F1: Nová pravidla - FIA se zbláznila?
Stručně představím jednotlivé body a neodpustím si vlastní kritický pohled na nekteré z novot.
Pneumatiky
Jako jediný dodavatel pneumatik pro příští sezonu byl vybrán výrobce Pirelli. Pirelli má za sebou v F1 slušnou historii, nicméně přiznejme si, že přechod na pneumatiky "nového" výrobce a rychlost týmu při přizpůsobení se jim může do jisté míry výrazně ovlivnit výkonostní rozložení sil. Jestli to bude dobře nebo špatně, to nevím, v každém případě po odchodu Bridgestonu musela tak jako tak přijít změna. Tajně jsem doufal, že by se mohl vrátit souboj více dodavatelů, ale důvody pro jediného jsou pochopitelné.
Licence pro zaměstance soutěžících
Po kauze záměrné nehody mladého Piqueta v týmu Renault před dvěma lety a následné nedomyšlené perzekuci Briatoreho a Symondse, přišla FIA s vysoce účelovým pravidlem a tedy vydáváním licencí pro zaměstance týmů. Pokud tomuto pravidlu rozumím správně a má nějakým způsobem fungovat, bude muset každý člen nebo kontraktor týmu F1 disponovat licencí (která jistě nebude zadarmo), která jej bude opravňovat působit jakkoli v sérii F1. A celá tato byrokratická taškařice jen a jen proto, aby v případě, že FIA pocítí potřebu, mohla příslušného jednotlivce z F1 vykázat. Považuji to za účelové, hloupé a naprosto zbytečné nařízení, které maximálně zvýší finanční a administrativní stránku sportu. Skoro jako kdyby si do světové rady zasedli na malý melouch eurokomisaři.
Safety Car
FIA ohledně safety caru deklarovala, že po zajetí safety caru do depa se nesmí předjíždět před první "safety čárou"a zarověň připadala dodatek, že pokud je safety car na trase v posledním kole, nebo během posledního kola vyjede, jezdci nesmí až do šachovnicové vlajky předjíždět. Nic se tedy nemění, pouze formule "pokud závod končí a safety car zajíždí do depa" ... byla nahrazena přesnějším spojením "V posledním kole" ... pro případ, že by zase nějaký vykuk neudržel nervy na uzdě a pak začal zpochybňovat již dostatečně jasnou definici.
Obecná bezpečnost
Pokud se některý vůz pohybuje po trati zbytečně pomalu, nevyzpytatelně, nebo se zdá být nebezpečnými ostatním jezdcům, bude to oznámeno komisařům. Toto vše kdykoli je vůz na trati, vjíždí do boxů, nebo projíždí boxovou uličkou.
Co se týče kvalifikace, aby se předešlo zbytečně pomalé a nebzpečné jízdě, jezdci se musí dodržovat maximální čas na kolo stanovený FIA.
Jak dalece je toto nařízení motivováno bezpečností nevím, ale v zásadě jeho aplikace ničemu nevadí.
Startovní rošt
Na příští rok se vrátíme v kvalifikaci na 107% času prvního a kvalifikaci se tak opět po pár letech vrátí pravý smysl jejího názvu. Předpokládám, že FIA podlehla lobby některých velkých týmů, kteří permanentně kritizují nováčky.
Jezdec nastavitelné šasi
V roce 2011 bude moci jezdec nastavovat šasi (bodywork). Toto bude ovšem omezeno tak, aby se nemohlo dít na startu závodu a v prvních kolech. Tato featura se bude moci použít výhradně k předjetí (tedy předpokládejme, že i k pokusu o předjetí) a pouze tehdy, pokud ztráta na vůz před vámi je do 1 vteřiny. Celý systém se pak vypne při použití brzdového pedálu.
