Nehledejte v tom ani historii, ani konkrétní světovou kuchyň. Pokud byste hledali společného jmenovatele, tak je to dobré (alespoň mně to chutná) a v neposlední řadě je to i zdravé.
Co budeme potřebovat na RIKův pinkantní salát?
Listy mangoldu nebo jiného salátu
2 lžíce konzervovaných bílých fazolí
2 lžíce černých oliv
2 lžíce konzervovaného tuňáka ve vlastní šťávě.
extra panenský olivový olej na zakápnutí, sůl
tmavá bageta, nebo žitný chléb jako příloha
Na zálivku:
2 stroužky českého česneku
1 lžíce dijonské hořčice
kousíček papričky habanero
šťáva z poloviny citronu
1 lžička balzamikového octa
1 lžíce cukru (nebo medu)
1 lžíce červeného portského vína
extra panenský olivový olej
Nejprve si připravíme zálivu. V misce smícháme šťávu z citronu, dijonskou hořčici, propasírovaný česnek a na drobno pokrájenou papričku habanero (celkově když pak salát ochutnáte, máte cítím mírnou pikantnost. Nemáte šlehat plameny z úst, takže zvolte množství habanerky podle vašich možností a zvyku). Také do zálivky nameleme nahrubo černý pepř.
Smícháme metličkou ...
Přiléváme olivový olej za stáleho míchání, dokud nám zálivka nezačně houstnout.
Přidáme balzamikový ocet a cukr (nebo med) a portské a mícháme dál.
Přiléváme olej, dokud nám nezůstane hustý dresink.
Listy salátu potrháme nebo pokrájíme na kousky a vysušíme.
Olivy a fazole si propláchneme ...
Tuňáka scedíme.
Zálivku přilijeme k salátu ...
A opatrně proházíme, aby zálivka obalila všechny listy.
Nandáme na talíř, přidáme fazole, olivy a tuňáka, podáváme s celozrnnou bagetou nebo žitným chlebem.
Dobrou chuť.