R.A.G.Hlávkový salát s tropickým ovocem, rajčetem, tuřínem, tuňákem
Co tedy budeme potřebovat, abychom sice dietně, ale přesto chutně vydatně nakrmili dvě osůbky?
1/2 papáji
1 avokádo
1/4 menšího tuřínu
1 menší hlávkový salát
10 cherry rajčátek
1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě
50g mozzarelly
1 citron
1 lžíce sezamového oleje
extrapanenský olivový olej na zakápnutí na talíři
sůl, čerstvě mletý černý pepř
Tak a půjdeme na to.
Nejprve si odpeckujeme, oloupeme a nakrájíme papáju na plátky. Také si můžeme něco říct o papáji. Papája obsahuje kromě velkého množství sacharidů i spoustu vitamínů. Použití v kuchyni je nejlepší do salátů, případně džemů a marmelád. Jeho chuť ještě zvýrazní citronová šťáva.
Jako další použijeme avokádo. Avokádo rozkrojíme, vyndáme pecku a oloupeme slupku. Avokádo na obrázku je nezralé, což pro účel salátu nevadí. Nicméně pokud koupíme tvrdé a nezralé, dáme ho papírového sáčku a za den až dva uzraje. Pro účely našeho salátu ho také nakrájíme na plátky.
Hlávkový salát (nejlépe menší, mladší) důkladně list po listu opláchneme, osušíme a nakrájíme, nebo natrháme na přiměřené kousky.
Tuřín také oloupeme a nakrájíme na přiměřeně velké plátky.
Pak nakrájíme rajčátka na polovic a všechny ingredience dáme do mísy. Posolíme, zakápneme sezamovým olejem a vymačkáme citronvou šťávu. Také opepříme čerstvě mletým černým pepřem. Poté všechno opatrně, ale důkladně promícháme.
Scedíme si tuňáka z konzervy, zásadně používáme konzervy: "ve vlastní šťávě". Ty které jsou v oleji nemají vždy ideální složení olejů, takže nejchutnější bývá právě tuňák ve vlastní šťávě. Ještě je dobré vybrat si značku, která nabízí opravdového tuňáka pravého (z rodu Tunnus). Tuňáka si dáme přecedit.
Promíchaný salát nandáme na talíř a navrch přidáme kusy tuňáka.
Nakonec natrháme kousky mozzarelly a pokapeme olivovým olejem. Takto můžeme podávat.
Dobrou chuť.
Richard Kába
Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích
A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.
Richard Kába
Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr
Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.
Richard Kába
R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž
Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.
Richard Kába
R.A.G. - Guacamole
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.
Richard Kába
R.A.G. - Salát Niçoise
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.
Další články autora |
Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl
Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...
Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný
Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...
Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování
Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...
Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci
Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...
Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce
Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...
ÓČKO rozšiřuje spolupráci s influencery, odemyká jejich prémiový obsah
ÓČKO prohlubuje spolupráci s předními českými videomakery a podcastery. V novém projektu O UNLOCKED...
Z léčebny za odměnu do fast foodu. Obézních dětí přibývá, i kvůli rodičům
Premium Dětí s obezitou přibývá. „Z naší praxe nic nenasvědčuje tomu, že by se situace měla lepšit, spíše...
Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město
Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...
Vláda je pro preventivní zadržení zbraně. Podezřelé nákupy se mají hlásit
Přímý přenos Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...
DLOUHODOBÁ BRIGÁDNICKÁ VÝPOMOC – Zadávání farmakovigilančních dat
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Praha
- Počet článků 149
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2570x
Seznam rubrik
- Diabetes Mellitus
- R.A.G.RIKovaAmatérskáGastronom
- Tip na výlet
- Společnost
- Formule 1
- Čeští jezdci
- Kartrace
- Cestopisy