? Svačina? Večeře? Klidně. Anebo jako já, když se vám náhodou v lednici ocitne nebezpečně velké množství rajčat a ředkve vodnice a na zahrádce se urodilo tolik salátu, že se to nedá ujíst.
Richard Kába
R.A.G. - Zapékané brambory s rajčaty ovoněné šalvějí
V minulém dílu RIKovy Amatérské Gastronomie si čtenářky posteskly, že recept je velice náročný na suroviny. Slíbil jsem tedy pro příště něco dobrého ze zcela dostupných věcí. Je to taková více svěží varianta na francouzské brambory, které dodá ojedinělou chuť a vůni šalvěj.
Richard Kába
R.A.G. - Ančovičky s liškami se smetanou a mangoldem
Dneska si představíme prozměnu předkrm, anebo lehkou večeři. Uvaříme si takovou bábovičku z čerstvých ančoviček, plněnou listy mangoldu a liškami s kysanou smetanou a bylinkami.
Richard Kába
R.A.G. - Sumeček pečený na paprice a česneku s tuřínem a mrkví
Dneska si uděláme něco opravdu zdravého a dobrého. Afrického sumečka, resp. jeho filet, který dáme zapéct na paprice a česneku a jako přílohu si k tomu připravíme takový opravdu jednoduchý salátek z tuřínu, mrkve a kerblíku ve volitelné verzi s a bez kysané smetany.
Richard Kába
R.A.G.Hlávkový salát s tropickým ovocem, rajčetem, tuřínem, tuňákem
Dneska si uděláme opět rychlý salát, jak víme, ze včera nám zbyla půlka papáji. K té přidáme i avokádo, cherry rajčátka, domácí hlávkový salát, trochu tuřínu a pro nějaké bílkoviny i tuňáka a nakonec i kousek mozzarelly. Příliš divoká kombinace? Určitě ne, pojďme se podívat jak na to.
Richard Kába
R.A.G. - Chřest na víně a česneku se salátem z vodnice, papáji ...
Typickým představitelem tuzemské jarní speciality je chřest. Dnes si uděláme chřest se salátem, který bude tak trošku nezvyklý a pevně věřím, že jej ochutnáte, než mu začnete vyčítat babicovatost. Salát bude totiž z vodnice, papáji, rukoly a přidáme trochu bílkovin díky křepelčímu vajíčku.
Richard Kába
R.A.G - Salát s kaprem, zámeckými bramborami, hráškem a rajčetem
Máte zrovna v kuchyni kapra, a nesníte ho celého k obědu? Nebo chcete udělat zdravou, lehkou a chutnou večeři pro celou rodinu? Nebo třeba nemáte úplně rádi sladkovodní ryby a hledáte recept, kde Vám kapr nebude vadit? Zkuste si spolu s dalším dílem RIKovy Amatérské Gastronomie tento salát.
Richard Kába
R.A.G. - Římský salát s filé z tresky a černými olivami
V dnešním díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další lehčí pokrm a to salát, ke kterému využijime obyčejné filé z aljašské tresky, bílou cibuli, římský salát a černé olivy. Je to lehký, zdravý a chutný salát, který by neměl nikoho urazit. Ideální jako lehká večeře.
Richard Kába
R.A.G. Brokolicová polévka s tuřínem, houbami a cizrnou
V dnešní RIKově Amatérské Gastronomii si připravíme pro všechny kverulanty na množství tuku, které v některých receptech popisuji, něco lehčího, zdravého a přesto velmi chutného. Prim v dnešním receptu bude hrát jinak nevyužitelný zbytek brokolice a zejména pak tuřín, tato skoro zapomenutá, ale zároveň velmi chutná zelenina.
Richard Kába
R.A.G. - Rybí vývar a pikantní polévka s mušlemi a sezamem
V dalším díle Rikovy Amatérské Gastronomie si ukážeme, jak využít zbytky z ryb k něčemu produktivnímu, jako ukázku si z vyrobeného čirého rybího vývaru uděláme pikantní polévku s mušlemi a sezamem.
Richard Kába
R.A.G. - Platýs s karamelizovanou citronovou kůrou a šťouch. br.
Tak dlouhý název se mi ani nevešel do titulku. :) Tak ještě jednou. Platýs s karamelizovanou citronovou kůrou a šťouchanými bramborami s pórkem. Ryby jsou zdravé a kromě toho jsou i dobré a platýs je jedna z těch, kterou jsem si v uplynulém roce velmi oblíbil. Dá se občas koupit relativně čerstvý za příjemnou cenu, takže je i velmi dostupný.
