R.A.G. - Přepuštěné máslo
Máslo je mléčný výrobek, v závislosti na značce a kvalitě, obsahuje určité množtví tuku (minimálně 80%, má-li být vůbec považováno za máslo), zbytek je voda (cca 16%) a mléčná sušina (to jsou mléčené bílkoviny a také sacharidy (laktóza)). Takové máslo je třeba skladovat v chladničce, má omezenou trvanlivost a pokud jej použijeme ke smažení, začne se velmi brzy přepalovat, již při 150-180°C, což je stejně anebo ještě méně, než toliko obávaný panenský olivový olej.
Tím že máslo tzv. přepustíme, odstraníme z něj jak vodu, tak sušinu a zůstane nám čistý tuk, který není tolik náročný na teplotu skladování, má delší trvanlivost a pokud ho použijeme ke smažení, snese teplotu 200-250°C, což je fine. Navíc si uchová příjemnou chuť másla, což se nám může hodit při spoustě příležtostí.
V minulosti, když ještě tuze neexistovaly ledničky, bylo přepouštění másla běžnou věcí, kterou naše babičky dobře znaly. Přepuštěné máslo můžete totiž skladovat ve špajzce (i při pokojové teplotě). Já ho přesto nechávám v ledničce. Moje maminka zase vzpomínala, že si máslo přepouštěla, když jsme jezdili kdysi dávno na dovolenou pod stan ... určitě to znáte, žigulík narvaný po střechu, stan, skládací židličky, stoleček, plynová bomba, sporák, hromada plastikového kempingového nádobí ... no hrůza :)
To ale neznamená, že by přepuštěné máslo nemohlo plnit svoji roli v kuchyni i dnes. Jak jsem již naznačil, někdy potřebujete smažit něco na másle a nechcete ho přepálit. Osobně používám přepuštěné máslo pod cibulku, pod ryby nebo klidně pod řízky.
Zcela specifické použití přepuštěného másla znají uživatelé konopí.*
A teď tedy co budeme potřebovat a jak na to?
3 kostky kvalitního másla
Mám vyzkoušené 3 kostky, protože z nich naplním akorát jednu zavařovací sklenici. Čím kvalitnější máslo koupíme, tím více přepuštěného nám z něj zbude. Jako se vším, šetřit na dobrém másle se nevyplatí.
Vezmeme si pánev patřičné velikosti a dáme si máslo rozpustit. Je vhodné začít nižší přiměřenou teplotou.
Když se máslo rozpustí, pokračujeme opět přiměřenou teplotou. Je to trochu alchymie, když je teplota příliš nízka, nezačne nám máslo vřít, odpařovat vodu a nezačně se oddělovat sušina ve formě pěny. Naopak při příliš vysoke teplotě, se nám začne u dna připalovat. Optimum je někde u prostřed. Občas zamícháme ode dna a na vrchu sbíráme pěnu s mléčnou sušinou.
Tu nevyhazujeme, ale dáme si jí do mističky, poté do lednice a můžeme použít dále jako máslo např. do těsta. při pečení apod.
Ke konci se nám už odděluje čím dál méně pěny ...
Tekutina začíná být průhledná ...
Je-li hotovo, necháme chviličku vychladnout, aby nám nepraskla sklenice a potom přes jemné sítko přelijeme do sklenice, počítáme s tím, že na dně pánvičky nám může zůstat ještě část sušiny, nebo kalu, ten samozřejmě do skleničky nepřeléváme.
Po vychladnutí nám přepuštěné máslo zlojovatí a ztuhne. Můžeme ho uskladnit v lednici, ale jak již bylo zmíněno, není to podmínkou.
Klikněte pro prolog a obsah receptů
* Uživatelé konopí, kteří během přepouštění zařadí i sklizené paličky cannabis sativa, při teplotě 200°C se do másla promítne veškeré THC a poté ztuhlé máslo, zvané po indicku ghí, může snadno sloužit k výrobě dalších velmi veselých potravin, typicky hodně usměvavých koláčků ... To zde uvádím výhradně jako zajímavost, nikoli snad jako nějaké ponoukání ke špatnostem ... Navíc začátečníkům rozhodně nedoporučuji, protože účinky této drogy podané perorálně se významně liší od účinků inhalačních a velmi často může dojít k zásadnímu neodhadnutí dávky. Předávkování touto drogou pak sice není nebezpečné z hlediska zdravotního, ale je zatraceně nepříjemné.
Richard Kába
Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích
A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.
Richard Kába
Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr
Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.
Richard Kába
R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž
Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.
Richard Kába
R.A.G. - Guacamole
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.
Richard Kába
R.A.G. - Salát Niçoise
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.
Další články autora |
Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl
Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...
Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný
Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...
Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování
Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...
Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci
Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...
Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce
Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...
Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha
Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...
Odpuzující. Strašit migrací je tak jednoduché, kritizoval Babiše ministr
Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v CNN Prima News vyčetl Andreji Babišovi...
Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev
Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...
Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci
Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...
Akční letáky
Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!
- Počet článků 149
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2570x
Seznam rubrik
- Diabetes Mellitus
- R.A.G.RIKovaAmatérskáGastronom
- Tip na výlet
- Společnost
- Formule 1
- Čeští jezdci
- Kartrace
- Cestopisy