Proč by se mohl Kimi vrátit do F1 k Red Bullu

12. 07. 2011 15:04:02
Server eWRC přinesl dnes spelukaci o tom, že Kimi Räikkönen by se mohl vrátit příští rok do Formule 1 a to do týmu pravděpodobných šampionů - do týmu Red Bull. Tam by měl nahradit Marka Webbera. Ano, na první průchod je to jen jedna ze spousty spekulací, které se nám kolem Kimiho a spousty dalších jezdců cyklicky opakují a nad kterými bychom mohli snadno mávnout rukou. Já se ale pokusím přinést pár argumentů, proč by se něco takového opravdu mohlo stát.

Red Bull

Tým Red Bull má nejvyšší čas řešit svou budoucnost. Je nadmíru jasné, že soukromý tým si dlouhodobě nemusí udržet jezdce kvalit Vettela. Dříve nebo později po něm sáhne Ferrari nebo McLaren. Podle mého soukromého odhadu, dávám Red Bullu rok, maximálně dva roky.

Mark Webber po této sezoně u Red Bullu skončí. Jsem o tom zcela přesvědčen. Mark není vysloveně špatný jezdec, ale pro Red Bull, který vsadil všechny karty na Vettela to není správný týmový hráč. To se se ukázalo např. nyní v Silverstone. Mark Webber si chce zachovat svoji hrdost a bojovat s Vettelem a to je přesně věc, kterou teď tým naprosto nepotřebuje. Markova kariéra v top stáji je vpodstatě u konce a Red Bull musí najít náhradu. Ale jakou, když má Vettela. Samozřejmě se hovořilo o Hamiltonovi, jenže mít v jedné stáji Hamiltona s Vettelem, to už chce většího Dennise .... ehm ... totiž fištróna. No vlastně ono to tyhle dva pod jednu střechu vůbec nechce. Navíc v letošní sezoně se naplno projevila Hamiltonova slabina. Nedostatek taktických a psychických schopností. Hamilton ztrácí kvůli svému dravému stylu. Není schopen šetřit pneumatiky, proto ztrácí, tím se zvýšuje jeho nervozita a dělá poměrně hloupé chyby. Bez ohledu na to, jak je rychlý. Kdepak, Hamilton není dobrá volba, alespoň ne teď, dokud mají Vettela.

Proč tedy neuvažovat o Räikkönenovi? Kimi samozřejmě dosud tvrdil, že rallye, jedině rallye a vůbec ... ale co tak asi měl říkat, v F1 reálný kontrakt u dobrého týmu nehrozil. Zkusil si rallye, evidentně ho to baví, ale na špičku ztrácí stále příliš mnoho. Zkusil si i ovály a nebyl špatný, protože on na ničem nebude špatný, ale v F1 má reálně nejvyšší šanci uspět a i když to tak nevypadá, Kimi se nechce jenom bavit, on se chce bavit a vyhrávat.

Kimi nesnášel McLaren, kvůli té vší škrobenosti, kvůli těm intrikám, neupřímnosti a hry na gentlemany, ve Ferrari zase nesvědčila jeho volnomyšlenkářská povaha a množství PR akcí, které tým jako Ferrari nutně má. Ale Red Bull? Red Bull je jako Hesketh a Kimi je jako James Hunt. Red Bull je jeden velkej mejdan a to je něco, co si Kimi umí užít. Spojuje to pohodové prostředí, které Kimi potřebuje i špičkovou výkonnost. Tohle by prostě mohlo klapnout a Red Bull to ví.

Další výhoda je, že Kimi je naprosto nekonfliktní týmový hráč, ustál i Montoyu, proč by neustál Vettela. Pravděpodobně by potřeboval rok, nebo dva na znovuvpadnutí do špičkové formy, ale to je přesně čas, který Red Bull má k dispozici. A kdoví, jestli by Vettela nepřekonal ještě dřív. Red Bull má auto od Neweye, Kimi nejvíce ve své kariéře excelovat právě v autech od Neweye, která mu seděla. U Ferrari si vlastně na auto nikdy stoprocentně nezvykl. Co za rok, nebo dva, až Vettel odejde do Ferrari? Buď se Kimiho zbaví, nebo přijde Hamilton. Ale proč by to mělo vadit, Kimi stejně není kontrakt na nějaké nekonečno. Smlouva bude podle mě dvouletá, pokud k ní dojde, nebo jednoletá s opcí. A pak se uvidí.

Jasně, konec snění, je to fáma, ale zní tak harmonicky, asi jako Red Bull s vodkou a ledem.

Autor: Richard Kába | úterý 12.7.2011 15:04 | karma článku: 9.43 | přečteno: 1164x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Sport

Petr Těthal

Pavel Kousal – skrytý „poklad“, zatím jen v ELH?

Sparta letos naplňuje očekávání a její hráči taktéž. Mě asi nejvíc překvapil Pavel Kousal. A to svojí komplexností a vlivem na hru.

27.3.2024 v 14:37 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 49 | Diskuse

Petr Těthal

MS v ledním hokeji divize IIIA

V Kyrgyzstánu se konalo MS jedné z nižších divizí (divize IIIA), pojďme se na tento turnaj podívat malinko blíž.

19.3.2024 v 14:44 | Karma článku: 7.04 | Přečteno: 199 | Diskuse

Petr Mašín

Iron Dad – První nádech svobody

První kapitola mé cesty na dlouhý triatlonový závod, Iron Man. O mém bezstarostném dětství a prvním horském kole, díky kterému jsem pochopil, že v životě budu chtít dál a výš.

16.3.2024 v 15:29 | Karma článku: 10.38 | Přečteno: 136 | Diskuse

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma článku: 14.22 | Přečteno: 330 | Diskuse

Petr Těthal

Play-off, baráž, systém prolínání soutěží… Co je nejvíce fér?

V ELH započaly vyřazovací boje. A jako každý rok zároveň s nimi začala debata o tom, kolik týmů by mělo postoupit do play-off a samozřejmě se stočí i řeč na baráž. 100 lidí = 100 názorů. Tady je ten můj.

15.3.2024 v 13:35 | Karma článku: 5.13 | Přečteno: 148 | Diskuse
Počet článků 149 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2569
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...