Richard Kába
R.A.G. - Recenze - Steakgrill, Račiněves u Roudnice n.L.
Dnes udělám výjimku a místo nějakého dobrého receptu zveřejním recenzi na dobrou restauraci. V tomto případě to bude Steakgrill, Račiněves, u Roudnice nad Labem. Majitel pan Jaroslav Honzajk restauraci vybudoval podle konceptu Michaela Dobromila Klímy a jedná se tak svým způsobem v našem prostředí o raritu.
Richard Kába
R.A.G. - Vepřová pečeně, patizonové zelí a karlovarský knedlík
Klasické vepřo, knedlo trošku jinak. Na vepřové pečeni není co měnit, ta je prostě vynikající sama o sobě, místo klasického houskového knedlíku však budeme vařit karlovarský a místo zelí použijeme patizon. Patizon je zelenina, kterou snadno vypěstujeme a dá se dlouho skladovat.
Richard Kába
R.A.G. - Kachní konfit s lyonskými bramborami a červeným zelím
Dneska si ukážeme, co to je takový konfit. S tímto pojmem se můžete setkat v některých restauracích a možná ne každý ví, co to znamená. Konfit je vlastně konzerva. Konfitování v původním významu slova je konzervování masa. Je to velice stará metoda, která se používala zejména v době, kdy ještě nebyly mrazáky a chladničky. Dnes se slovo konfit používá velice módně i pro přípravu masa, které hodláme ihned zkonzumovat, je-li připraveno podobnou metodou.
Richard Kába
R.A.G. - Krevetová polévka s mandlemi a koprem
Rádi jíme ryby a když už se dělá ryba, bývá dost zbytků na rybí vývar. A co pak s ním? No existuje mnoho možností v oblasti polévek, dnes si ukážeme jednu z nich. Polévku s krevetami a mandlemi ochucenou koprem.
Richard Kába
R.A.G. - Babiččin bramborový salát a vzpomínka na Vánoce
Možná každý z nás si hřeje v paměti vzpomínky na Vánoce, když jsme byli ještě malé děti. Ještě před tím, než si uděláme babiččin bramborový salát, nostalgicky zavzpomínám na své dětství a na to jaké mám vzpomínky na Vánoce.
Richard Kába
R.A.G. - Koňakové trubičky
Vánoce se blíží a tak v RIKové Amatérské Gastronomii nabídnu i několik nápadů na vánoční cukroví. Pro dnešní díl jsem si vybral koňakové trubičky. Jednoduché, velmi sladké a docela dobře vypadající.
Richard Kába
R.A.G. - Česká bramboračka
Dneska si v rámci RIKovy Amatérské Gastronomie uvaříme klasickou, nejlepší českou bramboračku. Žádnou náhražku známou ze socialistických školních jídelen, ani levných velkovýkrmen. Prostě tu nejpoctivější skvělou bramboračku, na kterou si vzpomeneme od našich babiček.
Richard Kába
R.A.G. - Dýňová polévka
Helloween se k nám pomalu dostává a minimálně děti, když vidí vydlabané dýně v pohádkách touží po něčem podobném i doma. Takže mám dýni, kterou je třeba vykuchat a co s tou dužinou. Můžeme si např. uvařit dýňovou polévku.
Richard Kába
R.A.G. Kuře Cordon Bleu s bramborovou kaší
Pojem Cordon Bleu bývá v naších restauračních zařízeních dost často zneužíván či nepochopen. Název bývá často komolen, místo Cordon zaznívá občas Gordon, anglické blue občas mylně nahradí francouzské bleu a ona modrá barva vede některé autory pokrmů k myšlence použít tzv. modrý sýr.
Richard Kába
R.A.G. - Svíčková na smetaně s karlovarským knedlíkem
Svíčková na smetaně je nejen jeden z nejznámějších českých šlágrů, je to i pokrm tisíce a jedné varianty. Od hodně zeleninové na hrubo pasírované až po jemné hodně smetanové. Je prakticky nemožné najít dvě zcela totožné svíčkové. A každý kuchař, stejně jako každá kuchařka maji ten svůj recept nejlepší, tajemství různých zvláštních přísad a postupů se dědí z generace na generaci. Má smysl vůbec přicházet s nějakým dalším receptem? Asi ne, ale na druhou stranu, co by to byla za RIKovu Amatérskou Gastronomii bez svíčkové, že.
Richard Kába
R.A.G. - Spaghetti pomodoro
Další klasický, velice jednoduchý a velmi chutný recept z italské kuchyně. Není skoro nic jednoduššího, snad jen aglio olio. Tohle zvládne každý, rychle a výborně si pochutná.
předchozí | 1 2 3 | další |