R.A.G. - Houby na balzamikovém octu se šalotkou a olivovým olejem

4. 10. 2011 19:17:34
Když jsem letos navštívil Divinis, našel jsem v jídelním lístku předkrm s názvem houbový salát a moc mi to chutnalo. Nevím jak to tam "Šéf" vaří, ale na několik pokusů jsem se naučil vyrábět něco, co chutná velmi podobně. A protože jsme vášniví houbaři, každý neokoukaný recept je benefit. Tohle jídlo je tak jednoduché, že ho hravě zvládnete připravit ihned po návratu z lesa a jako lehká a chutná večere se bezvadně hodí.

(c) 2011, Richard Kába

Asi tak, jako se mi to povedlo právě dnes. Měl jsem jenom asi hodinku zajít do lesa mezi prací a noční službou a po sušším začátku podzimu už ty houby rostou trochu méně. Nicméně přesto se podařilo najít nějaké bedly, lošáky, lištičky, suchohřiba, klouzka, kozáky, holubinku a babku. Na tento recept je ideální použít celé, nebo půlené spíše menší houby. Samozřejmě čím bohatší směs, tím lepší chuť.

Co budeme na tuto dobrotu potřebovat?

Lesní houby

2 šalotky

Olej na smažení (např. slunečnicový)

1 lžičku balzamikového červeného octa

1 lžíce olivového oleje

sůl, pepř

A jak na to? Jednodušší už to být nemůže.

IMG_0809.JPG

Houby očistíme, ale nenamáčíme. Pokud je nutné je omýt, pak je třeba je nechat zcela oschnout. Pokud bychom použili mokré, pustily by nám na pánvičce příliš vody a celé kouzlo by bylo pryč.

IMG_0810.JPG

Šalotky nakrájíme na kolečka a dáme na trochu oleje osmahnout. Chceme jen, aby zlehounka změkly a přestaly být štiplavé. V žádném případě necmudíme do hněda nebo tak. Ideální je vysoká teplota a krátký čas.

IMG_0811.JPG

Když jsou hotové, vyjmeme je a dáme stranou.

IMG_0812.JPG

Pánvičku pořádně rozpálíme a přidáme houby.

IMG_0813.JPG

Na pánvičce nesmí být hub moc, jinak by se začaly dusit a pustily vodu. My je chceme na vysoké teplotě orestovat. Krásně opéct ze všech stran.

IMG_0814.JPG

Když jsou ze všech stran opečené, zakápneme balzamikovým octem. Čím kvalitnější ocet, tím lépe. Za stálého míchání ocet vyvaříme, on obalí houby a zbyde krásná lehce nakyslá balzamiková chuť.

IMG_0815.JPG

Když jsou houby hotové, vyjmeme je z oleje a dáme do mísy.

IMG_0816.JPG

Osolíme, opepříme čerstvě mletým černým pepřem, zakápneme panenským olivovým olejem a přídáme šalotku. Promícháme.

IMG_0817.JPG

Poté již můžeme servírovat. Je to fantastický, rychlý a jednoduchý recept, který je chutný, lehký a věřím, že vás osloví.

Dobrou chuť.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Autor: Richard Kába | úterý 4.10.2011 19:17 | karma článku: 14.19 | přečteno: 1248x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Poezie a próza

Václav Kunft

Velký pátek

Otevírání hor a vydávání pokladů nemá nic společného s křesťanským Velkým pátkem. Je to stará pohanská tradice spojená s příchodem jara. Mytologické téma je smrt a znovuzrození.

29.3.2024 v 11:12 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 5 | Diskuse

David Snítilý

... a co je vlastně normální aneb nudné vztahy

„A je sexy ten Váš kamarád?“ provokovala Marka Tereza. „Ne tak jako já," kasal se Marek. „Sexy s tímhle pivním mozolem?" poukázala na jeho zvětšujícího se milana. „To není pupek, to je charisma," oponoval nádherné femme fatale.

29.3.2024 v 7:40 | Karma článku: 8.23 | Přečteno: 118 | Diskuse

Alena Bures

Recenze - Martina Boučková: Šílená babička

Rodiče si nevybereš. Ale to koneckonců ani děti. A mít mírně šílenou matku je někdy k vlastnímu zešílení, ale někdy....

28.3.2024 v 17:24 | Karma článku: 8.77 | Přečteno: 143 | Diskuse

Miroslav Pavlíček

O fotbalových legendách, paní Štěpánkové a pomíjivosti

Kdybych se narodil před sto lety... No, abych řekl pravdu, někdy mám pocit, že se tak opravdu stalo.

27.3.2024 v 12:58 | Karma článku: 15.26 | Přečteno: 203 | Diskuse

Iva Marková

Ženy

....................................................................................................

26.3.2024 v 22:53 | Karma článku: 9.54 | Přečteno: 199 | Diskuse
Počet článků 149 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2569
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...