R.A.G. - Salát s pikantním dresinkem RIK

6. 07. 2011 7:58:52
Na zahrádce se nám urodila letos spousta různých listových salátů a tak si často dáváme k večeři jen lehký salát. Protože mám rád pikantní pokrmy, dlouho jsem experimentoval s dresinkem, který by mi chutnal nejvíce a tady přináším výsledek. Můj osobní nejoblíbenější a vynikající salát.

(c) 2011, Richard Kába

Nehledejte v tom ani historii, ani konkrétní světovou kuchyň. Pokud byste hledali společného jmenovatele, tak je to dobré (alespoň mně to chutná) a v neposlední řadě je to i zdravé.

Co budeme potřebovat na RIKův pinkantní salát?

Listy mangoldu nebo jiného salátu

2 lžíce konzervovaných bílých fazolí

2 lžíce černých oliv

2 lžíce konzervovaného tuňáka ve vlastní šťávě.

extra panenský olivový olej na zakápnutí, sůl

tmavá bageta, nebo žitný chléb jako příloha

Na zálivku:

2 stroužky českého česneku

1 lžíce dijonské hořčice

kousíček papričky habanero

šťáva z poloviny citronu

1 lžička balzamikového octa

1 lžíce cukru (nebo medu)

1 lžíce červeného portského vína

extra panenský olivový olej

IMG_0612.JPG

Nejprve si připravíme zálivu. V misce smícháme šťávu z citronu, dijonskou hořčici, propasírovaný česnek a na drobno pokrájenou papričku habanero (celkově když pak salát ochutnáte, máte cítím mírnou pikantnost. Nemáte šlehat plameny z úst, takže zvolte množství habanerky podle vašich možností a zvyku). Také do zálivky nameleme nahrubo černý pepř.

IMG_0614.JPG

Smícháme metličkou ...

IMG_0615.JPG

Přiléváme olivový olej za stáleho míchání, dokud nám zálivka nezačně houstnout.

IMG_0616.JPG

Přidáme balzamikový ocet a cukr (nebo med) a portské a mícháme dál.

IMG_0617.JPG

Přiléváme olej, dokud nám nezůstane hustý dresink.

IMG_0618.JPG

Listy salátu potrháme nebo pokrájíme na kousky a vysušíme.

IMG_0619.JPG

Olivy a fazole si propláchneme ...

IMG_0620.JPG

Tuňáka scedíme.

IMG_0621.JPG

Zálivku přilijeme k salátu ...

IMG_0622.JPG

A opatrně proházíme, aby zálivka obalila všechny listy.

IMG_0624.JPG

Nandáme na talíř, přidáme fazole, olivy a tuňáka, podáváme s celozrnnou bagetou nebo žitným chlebem.

Dobrou chuť.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Autor: Richard Kába | středa 6.7.2011 7:58 | karma článku: 11.91 | přečteno: 1739x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Fotoblogy

Marek Trizuljak

Od prvního jarního dne k Velikonočním svátkům

Rovnodennost, první jarní den, úplněk a brzy poté velikonoční svátky. Obrazové dojmologie ... ... ...

28.3.2024 v 15:39 | Karma článku: 11.20 | Přečteno: 102 | Diskuse

Jaromír Šiša

Auto moto veteráni všude možně i jinde.

Třeba pod střechou velkých prostorných i malých útulných muzeí. Nebo na všech možných srazech, případně je potkáváme jen tak v prostoru. Pro svoji krásu a eleganci je obdivujeme a s úctou k těm, kteří jim vdechli nový živý život.

28.3.2024 v 10:03 | Karma článku: 35.93 | Přečteno: 1824 | Diskuse

Petr Široký

Jak jsem potkal brouky (Díl LXII. - Rokycany 12 - Jaro je tu)

Broučí znalosti většiny z nás plynou z dávné četby Ferdy Mravence a občasného setkání s druhem dostatečně velkým či nápadným, aby si ho člověk povšiml – střevlík, beruška, chroust, zlatohlávek.

28.3.2024 v 8:42 | Karma článku: 16.54 | Přečteno: 183 | Diskuse

Martina Pazourová

Po dešti......

Nenapadá mě nic jiného, než text písně paní Judity Čeřovské.Foto Nikon D 70. Jo, a dalo to docela fušku :-)

25.3.2024 v 23:00 | Karma článku: 12.40 | Přečteno: 212 | Diskuse

Veronika Foglová

Květná neděle 2024

Uteklo to jako voda, a svatopostní doba nám vstoupila do své závěrečné fáze - Svatého týdne, po němž nadejdou Velikonoce.

24.3.2024 v 15:21 | Karma článku: 11.18 | Přečteno: 158 | Diskuse
Počet článků 149 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2569
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...