Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

F1: GP Malajsie: Výtah z tiskových zpráv týmů před Malajsií

Další díl, který se zabývá mým subjektivním výtahem z tiskových zpráv týmu a případných mých subjektivních komentářů. Cílem článku je za prvé přinést čtenářům veškerou informační hodnotu v tiskovkách obsaženou a podat ji trochu humornou a recesistickou formou. Pro koho to není šálek jeho kávy, nabízí se mu možnost tyto články nečíst a nebo druhá mnohem lákavější, prudit v diskuzi.

Sauber: Kamui Kobayashi má Malajsii rád, očekává vyšší teploty a vyšší úroveň opotřebení pneumatik a přesto doufá ve stejnou výkonost jako v Austrálii. Sergio Perez je ještě nadšenější, než před prvním závodem, protože v Austrálii se mu dařilo a navíc okruh v Sepangu dobře zná. James Key se rozhovořil o obecných věcech, jako teplota, vlhkost, pravděpodobnost deště, rozbor zatáček (rychlé, pomalé) a nezapomněl zmínit, že na voze budou změny. Ony kdyby nebyly, tak by je zase diskvalifikovali. Tisková zpráva vyšla 1. dubna, ale vypadá (narozdíl od některých jiných) jako seriózní.

McLaren: Lewis Hamilton miluje Sepang, protože je cituji: "velký, rychlý a široký ..." - konec citátu. Těší se mimo jiné na KERS a DRS, tedy systémy které tady budou mít větší vliv. Vidím, že brzy začnou být i tiskové zprávy pro laiky nesrozumitelné kvůli zkratkám. Když tak Lewise čtu, zní mi v hlavě oblíbená Mládkova melodie .. "Tohle IA VHJ dělá kromě DKW, BMW a NSU, KDF i MG ...". No, abychom se vrátili k Lewisovi, ještě tam má odstaveček ... no, možná to ani nebude ...ale tak, prý už vyřadili z provozu ty přídavné podlahové brzy, které Lewis používal k dobrzďování v zatáčkách a kypření kačírků v Austrálii. Jenson Button má Sepang za svoji oblíbenou trať a připadá mu rok od roku lepší. Zmiňuje známá fakta o tom, že je třeba aerodynamicky dobrý vůz a protože je jedním z jezdců, kterým v minulosti došla pára ... pardon, tedy voda v lahvi na pití, neopomíná zmínit dopad vysokých teplot a vysoke vzdušné vlkhosti na živý organismus - včetně pilota F1. Také musel zmínit, že tu v roce 2009 vyhrál, pro případ, že byste to již zapomněli. Martin Whitmars. No vždycky se smějete, že jsem ho diskriminoval, tak já udělám výjimku a přeložím co řekl. Doufám, že to bude dostatečným důvodem ho už v příštích dílech nezmiňovat: "Sepang je náročný, vysokorychlostní okruh, který je jako vitrína výkonosti takových vozů, které mají nejvyšší úroveň přilnavosti a přítlaku a které nejlépe dokáží využívat pneumatiky, pro které (myšleno pneumatiky) to bude jejich zatím nejteplejší a nejtěžší zkouška." Ne, sorry, fakt ne, ne a just ne ...

Virgin: Timo Glock v zásadě popisuje samé známé věci, teplo, náročnost, a zajímavost okruhu, svůj fitnes, a že se těší. Jerome D’Ambrosio se podobně jako Perez opět vrací ke svému debutu, pořád je pro něj obrovská novinka řídit vůz F1. Booth má máslo na hlavě ohledně zmršeného vývoje vozu a tak se to alespoň snaží zakecat dlouhou pasáží o vylepšeních a úsilí továrny.

Mercedes: Noční můra - tisková zpráva formou rozhovoru a s takto imbecilními otázkami: Michaela Schumachera se ptají: Co vás baví a jaké jsou nejunikátnější výzvy okruhu Sepang? a druhá: Tým měl v Austrálii těžké časy. Co očekáváte od druhého závodu? Ve vší úctě k Michaelovi, nikdo by na takové otázky neodpověděl cokoli přínosného. A s Nicem to není jiné: Jak hodnotíte okruh Sepang? Očekáváte v Malajsii lepší víkend? No, já osobně bych PijáRistu z týmu Mercedes GP nechal po takto skvělé práci z Austrálie do Malajsie za trest doplavat, v helmě, kombinéze a na zádech s batohem, do kterého bych přidal veškerý balast pro lepší vyvážení. Přeci si ten člověk nemůže nalhávat, že to bude někdo číst, nebo nedej bože překládat.

Lotus: Lotus je jedním z týmů, který upřednostňuje v tiskovce manažery před jezdci (obvykle bývají moudrá slova manažerů až na konci). Tony Fernandes mektá o nekonečné usilovné práci atp. Mike Gascoyne vysvětluje ještě jednou trápení z Austrálie a věří, že Sepang bude Lotusu svědčit. Heikki Kovalainen popisuje jen trať a klimatické podmínky a Jarno Trulli se na víkend těší. Je to domácí závod pro Lotus a tak si stěžuje (jinak by to ani nebyl Jarno) na spoustu marketingových povinností.

