R.A.G. - Houby po uhlířsku

5. 07. 2011 13:18:44
Houbová sezona je v plném proudu, z lesa se dá přinést už velmi pěkná směska druhů a člověka nudí vařit je pořád stejně. Proč nezkusit něco jiného? Dneska si ukážeme, jak použít houby ke klasické úpravě "po uhlířsku" tedy alla carbonara. Po uhlířsku se vaří obykle různé druhy těstovin, ale v zásadě není důvod, proč tento osvědčený postup s drobnými úpravami nepoužít i na houby.

(c) 2011, Richard Kába

Co budeme potřebovat?

IMG_0572.jpg

Půl košíček lesních hub, různé druhy. V tomto případě se podařilo v lese ukořistit babky, syrovinky, hlívy, holubinky, masáky, babky, kozáky a bedly. Možná si někdo řekne, že je škoda dávat syrovinky do směsi, že jsou nejlepší jen osolené na másle. Ano to určitě jsou. Ale stejně tak svoji úžasnou aromatickou chuť promítnou ve směsi ostatnich hub. Ostatně každá houbová směs je tím lepší, čím je pestřejší.

200g guanciale, panchetty nebo prostě bůčku či slaniny

1 lžíce olivového oleje

3 cibule - do špaget po uhlířsku se nedává, ale tady bych učinil výjimku.

8 stroužků českého česneku

2 žloutky + 2 celá vajíčka

200ml smetany (ano v pravé italské verzi receptů po uhlířsku smetana není, ale k těm houbám ji přidáme)

4 lžíce nadroleného sýru pecorino nebo můžete zvolit i parmezán (určitě nepoužívejte náhražky grano panado nebo grand moravia)

sůl, nahrubo čerstvě mletý černý pepř

IMG_0584.JPG

Vezmeme si uzeninu (v tomto případě panchettu), nakrájíme na plátky a poté na kostičky.

IMG_0585.JPG

Panchettu dáme na mírný olej restovat, aby pustila tuk. Pokud pustí málo, přidáme lžíci oleje.

IMG_0586.JPG

Mezitím si nakrájíme cibuli. Na půl, zase na půl a nudličky o delce čtvrt-cibule.

IMG_0587.JPG

Asi tak.

IMG_0588.JPG

Panchettu restujeme.

IMG_0589.JPG

Česnek rozpláceme naplocho nožem a nasekáme na kousky.

IMG_0590.JPG

Panchettu restujeme, aby krásně pustila chuť a vysmažil se tuk.

IMG_0591.JPG

Když už je panchetta hezky orestovaná, přidáme česnek. Ale smažíme ho jen krátce ...

IMG_0592.JPG

... a přidáme cibuli.

IMG_0593.JPG

Jakmile zesklovatí, přidáme houby.

IMG_0594.JPG

Restujeme houby a pokud nepustí šťávu, můžeme je podlít vývarem nebo trošičkou vody a podusíme.

IMG_0595.JPG

Mezitím si přiravíme do kastrůlku nebo misky smetanu, vajíčka a žloutky, čerstvě mletý černý pepř a pecorino.

IMG_0596.JPG

A hezky zašleháme.

IMG_0597.JPG

Když jsou houby orestované, přilijeme rozmíchanou smetanu s ingrediencemi k houbám a chvíli zasmahneme, aby nám směs trošku zhoustla.

IMG_0598.JPG

Osolíme podle chuti.

IMG_0599.JPG

Na talíři posypeme čerstvě mletým černým pepřem a můžeme ozdobit bazalkou.

Dobrou chuť.

Zkuste si tuto variantu na houby, která asi není úplně obvyklá, ale rozhodně přijde k chuti.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Autor: Richard Kába | úterý 5.7.2011 13:18 | karma článku: 15.66 | přečteno: 1874x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Fotoblogy

Petr Široký

Jak jsem potkal brouky (Díl LXII. - Rokycany 12 - Jaro je tu)

Broučí znalosti většiny z nás plynou z dávné četby Ferdy Mravence a občasného setkání s druhem dostatečně velkým či nápadným, aby si ho člověk povšiml – střevlík, beruška, chroust, zlatohlávek.

28.3.2024 v 8:42 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 32 | Diskuse

Martina Pazourová

Po dešti......

Nenapadá mě nic jiného, než text písně paní Judity Čeřovské.Foto Nikon D 70. Jo, a dalo to docela fušku :-)

25.3.2024 v 23:00 | Karma článku: 12.35 | Přečteno: 203 | Diskuse

Veronika Foglová

Květná neděle 2024

Uteklo to jako voda, a svatopostní doba nám vstoupila do své závěrečné fáze - Svatého týdne, po němž nadejdou Velikonoce.

24.3.2024 v 15:21 | Karma článku: 11.14 | Přečteno: 153 | Diskuse

Martina Pazourová

Střípky z bleduliště

Bledule mám doma asi tak tři. Z původních šesti, které mi přes zimu zredukoval krtek.Proto jsem byla v bledulišti na vysočině jak Alenka v říši divů. Letos už potřetí, tentokrát po vydatném týdenním dešti, kdy jsem si otestovala

22.3.2024 v 22:25 | Karma článku: 14.66 | Přečteno: 231 | Diskuse

Petr Široký

Jak jsem potkal brouky (Díl LXI. - Kapitán Nemo a jiní bezejmenní - Speciál)

Broučí znalosti většiny z nás plynou z dávné četby Ferdy Mravence a občasného setkání s druhem dostatečně velkým či nápadným, aby si ho člověk povšiml – střevlík, beruška, chroust, zlatohlávek.

22.3.2024 v 8:42 | Karma článku: 21.11 | Přečteno: 349 | Diskuse
Počet článků 149 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2569
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...