Veřejné mínění před volbami je tvrdě masírováno zaujatostí médií

29. 04. 2010 11:04:23
Aneb z jakéhosi důvodu novináři podporují stávající establishment. Používají k tomu několik metod. Některé jsou jednoduché, jiné jsou trochu důmyslnější. O nestrannosti se v žádném případě nedá hovořit.

Je nadmíru jasné, že větší moc než mají politici, mají média. Způsob jakým podávají lidu informace má zásadní vliv na formování názoru ovčanů. A ovčané si také velice snadno a pohodlně názor udělají. Pokud jim zručný pisálek téma náležitě předžvýká, vytvořením vlastního názoru není nutné ani ztrácet čas.

Jako příklad se dá uvést kauza tzv. piráta z D1. (Tímto prosím ctěné čtenáře, aby nezaflákali diskuzní fórum další válkou názoru nad touto kauzou). Sugestivní videoreportáž, která je zcela zaujatá začíná výpovědí policisty, který jen hovoří dokola o tom, že "něco takového ještě neviděl". Následuje popis událostí reportérky, která nám přednese všechna "fakta" ... tedy příběh o tom jak se situace "prý" udála. Nemusím popisovat, takhle tu pohádku všichni znáte. Následuje několikavteřinový záběr z dálniční kamery, který zobrazuje ve velmi špatné kvalitě vůz, který se rychle zařazuje, a druhý který opouští dálnici. Ze záznamu nelze jednoznačně určit, zda došlo ke kontaktu obou vozů, na záznamu chybí deklarované nákladní vozidlo, které dotyčná posádka prý předjížděla, naopak, za vozem který se zařazuje je vidno několik ještě rychlejších vozů. A tento krátký a mlhavý záběr je v celé reportáži jediná skutečnost, která je k dispozici. Na základě této manipulativní reportáže se novináři neváhají tasit pojmenováními jako "pirát zaútočil na vůz" a ovčané neváhají na diskuzních fórech lynčovat, vynášet soudy apod. Skoro mi to připomíná další díl Českého snu.

Stejné je to bohužel se články o předvolební kampani. Nespokojenost voličů se stávajícími politickými uskupeními stoupá a procento voličů, kteří chtějí dát přednost volbě nové, neopotřebované strany roste. Zdá se však, že novináři jsou se stávajícím establishmentem (ať už na příkaz, nebo ještě hůře z vlastní vůle) spojeni a proti novým stranám silně brojí a hned několika způsoby se snaží manipulovat volební preference.

1. Zveřejňování "skandálů" a jejich zveličování

Strana svobodných čelila článkům o svém zrušení, kvůli tomu, že museli doplnit původně neúplnou Výroční finanční zprávu politické strany za rok 2009. Věci Veřejné jsou zase vláčeni tiskem proto, že účetní omylem ponechala na fakturách "hotově" místo "placeno převodem", ačkoli se dá jednoznačně prokázat, že ty platby byly realizované na účet. V obou případech je štvavá kampaň opravdu veliká a v článcích zaznívají opravdu skvostné výroky. Tato metoda je poměrně jednoduchá a také poměrně učinná.

2. Zjevně zkreslené a negativní přednášení informací.

Tak třeba titulek článku: Ja su z Mikulova, lísal se Brňanům Pražák John by ve slušném médiu neměl vyjít. V článku se navíc pan redaktor pouští hned v úvodu do hodně sugestivního projevu: "Předseda Věcí veřejných Radek John si už je nejspíš tak jistý volebním úspěchem, že mu ani nevadilo přijít včera na svůj vlastní volební mítink v Brně skoro o půl hodiny později." V článku se čtenář sice doví, že pan předseda omluvil svoje zpoždění dopravní situací na D1 a z článku poté plyne, že si publikum docela získal, přesto je článek uváděn takto negativně. Obávám se, že s čistým záměrem. Také účinná metoda i když trochu průhlednější.

3. Operace s představou neúplnosti

Tato metoda musím říci, že je nejsofistikovanější, tu použili autoři článku: Bude vládnout Paroubek, nebo Nečas? Rozhodnout mohou voliči i Klaus. Tento způsob skýtá takřka genialitu. Pracuje s imaginací povolební situace, ve které operuje s vítězi voleb dle stávajících převolebních průzkůmů jako s faktem a ve své "analýze" zcela abstrahuje na všechna nová uskupení. Podvědomně tak v ovčanovi vytváří dojem hotově věci a vsugerovává mu tak podvědomě ideu, že volit malé strany nemá smysl. Je to moc pěkná prácička.

Lidičky, přemýšlejte o všem co slyšíte a čtete a uplatňujte vlastní rozum.

Autor není členem ani příznivcem žádné politické strany a není dosud rozhodnut komu v nadcházejících volbách svěří svůj hlas. Naprosto jistě ví jen to, kterým uskupením svůj hlas nedá.


Autor: Richard Kába | čtvrtek 29.4.2010 11:04 | karma článku: 18.58 | přečteno: 1189x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 19.08 | Přečteno: 232 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 17.98 | Přečteno: 548 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 14.33 | Přečteno: 392 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.99 | Přečteno: 252 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.95 | Přečteno: 671 | Diskuse
Počet článků 149 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2569
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...