Richard Kába

R.A.G. - Žampionová krémová polévka

29. 10. 2011 13:07:52
Čerstvé žampiony a jejich nádherná chuť, to je žampionová polévka. Když se udělá správně, je to totální útok na Vaše chuťové pohárky. Toho samozřejmě nedosáhneme nakládanými žampiony, ale výhradně a pouze čerstvými. Recept není nijak složitý ani náročný na suroviny a výsledek je přesto vynikající, pojďme si to zkusit.

Co budeme potřebovat na 4 porce:

IMG_0924.JPG

1/2 kg čerstvých žampionů

75g másla

1 bílá cibule

1 lžička kmínu

1,5l domácího drůbežího vývaru (kuřecí, slepičí, krutí nebo klidně kachní)

1 lžíce hladké mouky

200ml smetany

pažitka, sůl, čerstvě mletý černý pepř

IMG_0925.JPG

Cibulku nakrájíme na jemno a dáme na malý oheň pomalu smažit na máslo.

IMG_0926.JPG

Žampiony stáhneme, nakrájíme na plátky a přidáme k cibulce. Potřebujeme mít jenom mírný oheň a pomaloučku z nich na másle vyextrahovat chuť. Pokračujeme alespoň 20 min.

IMG_0927.JPG

Pokud se nám vysmažilo máslo, ještě kousek přidáme. Vezmeme si kmín a nadrtíme si ho v hmoždíři. Přidáme k žampionům a necháme ještě 5 minut smažit.

IMG_0928.JPG

Potom přisypeme před sítko navrch mouku ...

IMG_0929.JPG

... vymícháme jíšku. Necháme pár minutek zasmažit.

IMG_0930.JPG

Potom pomalu přiléváme vývar a rozmícháváme jíšku.

IMG_0932.JPG

Osolíme, přiklopíme a táhneme na mírném ohni alespoň 45 minut.

IMG_0933.JPG

Nyní pomalu vmícháme smetanu a necháme přejít varem. Poté už nevaříme. Ochutíme čerstvě mletým černým pepřem a případně dosolíme.

IMG_0934.JPG

Pažitku si nakrájíme na malé kousíčky a vmícháme do polévky těsně před podáváním.

IMG_0935.JPG

Nandáme a ihned podáváme.

Dobrou chuť.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Autor: Richard Kába | karma: 18.92 | přečteno: 10775 ×
Poslední články autora