R.A.G. - Lososové velouté s plátky lososa

7. 07. 2011 13:10:33
Tak zase po nějaké době vytáhneme v RIKově Amatérské Gastronomii rybičku. Losos je charakteristický jak svou vůní a chutí, tak barvou masa i množstvím tuku. Vývar z lososa má narozdíl od většiny ostatních rybích vývarů přísně specifickou chuť a dá se tak použít nejčastěji opět ve spojení s losem.

(c) 2011, Richard Kába

Pokud kupujeme lososy celé, máme před sebou pravděpodobně filetování a poté nám zbyde hlava, kosti, kůže a samozřejmě nějaké zbytky masa. To vše nám snadno poslouží k přípravě vývaru.

Na losový vývar budeme potřebovat:

Zbytky z lososa, které se dají zpracovat

1 cibule

1 řapík celeru

1 mrkev

0,5 petržele

0,5 celeru

bobkový list, 2 kuličky nového koření, 10 kuliček pepře, případně pár snítek tymiánu

Rybí zbytky dáme do hrnce (na vývary se mi osvědčil papiňák, samozřejmě nezavřený), zalijeme studenou vodou a začneme zahřívat. Než se začne vařit, ubereme teplotu, aby se nám vývar jenom tzv. táhl (sem tam bublina). Mezitím sbíráme pěnu, která se tvoří navrchu, jedná se o vysráženou bílkovinu. Zeleninu nakrájíme na kostičky, cibuli na čtvrtky a klidně na ní ponecháme čistou slupku a jakmile se přestane tvořit pěna, přidáme do hrnce spolu s kořením. Necháme pak táhnout asi 40 minut. Nakonec přecedíme přes jemné sítko, nebo plátno. Pokud je příliš řídký, můžeme ho ještě redukovat.

Na losové velouté pro 4 osoby budeme potřebovat:

125 g másla

2 lžíce hladké mouky

100 ml smetany

100g čerstvého filetu lososa

Není to složité, pojďme se do toho pustit. Velouté je vlastně základní bílá omáčka, jejíž výroby se dosahuje tak, že se nejprve udělá bílá jíška (máslo + mouka) a poté se přimíchá vývar a provaří se společně, nakonec se zahustí smetanou a žloutkem. Neplést s bešamelem, tam se do jíšky vmíchá mléko. Tyto omáčky pak lze použít jako základ pro výrobu dalších specifických omáček. My v tomto případě vyrobíme velouté bez žloutku a bude mít formu polévky. Kulajda, kterou jsme připravovali před nedávnem, má jako základ také velouté, nikoli však losové jako zde, nýbrž kuřecí.

Takže po troše suché teorie, přejděme k hrncům a měchačkám ...

IMG_0629.JPG

Takže začátek je snadný, máslo si dáme pomalu rozehřát.

IMG_0630.JPG

Mezitím si mouku připravíme do sítka. Jakmile se máslo rozpustí, vezmeme si metličku (pokud máme teflonový hrnec, koupíme mi metličku potaženou silikonem. Umělohmotnou nedoporučuji) a vmícháváme ihned přesytou mouku.

IMG_0631.JPG

Jíšku nesmíme cmudit dlouho, chceme bílou jíšku, nikoli hnědou a tak po malých naběračkách začneme přilévat lososový vývar. Pomůže pokud byl předem ohřátý.

IMG_0632.JPG

Stále intenzivně mícháme metličkou, nechceme žádné cucky, naopak chceme krásně hladkou omáčku.

IMG_0633.JPG

Postupně vmícháme všechen vývar, řekněme 1,5l a necháme pomalu vařit asi 30 minut. Během této doby občasně promícháváme.

IMG_0634.JPG

Po této době osolíme a poté vmícháme smetanu na zjemnění.

IMG_0636.JPG

Necháme přejít varem a odstavíme.

IMG_0635.JPG

Lososa nakrájíme na pláty, nebo klidně na kostičky, jak chcete, rozehřejeme si máslo a rychle ho osmahneme z každé strany. Stačí opravdu vteřiny.

IMG_0637.JPG

Doprostřed talíře naaranžujeme lososa a kolem zalijeme polévkou.

Ihned podáváme.

Dobrou chuť.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Autor: Richard Kába | čtvrtek 7.7.2011 13:10 | karma článku: 12.31 | přečteno: 2615x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Fotoblogy

Marek Trizuljak

Od prvního jarního dne k Velikonočním svátkům

Rovnodennost, první jarní den, úplněk a brzy poté velikonoční svátky. Obrazové dojmologie ... ... ...

28.3.2024 v 15:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 49 | Diskuse

Jaromír Šiša

Auto moto veteráni všude možně i jinde.

Třeba pod střechou velkých prostorných i malých útulných muzeí. Nebo na všech možných srazech, případně je potkáváme jen tak v prostoru. Pro svoji krásu a eleganci je obdivujeme a s úctou k těm, kteří jim vdechli nový živý život.

28.3.2024 v 10:03 | Karma článku: 28.78 | Přečteno: 933 | Diskuse

Petr Široký

Jak jsem potkal brouky (Díl LXII. - Rokycany 12 - Jaro je tu)

Broučí znalosti většiny z nás plynou z dávné četby Ferdy Mravence a občasného setkání s druhem dostatečně velkým či nápadným, aby si ho člověk povšiml – střevlík, beruška, chroust, zlatohlávek.

28.3.2024 v 8:42 | Karma článku: 13.17 | Přečteno: 105 | Diskuse

Martina Pazourová

Po dešti......

Nenapadá mě nic jiného, než text písně paní Judity Čeřovské.Foto Nikon D 70. Jo, a dalo to docela fušku :-)

25.3.2024 v 23:00 | Karma článku: 12.39 | Přečteno: 210 | Diskuse

Veronika Foglová

Květná neděle 2024

Uteklo to jako voda, a svatopostní doba nám vstoupila do své závěrečné fáze - Svatého týdne, po němž nadejdou Velikonoce.

24.3.2024 v 15:21 | Karma článku: 11.15 | Přečteno: 154 | Diskuse
Počet článků 149 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2569
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...