Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

R.A.G. - Kulajda

Polévka kulajda je jedním z velmi charakteristických pokrmů české kuchyně a po celých Čechách můžeme najít nejrůznější variace na tuto polévku. V rámci RIKovy Amatérské Gastronomie si dneska ukážeme takovou, kterou mám nejradši já. Hlaďoučkou krémovou s výraznou kyselostí přecházejí do smetanového nasládla, se sušenými hříbky a křepelčím vajíčkem.

Kulajda(c) 2011, Richard Kába

Co budeme na tuhle dobrotu pro 6-8 lidí potřebovat?

100g másla

2 cibule

2,5 lžíce mouky

3 hrstě sušených hřibů

3 brambory

1,5 l kuřecího vývaru

375 ml smetany (>30%)

bobkový list, nové koření, sůl, cukr krystal, ocet

3 hrstě čerstvého kopru

Máslo si dáme rozehřát do kastrůlku. Nedávejte plotýnku na max, nechceme ho přepálit ...

Oloupeme si dvě cibulky. Použijeme čerstvou, nebo klidně i bílou cibuli. Její role v polévce je předat svoji chuť a šťávu do jíšky a polévky, aktivně v ní po přecezení roli hrát nebude.

Cibuli si nasekáme a ...

... počkáme až se nám rozpustí alespoň polovina másla ...

... a pak cibulku přidáme. Stále nepouštíme plotýnku naplno, ani cibuli nechceme opálit do tmava, potřebujeme ji jenom zpěnit.

Hřiby si namočíme do vody.

Připravíme si mouku do sítka ...

Jakmile se nám cibule zpění,

... přesyjeme postupně mouku a vmícháváme metličkou. Pokud máte teflonový kastrůlek, pořiďte si metličku izolovanou silikonem.

Umícháme světlou jišku, kterou nechceme dlouho cmudit. Naopak, ihned jak nám zhoustne, ...

... začneme po malých dávkách a pomaličku vmíchávat vývar. Ideální je, pokud je vývar teplý. Mícháme intenzivně metličkou. Toto je stěžejní část hry, kterou pokud neuchvátáme, dosáhneme té super krémovitosti a hladkosti celé polévky.

Jakmile dosáhneme poměru, kdy začně polévka tzv. pít, můžeme zrychlit přilévání vývaru. Stále ale intenzivně mícháme metličkou.

Tak tak, stále dál ...

Tak, vývar je tam, celé nám to zřídlo, ale vývar je vmíchán. Nyní můžeme přidat dva, tři listy bobkového listu a 4 kuličky nového koření. (Je možná i varianta bez tohoto koření)

Nyní nastává fáze pomalého varu. Aby se nám mouka krásně spojila s polévkou, je potřeba ji alespoň hodinu nechat táhnout, pomalu vařit a příležitostně promíchávat metličkou. Toto je druhá stěžejní část. Pokud tohle uchváváte, připravíte se o desítky procent skvělosti výsledku. Ono ten rozdíl v tom uvařit něco jenom dobrého a něco fantastického obvykle nezpůsobují žádná kouzla a krvavé triky, nábrž jen pár drobností celé receptury, které by jinak člověk měl snahu tzv. ojebat a zjednodušit. Tam ale mnohdy spočívá ono kouzlo. Podobné je to ve spoustě mých receptů zde zveřejněných. Zkuste si to alespoň jednou opravdu pořádně a pak se rozhodněte, jestli to za to stálo.

Poté polévku scedíme jemným cedníkem, chceme ponechat pouze krásnou jemnou hladkou tekutinu, všechny tužší části musí pryč.

Brambory pokrájíme na menší a pokud možno stejně velké kousky (přibližně o hraně 2 cm).

Houby scedíme a propláchneme, vodu z nich vylijeme, příliš by nám polévku obarvila.

Brambory i houby přidáme do polévky a necháme pomalu vařit, dokud nejsou brambory skoro hotové. Nevaříme je úplně do měkka, protože ještě máme chvíli varu před sebou a rozvařili bychom je. A to vůbec nepotřebujeme.

Než se nám brambory uvaří, můžeme si uvařit křepelčí vajíčka. Pokud je nechceme do polévky vařené, můžeme taktéž zařadit variantu se zastřenými, neboli pošírovanými vejci, jak je libo.

Jakmile je polévka hotová, přichází třetí nejdůležitější fáze. Ochucení. Nejprve do ní dáme vinný ocet, nemusíme tuze šetřit. Počkáme pár minut až se vyvaří z octu ten největší čmuch, tím zabráníme, aby se nám následně smetana srazila. Ochutíme solí, cukrem anebo ještě octem dle chuti. Ideálně bychom měli cítit kyselou chuť, která na jazyku přechází v nasládlý ocásek. Teprve poté co je polévka ochucená a ocet z největšího vyvařený, připravíme si opět metličku a začneme slabým čůrkem vmíchávat smetanu.

Intenzivně mícháme, dokud tam není všechna. Pokud jsme předchozí zásadní kroky neuspěchali, polévka získá úžasnou hladkou krémovitost.

Nyní máme poslední možnost ochutnat a případně ještě dosolit, nebo dosladit, ocet už v této fázi nepřidáváme, raději jsme ho měli dát víc předtím. Poté musíme smetanu nechat přejít krátce varem.

Připravíme si čerstvý kopr, oddělíme od stonků a nakrájíme ...

... a přidáme do polévky. Pozor, ta už se nyní nesmí vařit, při případném přihřívání, přestat přihřívat těsně před varem, jinak bychom kopr a jeho chuť úplně zničili.

Takže jenom zamícháme a ideálně ihned podáváme.

Na talíři přidáme rozpůlené křepelčí vajíčko.

I když může být spousta z vás zvyklá na úplně jinou kulajdu, zkuste si někdy tuto, jsem si jist, že vám přijde k chuti.

Dobrou chuť.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Autor: Richard Kába | neděle 3.7.2011 14:20 | karma článku: 21,33 | přečteno: 2588x
  • Další články autora

Richard Kába

Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích

A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.

15.9.2013 v 15:09 | Karma: 34,98 | Přečteno: 7294x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.

31.7.2013 v 20:54 | Karma: 13,75 | Přečteno: 1876x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.

6.6.2013 v 13:25 | Karma: 11,21 | Přečteno: 1437x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13 | Přečteno: 583x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53 | Přečteno: 756x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2570x
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.