Williams: Také první technický ředitel. Sam Michael věří, že v Sepangu pohyblivé křídlo pomůže předjíždět a také přiznává nějaká vylepšení na vozech. Cíl je dojet na bodech s oběma vozy. Rubens Barrichello si kromě teploty a tratě všímá náročnosti okruhu pro pneumatiky a nutnost perfektního nastavení. Pastor Maldonado má standardní řeči nováčků - nadšen, těší, chce se zlepšovat závod od závodu, bla bla bla ...

HRT: Na prvním místě samozřejmě Colin Kolles, pak Narain Karthikeyan a nakonec Vitantonio Liuzzi. Upřímně netuším, co u HRT kouří nebo šňupou, ale docela rád bych to také ochutnal. Všichni se tváří, jako, že Austrálie byla jenom taková epizoda nešťastných událostí, teď přijedou do Malajsie a už to bude všechno OK (dokonce tady zazněl pojem: "vrátit do normálu"). Jediný jakžtakž při smyslech je Liuzii, který zcela upřímě prohlašuje, že je Sepang na dobrý vůz velmi náročný. Ostatním připadá splnění 107% limitu jako nepodstatná formalita, na které se otáčejí hnidopyšští novináři nemající v okurkové sezoně o čem fabulovat. No pánové, jsem upřímně zvědavý.

Force India: Uff opět rozhovor a ne o moc zdařilejší než u Meďáků. Adrian Sutil je spokojený s výkonem vozu a chce získat body pro oba vozy. Paul di Resta je samozřejmě plný dojmů a Nico Hülkenberg je hlavně rád, že tam vůbec je. Vijay Malllya to celé jenom platí a tak nelze očekávat přínosné informace v tiskovce.

Red Bull Racing: Krátká a úderná. Sebastian Vettel chápe, že skutečná výkonnost vozů se pozná až v Malajsii, připomíná, že do zatáčky 14 se brzdí až běhěm zatáčení. Mark Webber by rád získal nějaký šampus, což je všeříkající.

Ferrari zatím nevydalo tiskovku ...

Renault zatím nevydal tiskovku ...

Toro Rosso zatím nevydalo tiskovku ...

 

Autor: Richard Kába | čtvrtek 7.4.2011 10:19 | karma článku: 8,23 | přečteno: 930x
  • Další články autora

Richard Kába

Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích

A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.

15.9.2013 v 15:09 | Karma: 34,98 | Přečteno: 7294x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.

31.7.2013 v 20:54 | Karma: 13,75 | Přečteno: 1876x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.

6.6.2013 v 13:25 | Karma: 11,21 | Přečteno: 1437x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13 | Přečteno: 583x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53 | Přečteno: 756x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Roastbeef s béarnskou omáčkou

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si upečeme roastbeef a k němu si uvaříme klasickou béarnskou omáčku.

30.12.2012 v 17:21 | Karma: 11,62 | Přečteno: 2068x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Kuřecí parmezán (Chicken Parmesan)

V dnešním díle RIKovy Amatérské Gastronomie si uvaříme pokrm původem z Itálie, ale dnes už zdomácnělý v Americe. Chicken Parm nebo Chicken Parmesan - tedy kuřecí prso obalené v parmezánu s rajčatovou omáčkou a špagetami.

30.12.2012 v 8:43 | Karma: 14,31 | Přečteno: 1818x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Sumeček v parmské šunce s pastiňákovým pyré a hřiby

V dnešním díle RIKovy Amatérské Gastronomie si uděláme takový malý pokus o fine dining. Námět pro tento recept jsem čerpal z Ramsayho Hells Kitchen, ale jak to přesně dělali tam samozřejmě nezaznělo. Tak jsem si to lehce dovymyslel, nicméně to docela chutná, však posuďte sami.

28.12.2012 v 13:10 | Karma: 11,06 | Přečteno: 949x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Domácí krůtí šunka

V dnešním díle RIKovy Amatérské Gastronomie si ukážeme, jak si udělat doma opravdovou krásnou libovou a chutnou krůtí šunku. Zkuste to aspoň jednou a už nepřestanete. Po dobré domácí šunce určitě přestanete kupovat veškerý ten růžový hnus co prodávají v různých obchodech a ještě za šílenou cenu.

21.12.2012 v 6:32 | Karma: 21,64 | Přečteno: 9982x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Kuřecí roláda se šalvějí s bramborovou kaší

V dnešním díle RIKovy Amatérské Gastronomie si uvaříme kuřecí roládu se šalvějí s bramborovou kaší. Ukážeme si, jak vykostit celé kuře tak, aby nám zůstala pohromdě kůže s masem, ze které si poté připravíme roládu ovoněnou šalvějí s nádivkou.

20.12.2012 v 16:36 | Karma: 10,47 | Přečteno: 1175x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Kapustová polévka

V dnešním díle RIKovy Amatérské Gastronomie si uvaříme klasickou tuzemskou kapustovou polévku. Není to žádné peklo, každý to zvládne a dobře si pochutná. Vycházím z receptu Kapustnice z knihy Romana Vaňka Kouzlo kuchyně Čech a Moravy.

