Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

R.A.G. - Créme fraîche

4. 12. 2012 20:39:09
Créme fraîche. Typicky francouzská věc. Najdeme jej v každém druhém receptu na francouzskou kuchyni, ale mnohem obtížněji v domácích obchodech. A když už, tak je to buď kysaná smetana plus anebo výrobek velmi nepříznivé ceny.
 Richard Kába (c) 2012

Není však žádný důvod nepřipravit si domácí verzi créme fraîche. Ačkoli k opravdovému jsou použity specifické kultury mléčných bakterií, doma si vystačíme s podmáslím. Není to žádné složité kouzlo a výsledek rozhodně stojí za to.

Co to vlastně je créme fraîche (čtěte krém freš)? Je to výrobek ze smetany z kravského mléka, který musí obsahovat alespoň 30% tuku v sušině a nesmí obsahovat více než 15% laktózy. Smetana se nakazí mléčnými bakteriemi, tak dojde k zakysnutí. Během tohoto procesu získá výrobek svoji charakteristickou chuť a konzistenci. Při výrobě nejsou povoleny žádné stabilizátory nebo konzervační prostředky.

Narozdíl od kysané smetany, která je v našich podmínkách asi nejpodobnější, má créme fraîche výrazně smetanovější chuť a při vaření se mnohem lépe rozpouští a nesráží se.

Créme fraîche údajně pochází z Normandie z okolí města Isigny-sur-Mer. Tam se dodnes produkuje jeden z nejuznávanějších créme fraîche. Ačkoli má créme fraîche kořeny ve Francii, podobné nebo identické produkty se vyrábí i v dalších zemích: Rumunsko, Belgie, Holandsko, Litva a skandinávské země. V roce 1990 se stal velmi populárním i ve Velké Británii.

Co se týče podobných výrobků, na jihu Spojených států je údajně populární tzv. Clabber, který se dělá se syrového mléka. Dalším příbuzným je Crema Mexicana, který se vyrábí také procesem kysnutí smetany.

Takže jak na to doma? Snadno.

IMG_0804.JPG

Co budeme potřebovat?

0,5 l smetany (min. 30% tuku, ale moje zkušenost je čím více, tím lépe)

2 lžíce podmáslí

IMG_0805.JPG

Postup je jednodušší než jednoduchý. Smetanu nalijeme do čistého kastrůlku nebo misky. Přidáme 2 polévkové lžíce podmáslí a zamícháme. Přiklopíme pokličkou, nebo potravinářskou fólií a necháme v pokojové teplotě (kolem 22°C) 24-36 hodin. Někde píší až 40 hodin, ale podle mé zkušenosti 24 hodin stačí. Je samozřejmě třeba, aby Vám v noci teplota příliš nepoklesla, tím se proces zpomalí, nebo zastaví.

IMG_0806.JPG

Po deseti hodinách můžeme pozorovat, jak nám směs houstne.

IMG_0807.JPG

Když je hotovo, můžeme ještě trochu našlehat. Poté přendáme do vhodné nádoby a uskladníme v lednici. Po vychladnutí créme fraîche ještě více ztuhne. Bezpečně můžeme v lednici uchovávat 14 dní.

IMG_0809.JPG

Takhle nějak pak může vypadat noček hotového créme fraîche.

Nyní stačí vybrat nějaký dobrý recept, nebo třeba jen jahody s nočkem créme fraîche a popřát dobrou chuť.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Autor: Richard Kába | úterý 4.12.2012 20:39 | karma článku: 13.39 | přečteno: 1493x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Hobby

Tereza Špetlíková

Střihněte si na šaty!

Kdo by to neznal. Nic správně nesedí, nikde nemají to, co zrovna chci, ačkoliv jde přeci o úplně jednoduchý střih, tady se mi nelíbí vzor nebo barva, tohle je zase z hrozného materiálu... a pak přichází spásný nápad. Co kdybych...

4.8.2017 v 7:56 | Karma článku: 13.06 | Přečteno: 672 | Diskuse

Tomáš Houška

Manifest pijáka kávy

Mám rád dobrou kávu. To je problém, protože míst, kde mi ji připraví, je tuze málo. Po Praze kromě čaovny U legionáře tak dva tři další podniky a to je vše. Nemáte náhodou cukrárnu, bar nebo kavárničku? Pak by to bylo pro vás.

11.7.2017 v 9:35 | Karma článku: 17.21 | Přečteno: 472 | Diskuse

Jiří Mitáček

Jak jsem si pořídil „motůčko“….

Cože, nevíte co to je? Vysvětlím pro kutilské laiky... Je to takové normální kolečko, alias trakař, které má přídavný elektromotor a dokáže s Vámi drandit bez námahy ve skoro jakémkoli použitelném výškovém převýšení.

14.6.2017 v 11:20 | Karma článku: 21.31 | Přečteno: 786 | Diskuse

Kristian Hanko

Chytrý tuning

Hned na úvod se přiznám, že nejsem velký vyznavač tuningů pro osobní automobily. S tuningem u automobilů je to totiž dost podobné, jako s make-upem u žen: když ho dáte příliš, zničíte to, co je přirozeně hezké!

13.6.2017 v 14:20 | Karma článku: 4.09 | Přečteno: 127 | Diskuse

Černá Kristýna

Slepice od jedný do stojedný

Nedávno jsem se rozhodla nakreslit 300 slepic a napsat o tom. Tak tedy, tady máme druhý díl. Jak slepičí projekt pokračuje? Zpočátku bylo nadšení tak velké, že šlo všechno stranou a já kreslila slepice jek vzteklá. Nebude 300 málo?

12.6.2017 v 15:04 | Karma článku: 8.86 | Přečteno: 280 | Diskuse
Počet článků 149 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2416
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Napište mi

Vzkaz autorovi


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.


více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.