Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

F1: Zvučně, stručně před Tureckem - aktualizováno

Milí čtenáři, opět se Vám pokusím zprostředkovat krátké extrakty z tiskových zpráv před Velkou cenou Turecka, článek budu postupně aktualizovat, podle toho, jak týmy začnou uvolňovat své tiskové zprávy.

Okruh v IstanbuluDaimler Global

McLaren

Jenson Button zmiňuje osmou zatáčku a připomíná, že okruh v Istanbulu se mu líbí - je to prý jeden z nejlepších moderních okruhů, také se zde nejlépe předjíždí. Tým si veze upgrady a bude mít dobrou šanci, aby se mu vedlo dobře. Lewis Hamilton připomíná slušný výkon z Monaka a slušný výkon očekává mírně nejistě i v Turecku. Martin Whitmarsh říká, že poté co v uplynulých dvou závodech každý z jedzců jednou nedokončil, jsou odhodlání v Turecku skončit vpředu. Tým prý bojuje ve vývoji. Přejme jim štěstí a průchozí chlazení.

Mercedes

Nico Rosberg vidí v Instanbulu jednu z nejlepších tratí, kterou kdy navštívil. Rosberg se také odkazuje na pokračující vývoj vozu. Michael Schumacher si chválí směrem ke své osobě turecké fanoušky a chce jim poskytnout příležitost k nějaké té drobné oslavičce. Mimo toho si Schumacher všiml, že trať se jezdí proti směru ručičkových hodinek. Ross Brawn přiznává, že Monako bylo frustrující a tím se zavzdušňuje skoro celý odstavec. Dodává detaily vývoje, které by měly pomoci: návrat delšího rozvoru, poslední verze ftrubky, zadní křídlo a vývoj aerodynamiky. Norbert Haug opět strojové předčítá charakteristiku okruhu, jak z nějaké příčurky a dodává, že doufá v krok před.

Sauber

Pedro de la Rosa doufá v návrat výkonosti vozu na úroveň z Barcelony. Přetížení, kterého je trať plná, působí prý negativně hlavně na pneumatiky a krk. Kamui Kobayashi chce také těžit z vývoje vozu před Monakem a doporučuje tvrdou a poctivou práci. James Key nic přínosného neříká, snad jen, že se tým vrátí k použití ftrubky a že má nějaké nové aerodynamické vývojové prvky.

Renault

Robert Kubica je opatrný ohledně hodnocení výkonu Renaultu v Monaku, protože je to úplně jiná trať a v Turecku může být vše jinak. Také přiznává nějaká zlepšení vozu. Celkově je překvapený, jak dobře se týmu letos daří. Vitaly Petrov hodnotil závod v Monaku jako obtížný, v Turecu se bude opět snažit na sto procent. Více bude vědět až po pátečních trénincích.

Williams

Rubens Barrichello chápe DNF obou vozů jako zklamání a to zejména kvůli příčině své nehody (kanál). Zmínil potenciální problém s krčními svaly kvůli orientaci okruhu, ale všichni jezdci prý na tento závod speciálně trénují. Nico Hülkenberg vidí trať v Turecku jako pravý opak Monaka a to nejen kvůli směru. Závodil zde v GP2 a okruh se mu líbí. Rád by si po Monaku trochu poopravil náladu. Sam Michael přiznal, že se tým hlavně soustředil na opravu obou vozů po Monaku a že nestihli přední křídlo, proto použijí předchozí specifikaci. Také si pochvaloval Cosworth a jeho "vývoj", k tomu všemu budou i oba Williamsy vybaveny ftrubkou.

Bridgestone

Hiroshi Yasukawa mektá jen marketingově (asi jako v proslulém cimrmanově hře: "Kolega Vám behěm svého obsáhlého referátu stačil sdělit, že jsme do Liptákova jeli auty a že jsme cestou brali benzin"). Hirohide Hamashima přiznal, že okruh v Istanbulu v minulosti činil pneumatikám Bridgestone problémy a proto, že se zejména zaměřili na přípravu, výkon a výdrž pneumatik. Poté rozebral trať po úsecích a zmínil vliv jednotlivých pasaží na pneumatiky.

HRT

Bruno Senna měl již dvě příležitosti okusit trať v Turecku, což mu dalo jasnou představu o záludnosti okruhu. Karun Chandhok je spolu s týmem hrdý na výkon vozu v Monaku. I proto se těší do Turecka. Taktéž zde jezdil v GP2, takže popisuje jednotlivé pasáže tratě. Colin Kolles si je vědom, že je to první zjevení týmu v Turecku, jakkoli už jezdci trať znají. Bude to prý těžký závod.

Force India

Adrian Sutil je pozitivní co se týče Monaka a je velmi pozitivní ohledně Turecka. Výhodu týmu vidí v tom, že na každý závod vozí menší aktualizace vozu a právě tuto kontinuitu považuje za dobrou. Chtěl by stáhnout náskok Renaultu. Vitantonio Liuzzi chce pokračovat v bodování a chtěl by končit závody pravidelně v první desítce. Paul di Resta bude tentokrát pauzírovat. Vijay Mallya si libuje, že měl v Monaku letos poprvé oba vozy na bodech. Také vyzvihuje konzistentní výkony na různých typech okruhu a na výsledku z Monaka by chtěl stavět i v Turecku.

Virgin

Timo Glock vyjádřil frustraci z Monaka a pak se věnoval popisu tratě v Istanbulu. Kromě toho, že už víme, která část trati je klíčová, tak nám stihl ještě sdělit, že se těší. Lucas di Grassi se také těší, už jen proto, že v Turecku i on dostane upravený vůz. Na závod se prý připravoval na simulátoru. John Booth si užil logistické výzvy, dostat starý vůz di Grassiho z Monaka zpět do Dinningtonu a nový vůz zase do Turecka. V Turecku chce vidět pro oba vozy šachovnicovou vlajku. Nick Wirth se raduje, že budou konečně provozovat dva stejné vozy, poprvé od Číny. Technické problémy z Monaka prý již vyřešili.

Lotus

Jarno Trulli vidí Turecko jako trať se zatáčkou 8, zbytek trati je prý brnkačka. Jistota s vozem prý mu přibývá. Heikki Kovalainen se těší na pěkné počasí, na město Istanbul i na  - po Monaku zase jeden normální - okruh. Dieter Gass opakuje, že tým je extrémně hrdý na to, co letos dokázal, což doprovází výčtem nesporných úspěchů. Nyní se prý tým soustředí na to, aby byl vůz rychlejší. Nakonec má i hodně co říci o okruhu. Mike Gascoyne potvrdil, že tým se začal soustředit na závodění s vozy před sebou, nikoli za sebou a je si jistý, že s dalšími úpravami se ztráta Lotusu v Turecku opět sníží.

Článek bude aktualizován, pokud některý z chybějících týmů ještě zveřejní tiskovku ...

Zdroj: Týmy Formule 1

Foto: Daimler

Autor: Richard Kába | úterý 25.5.2010 14:11 | karma článku: 9,44 | přečteno: 1209x
  • Další články autora

Richard Kába

Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích

A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.

15.9.2013 v 15:09 | Karma: 34,98 | Přečteno: 7294x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.

31.7.2013 v 20:54 | Karma: 13,75 | Přečteno: 1876x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.

6.6.2013 v 13:25 | Karma: 11,21 | Přečteno: 1437x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13 | Přečteno: 583x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53 | Přečteno: 756x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2570x
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.