Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

R.A.G. - Kapustová polévka

V dnešním díle RIKovy Amatérské Gastronomie si uvaříme klasickou tuzemskou kapustovou polévku. Není to žádné peklo, každý to zvládne a dobře si pochutná. Vycházím z receptu Kapustnice z knihy Romana Vaňka Kouzlo kuchyně Čech a Moravy.

Richard Kába (c) 2012

Co budeme potřebovat na 4-6 porcí:

1/2 kapusty

1 cibule

3 stroužky česneku

3 lžíce másla

1,5 lžíce mouky

1,2 l hovězího vývaru (vývaru, prosím, ne nějaký fuj v kostce)

80 g moravské klobásy

sůl, čerstvě mletý černý pepř

Z kapusty otrháme ošklivé a tvrdé venkovní listy a vyřízneme vnitřní tvrdou část. Zbytek nakrájíme na menší kousky, které se nám pak v polévce vejdou na lžíci, aby bylo vůbec možné polévku jíst. Listy propláchneme a vysušíme (buď sušičkou na saláty, nebo zabalením do čisté utěrky a využitím odstředivé síly). Cibuli si nakrájíme na jemno.

Cibulku si dáme zpěnit na zbruba jedné a půl lžíci másla. Volíme dostatečně velký kastrol, neboť se do něj musí vejít veškerá kapusta, ideálně v né úplně vysoké vrstvě.

Stačí zesklovatět, nerestujeme jí do tmava. Mezitím si oloupeme česnek a vyndáme z něj klíček, který by nám způsobil žaludeční obtíže. Česnek nakrájíme na plátky.

Když je cibulka sklovatá zvýšíme výkon plotýnky a přidáme kapustu a česnek,  za stálého míchání krátce orestujeme (stačí asi půl minuty).

Přisypeme mouku a společně, stále za míchání znovu společně zasmahneme.

Přilijeme vývar, přivedeme k varu a pak snížíme výkon plotýnky. Vaříme jako špagety - tedy al dente. Kapusta se nesmí vařit příliš dlouho, ztratila by barvu a stala se odporně blátitá. Výsledek musí být přiměřeně měkká, křupavá a krásně zelená kapusta. Nebojíme se tedy ochutnávat.

Mezitím, než se nám polévka uvaří, si nakrájíme klobásu na plátku a orestujeme na zbytku másla. Já jsem použil domácí čabajku, ale vyberte si kvalitní klobásu dle preferencí. Dále se omlouvám, došly mi trapně uprostřed vaření baterky ve foťáku, takže tato fotka není moc povedená a zbylé dvě bylo nutné pořídit mobilem. :(

Když je kapusta akorát, osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem, sundáme z ohně a vmícháme orestovanou klobásu.

Ihned podáváme, bez otálení. Pokud budeme polévku později přihřívat, již ji nevaříme.

Dobrou chuť.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Autor: Richard Kába | úterý 18.12.2012 10:52 | karma článku: 12,01 | přečteno: 2812x
  • Další články autora

Richard Kába

Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích

A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.

15.9.2013 v 15:09 | Karma: 34,98 | Přečteno: 7294x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.

31.7.2013 v 20:54 | Karma: 13,75 | Přečteno: 1876x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.

6.6.2013 v 13:25 | Karma: 11,21 | Přečteno: 1437x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13 | Přečteno: 583x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53 | Přečteno: 756x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2570x
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.