Co budeme potřebovat na 4 porce:
1/2 kg čerstvých žampionů
75g másla
1 bílá cibule
1 lžička kmínu
1,5l domácího drůbežího vývaru (kuřecí, slepičí, krutí nebo klidně kachní)
1 lžíce hladké mouky
200ml smetany
pažitka, sůl, čerstvě mletý černý pepř
Cibulku nakrájíme na jemno a dáme na malý oheň pomalu smažit na máslo.
Žampiony stáhneme, nakrájíme na plátky a přidáme k cibulce. Potřebujeme mít jenom mírný oheň a pomaloučku z nich na másle vyextrahovat chuť. Pokračujeme alespoň 20 min.
Pokud se nám vysmažilo máslo, ještě kousek přidáme. Vezmeme si kmín a nadrtíme si ho v hmoždíři. Přidáme k žampionům a necháme ještě 5 minut smažit.
Potom přisypeme před sítko navrch mouku ...
... vymícháme jíšku. Necháme pár minutek zasmažit.
Potom pomalu přiléváme vývar a rozmícháváme jíšku.
Osolíme, přiklopíme a táhneme na mírném ohni alespoň 45 minut.
Nyní pomalu vmícháme smetanu a necháme přejít varem. Poté už nevaříme. Ochutíme čerstvě mletým černým pepřem a případně dosolíme.
Pažitku si nakrájíme na malé kousíčky a vmícháme do polévky těsně před podáváním.
Nandáme a ihned podáváme.
Dobrou chuť.