Neumím si představit co si ve FIA šlehli, ale muselo to být zatraceně silné. Netuším, jakým způsobem chce FIA zajistit, že se systém aktivuje výhradně v návaznosti na ztrátu do 1 vteřiny, jestli se systém zase deaktivuje, pokud se během manévru vzdálenost zvýší nad 1 vteřinu. Také mě velmi znepokojuje deklarovaná skutečnost, že se úroveň aerodynamiky opět zcela změní při počátku brzdění, a vůbec složitost definice a hůře představitelná aplikovatelnost ve mě budí dojem, že větší krávovinu jsem ještě neslyšel.
Aerodynamický vliv
Související nařízení s předchozím, definující, že kromě výše uvedého je jakýkoli systém, zařízení, nebo postup, který mění vlastnosti aerodynamické charakteristiky zcela zakázan.
Váha
Minimální váha vozu bude zvýšena na 640kg, což pomůže implementaci systému KERS.
Vypouštění paliva
Jeli požadován po jízdách vzorek paliva, vůz musí být vůz schopen nejprve se vrátit svým vlastním pohonem zpět do depa.
Zdroj: www.autosport.com
Richard Kába
Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích
A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.
Richard Kába
Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr
Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.
Richard Kába
R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž
Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.
Richard Kába
R.A.G. - Guacamole
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.
Richard Kába
R.A.G. - Salát Niçoise
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.
Richard Kába
R.A.G. - Roastbeef s béarnskou omáčkou
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si upečeme roastbeef a k němu si uvaříme klasickou béarnskou omáčku.
Richard Kába
R.A.G. - Kuřecí parmezán (Chicken Parmesan)
V dnešním díle RIKovy Amatérské Gastronomie si uvaříme pokrm původem z Itálie, ale dnes už zdomácnělý v Americe. Chicken Parm nebo Chicken Parmesan - tedy kuřecí prso obalené v parmezánu s rajčatovou omáčkou a špagetami.
Richard Kába
R.A.G. - Sumeček v parmské šunce s pastiňákovým pyré a hřiby
V dnešním díle RIKovy Amatérské Gastronomie si uděláme takový malý pokus o fine dining. Námět pro tento recept jsem čerpal z Ramsayho Hells Kitchen, ale jak to přesně dělali tam samozřejmě nezaznělo. Tak jsem si to lehce dovymyslel, nicméně to docela chutná, však posuďte sami.
Richard Kába
R.A.G. - Domácí krůtí šunka
V dnešním díle RIKovy Amatérské Gastronomie si ukážeme, jak si udělat doma opravdovou krásnou libovou a chutnou krůtí šunku. Zkuste to aspoň jednou a už nepřestanete. Po dobré domácí šunce určitě přestanete kupovat veškerý ten růžový hnus co prodávají v různých obchodech a ještě za šílenou cenu.
Richard Kába
R.A.G. - Kuřecí roláda se šalvějí s bramborovou kaší
V dnešním díle RIKovy Amatérské Gastronomie si uvaříme kuřecí roládu se šalvějí s bramborovou kaší. Ukážeme si, jak vykostit celé kuře tak, aby nám zůstala pohromdě kůže s masem, ze které si poté připravíme roládu ovoněnou šalvějí s nádivkou.
Richard Kába
R.A.G. - Kapustová polévka
V dnešním díle RIKovy Amatérské Gastronomie si uvaříme klasickou tuzemskou kapustovou polévku. Není to žádné peklo, každý to zvládne a dobře si pochutná. Vycházím z receptu Kapustnice z knihy Romana Vaňka Kouzlo kuchyně Čech a Moravy.
Richard Kába
R.A.G. - Vosí hnízda
Vánoce klepou na dveře a tak si v dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zkusíme jeden z klasických starých českých receptů na vánoční cukroví a to na vosí hnízda. Vosí hnízda patří mezi nepečené cukroví a existuje skoro tolik variant, kolik kuchařů. Tak se pojdme podívat, jak může vypadat jedna z nich.