18.12.2012 v 10:52 | Karma: 12,01 | Přečteno: 2812x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Vosí hnízda

Vánoce klepou na dveře a tak si v dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zkusíme jeden z klasických starých českých receptů na vánoční cukroví a to na vosí hnízda. Vosí hnízda patří mezi nepečené cukroví a existuje skoro tolik variant, kolik kuchařů. Tak se pojdme podívat, jak může vypadat jedna z nich.

16.12.2012 v 20:16 | Karma: 12,04 | Přečteno: 3351x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Créme fraîche

Créme fraîche. Typicky francouzská věc. Najdeme jej v každém druhém receptu na francouzskou kuchyni, ale mnohem obtížněji v domácích obchodech. A když už, tak je to buď kysaná smetana plus anebo výrobek velmi nepříznivé ceny.

4.12.2012 v 20:39 | Karma: 14,55 | Přečteno: 1594x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Telecí na estragonu

V dnešním díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Francie a připravíme si telecí s dvěma ingrediencemi typickými pro francouzskou kuchyni. Těmi není nic jiného než bylinka estragon a créme fraîche. Invenci budeme čerpat z Pohlreichovy knihy Šéf na smetaně. Vzhledem k tomu, že kniha je spíše než kuchařkou reklamou na mléčné produkty jedné nejmenované firmy, tak jsou recepty v ní neúplné, schématické a občas neunikla korektuře i nějaká ta chybka. My si ukážeme, jak tento recept udělat správně, krok za krokem, jak bývá v R.A.G. obvyklé.

3.12.2012 v 13:32 | Karma: 10,43 | Přečteno: 1042x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Citronový konfit

V dnešním díle RIKovy Amatérské Gastronomie si necháme poradit Gordonem Ramsaym a připravíme si citronový konfit - aneb způsob, jak si připravit do foroty citronové plátky k pozdějšímu použití. Citronová kolečka můžeme použít např. do koktejlů, položit před dopečením na různé druhy masa a ryb, případně jako podklad brusinkového terčíku v klasické české svíčkové omáčce.

30.11.2012 v 15:28 | Karma: 10,80 | Přečteno: 1133x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Mandlový koláč

Po delší době se mi podařilo přidat další zajímavý a tentokrát velmi jednoduchý recept. Inspirací mi budiž kniha Romana Vaňka S vařečkou kolem světa a recept pocházející z Malorky na mandlový koláč. Není to žádná krvavá gastronomie, zvládne to každý a nestojí to ani moc času, ani nádobí. Výsledek je přesto velmi chutný, takže pojďme ochutnat Malorku.

28.11.2012 v 15:34 | Karma: 12,63 | Přečteno: 2756x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

Jak farmaceutické firmy bagrují na nemocných za přispění státu

Od 1.4.2012 platí novela zákona č. 48/1997 Sb. „O veřejném zdravotním pojištění“, ve kterém ministerstvo zdravotnictví snížilo úhrady za některé léčebné pomůcky. Člověka by napadlo, že nemocní na tom budou hůře. Opak je pravdou a my si vysvětlíme proč.

6.4.2012 v 7:00 | Karma: 27,23 | Přečteno: 3151x | Diskuse| Ekonomika

Richard Kába

R.A.G. - Rizoto s mandlemi, fíky a parmezánem

Dneska si uvaříme rizoto s možná trochu nezvyklou chutí, použijeme fíky a mandle. Původně jsem chtěl použít jedlé kaštany, ale bohužel jsem špatně vybíral a 90% zakoupených kaštanů se ukázalo po vyloupání zralých na vyhození. Nicméně mandle se k fíkům hodí také, takže můžete zkusit obě varianty.

10.1.2012 v 11:30 | Karma: 12,79 | Přečteno: 1460x | Diskuse| Fotoblogy

Richard Kába

R.A.G. - Žampionová krémová polévka

Čerstvé žampiony a jejich nádherná chuť, to je žampionová polévka. Když se udělá správně, je to totální útok na Vaše chuťové pohárky. Toho samozřejmě nedosáhneme nakládanými žampiony, ale výhradně a pouze čerstvými. Recept není nijak složitý ani náročný na suroviny a výsledek je přesto vynikající, pojďme si to zkusit.

29.10.2011 v 13:07 | Karma: 19,13 | Přečteno: 10775x | Diskuse| Fotoblogy

Richard Kába

Baví vás závodit na motokáře? Přihlašte se do KART RACE 2012

KART RACE o.s. je občanské sdružení, které pořádá motokárový šampionát. Letos finišuje již sedmá sezona a osmá se připravuje. Baví Vás karting? Na svoji káru nemáte? Máte šanci zajezdit si v amatérském šampionátu s dobrou kvalitou a vysokou úrovní.

24.10.2011 v 16:28 | Karma: 8,29 | Přečteno: 1084x | Diskuse| Pozvánky, akce
  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2570x
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.