R.A.G. - Vosí hnízda

Vánoce klepou na dveře a tak si v dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zkusíme jeden z klasických starých českých receptů na vánoční cukroví a to na vosí hnízda. Vosí hnízda patří mezi nepečené cukroví a existuje skoro tolik variant, kolik kuchařů. Tak se pojdme podívat, jak může vypadat jedna z nich.

Richard Kába (c) 2012

Vosí hnízda se skládají z piškotu, na kterém stojí, dále z těsta na korpus a náplně. Korpus může mít mnoho variant, my si představíme dvě - kakaový a mandlový. Místo mandlí se dá udělat další varianta z lískových nebo vlašských oříšků.

Co budeme potřebovat:

Čokoládový korpus:

100 g másla

160 g piškotů

4 lžíce kakaa (co nejkvalitnější)

60 g moučkového cukru

4 lžíce tuzemského rumu

Mandlový korpus:

100 g másla

90 g piškotů

70 g mletých mandlí

60 g moučkového cukru

4 lžíce tuzemského rumu

Náplň:

3 žloutky

100 g másla

50 g cukru krupice

1 lusk vanilky

3 lžíce rumu

Na kompletaci:

formička na vosí hnízda

miska cukru krupice na vysypání formičky

piškoty na podklad

 

Začneme náplní, protože budeme potřebovat, aby nám před použitím hezky ztuhla. Máslo (prosím Vás v celém následujícím receptu (i celém blogu) platí, že máslo je máslo. Hera není máslo!) dáme do rendlíku a pomalu rozpustíme na mírném ohni.

Lusk bourbon vanilky rozřízneme a seškrábneme nožem semínka.

Semínka vanilky vmícháme do rozpuštěného másla a malou chvilku ohříváme za stálého míchání. Nechceme máslo přepálit, chceme jenom, aby se uvolnila chuť a vůne vanilky. Poté stáhneme z ohně a uložíme v chladu.

Nyní se pustíme do těsta na korpus. Popisovaný recept je na korpus kakaový. Dětské piškoty nasekáme v mixéru na prášek.

Dáme do mísy, přidáme cukr, kakao a rum ...

... a prohněteme těsto.

Mandlový korpus je podobný, nasekáme si mandle, ...

... a dáme si je na suchou pánvičku upražit.

Je třeba postupovat pomalu a opatrně a míchat, nebo přehazovat, abychom mandle nespálili. Jakmile začneme cítit vůni mandlí, můžeme přestat. Dále je nutné mandle nechat zase vychladnout. Zbytek mandlového těsta uděláme stejně jako kakaový, jen z patřičných surovin, viz. výše.

Nyní nám vanilkové máslo již vychladlo a tak si dokončíme náplň. Tři žloutky utřeme s cukrem.

Do nich pak vmícháme vanilkové máslo a získáme krémovitou konzistenci. Nabereme si ji do plničky a dáme do chladu.

Když je těsto příliš měkké, dáme si jej také nejprve vychladit. Připravíme si formičky, do misky si dáme cukr krupici, a do další misky nasypeme piškoty, které budeme potřebovat jako podstavu. Do misky je dáváme proto, aby se nám brali do ruky lépe než z pytlíku. Také si připravíme příborový nůž na odkrajování zbytku těsta.

Než začneme, nacpeme jednou do formičky těsto na sucho (mohli bychom ji i vymazat máslem, ale babička mě to učila takhle). Potom těsto zase vyšťouráme ven. Formička se tak namastila a bude v ní držet cukr.

Formičku "namočíme" v mističce s cukrem a pořadně ji vycukříme, cukr zase nasypeme zpátky. Přilne k vnitřku formičky a pomůže nám potom hotové hnízdo snáze vyklepnout.

Do formičky našťoucháme těsto, lepší po menším množství a hezky pěchovat. Ve prostřed uděláme malíčkem, nebo koncem vařečky dírku na náplň.

Příborovým nožem pak krouživým pohybem od středu ven odřízeneme přebytečné těsto, které vrátíme zpět a můžeme dále znovu použít.

Plničkou naplníme krémem. Nedáváme krému příliš, aby nám pak spodem nevytékal, hnízda by byla zbytečně zapatlaná.

Přiložíme a přitlačíme piškot, na kterém pak hnízdo bude stát.

Nakonec hnízdo vyklopíme, ideálně na prkénku, kdy uchopíme formčiku mezi prsty, ne příliš vysoko nad prkénkem, a o prkénka udeříme mírnou silou spodkem ruky. Poté formičku znovu nacukříme a jedeme další hnízdo.

Hotová hnízda uložíme v chladu a o dobu trvalivosti nemáme strach, protože zmizí určitě jako první.

Někteří ještě hnízda namáčí do čokolády, ale já jsem tak nějak zvyklý takto. S čokoládou už mi o přijde takové přeplácané.

Dobrou chuť.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Autor: Richard Kába | neděle 16.12.2012 20:16 | karma článku: 12,04 | přečteno: 3351x
  • Další články autora

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53