Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

R.A.G.Hlávkový salát s tropickým ovocem, rajčetem, tuřínem, tuňákem

Dneska si uděláme opět rychlý salát, jak víme, ze včera nám zbyla půlka papáji. K té přidáme i avokádo, cherry rajčátka, domácí hlávkový salát, trochu tuřínu a pro nějaké bílkoviny i tuňáka a nakonec i kousek mozzarelly. Příliš divoká kombinace? Určitě ne, pojďme se podívat jak na to.

Co tedy budeme potřebovat, abychom sice dietně, ale přesto chutně vydatně nakrmili dvě osůbky?

1/2 papáji

1 avokádo

1/4 menšího tuřínu

1 menší hlávkový salát

10 cherry rajčátek

1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě

50g mozzarelly

1 citron

1 lžíce sezamového oleje

extrapanenský olivový olej na zakápnutí na talíři

sůl, čerstvě mletý černý pepř

Tak a půjdeme na to.

Nejprve si odpeckujeme, oloupeme a nakrájíme papáju na plátky. Také si můžeme něco říct o papáji. Papája obsahuje kromě velkého množství sacharidů i spoustu vitamínů. Použití v kuchyni je nejlepší do salátů, případně džemů a marmelád. Jeho chuť ještě zvýrazní citronová šťáva.

Jako další použijeme avokádo. Avokádo rozkrojíme, vyndáme pecku a oloupeme slupku. Avokádo na obrázku je nezralé, což pro účel salátu nevadí. Nicméně pokud koupíme tvrdé a nezralé, dáme ho papírového sáčku a za den až dva uzraje. Pro účely našeho salátu ho také nakrájíme na plátky.

Hlávkový salát (nejlépe menší, mladší) důkladně list po listu opláchneme, osušíme a nakrájíme, nebo natrháme na přiměřené kousky.

Tuřín také oloupeme a nakrájíme na přiměřeně velké plátky.

Pak nakrájíme rajčátka na polovic a všechny ingredience dáme do mísy. Posolíme, zakápneme sezamovým olejem a vymačkáme citronvou šťávu. Také opepříme čerstvě mletým černým pepřem. Poté všechno opatrně, ale důkladně promícháme.

Scedíme si tuňáka z konzervy, zásadně používáme konzervy: "ve vlastní šťávě". Ty které jsou v oleji nemají vždy ideální složení olejů, takže nejchutnější bývá právě tuňák ve vlastní šťávě. Ještě je dobré vybrat si značku, která nabízí opravdového tuňáka pravého (z rodu Tunnus). Tuňáka si dáme přecedit.

Promíchaný salát nandáme na talíř a navrch přidáme kusy tuňáka.

Nakonec natrháme kousky mozzarelly a pokapeme olivovým olejem. Takto můžeme podávat.

Dobrou chuť.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Autor: Richard Kába | středa 4.5.2011 19:51 | karma článku: 10,92 | přečteno: 1673x
  • Další články autora

Richard Kába

Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích

A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.

15.9.2013 v 15:09 | Karma: 34,98 | Přečteno: 7294x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.

31.7.2013 v 20:54 | Karma: 13,75 | Přečteno: 1876x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.

6.6.2013 v 13:25 | Karma: 11,21 | Přečteno: 1437x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13 | Přečteno: 583x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53 | Přečteno: 756x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

ÓČKO rozšiřuje spolupráci s influencery, odemyká jejich prémiový obsah

24. dubna 2024

ÓČKO prohlubuje spolupráci s předními českými videomakery a podcastery. V novém projektu O UNLOCKED...

Z léčebny za odměnu do fast foodu. Obézních dětí přibývá, i kvůli rodičům

24. dubna 2024

Premium Dětí s obezitou přibývá. „Z naší praxe nic nenasvědčuje tomu, že by se situace měla lepšit, spíše...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Vláda je pro preventivní zadržení zbraně. Podezřelé nákupy se mají hlásit

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  15:46

Přímý přenos Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2570x
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.