Richard Kába
R.A.G. - Créme fraîche
Créme fraîche. Typicky francouzská věc. Najdeme jej v každém druhém receptu na francouzskou kuchyni, ale mnohem obtížněji v domácích obchodech. A když už, tak je to buď kysaná smetana plus anebo výrobek velmi nepříznivé ceny.
Richard Kába
R.A.G. - Telecí na estragonu
V dnešním díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Francie a připravíme si telecí s dvěma ingrediencemi typickými pro francouzskou kuchyni. Těmi není nic jiného než bylinka estragon a créme fraîche. Invenci budeme čerpat z Pohlreichovy knihy Šéf na smetaně. Vzhledem k tomu, že kniha je spíše než kuchařkou reklamou na mléčné produkty jedné nejmenované firmy, tak jsou recepty v ní neúplné, schématické a občas neunikla korektuře i nějaká ta chybka. My si ukážeme, jak tento recept udělat správně, krok za krokem, jak bývá v R.A.G. obvyklé.
Richard Kába
R.A.G. - Citronový konfit
V dnešním díle RIKovy Amatérské Gastronomie si necháme poradit Gordonem Ramsaym a připravíme si citronový konfit - aneb způsob, jak si připravit do foroty citronové plátky k pozdějšímu použití. Citronová kolečka můžeme použít např. do koktejlů, položit před dopečením na různé druhy masa a ryb, případně jako podklad brusinkového terčíku v klasické české svíčkové omáčce.
Richard Kába
R.A.G. - Mandlový koláč
Po delší době se mi podařilo přidat další zajímavý a tentokrát velmi jednoduchý recept. Inspirací mi budiž kniha Romana Vaňka S vařečkou kolem světa a recept pocházející z Malorky na mandlový koláč. Není to žádná krvavá gastronomie, zvládne to každý a nestojí to ani moc času, ani nádobí. Výsledek je přesto velmi chutný, takže pojďme ochutnat Malorku.
Richard Kába
Jak farmaceutické firmy bagrují na nemocných za přispění státu
Od 1.4.2012 platí novela zákona č. 48/1997 Sb. „O veřejném zdravotním pojištění“, ve kterém ministerstvo zdravotnictví snížilo úhrady za některé léčebné pomůcky. Člověka by napadlo, že nemocní na tom budou hůře. Opak je pravdou a my si vysvětlíme proč.
Richard Kába
R.A.G. - Rizoto s mandlemi, fíky a parmezánem
Dneska si uvaříme rizoto s možná trochu nezvyklou chutí, použijeme fíky a mandle. Původně jsem chtěl použít jedlé kaštany, ale bohužel jsem špatně vybíral a 90% zakoupených kaštanů se ukázalo po vyloupání zralých na vyhození. Nicméně mandle se k fíkům hodí také, takže můžete zkusit obě varianty.
Richard Kába
R.A.G. - Žampionová krémová polévka
Čerstvé žampiony a jejich nádherná chuť, to je žampionová polévka. Když se udělá správně, je to totální útok na Vaše chuťové pohárky. Toho samozřejmě nedosáhneme nakládanými žampiony, ale výhradně a pouze čerstvými. Recept není nijak složitý ani náročný na suroviny a výsledek je přesto vynikající, pojďme si to zkusit.
Richard Kába
Baví vás závodit na motokáře? Přihlašte se do KART RACE 2012
KART RACE o.s. je občanské sdružení, které pořádá motokárový šampionát. Letos finišuje již sedmá sezona a osmá se připravuje. Baví Vás karting? Na svoji káru nemáte? Máte šanci zajezdit si v amatérském šampionátu s dobrou kvalitou a vysokou úrovní.
předchozí | 1 2 3 4 5 6 7 ... | další |
- Počet článků 149
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2570x
Seznam rubrik
- Diabetes Mellitus
- R.A.G.RIKovaAmatérskáGastronom
- Tip na výlet
- Společnost
- Formule 1
- Čeští jezdci
- Kartrace
- Cestopisy