R.A.G. - Kapustová polévka

V dnešním díle RIKovy Amatérské Gastronomie si uvaříme klasickou tuzemskou kapustovou polévku. Není to žádné peklo, každý to zvládne a dobře si pochutná. Vycházím z receptu Kapustnice z knihy Romana Vaňka Kouzlo kuchyně Čech a Moravy.

Richard Kába (c) 2012

Co budeme potřebovat na 4-6 porcí:

1/2 kapusty

1 cibule

3 stroužky česneku

3 lžíce másla

1,5 lžíce mouky

1,2 l hovězího vývaru (vývaru, prosím, ne nějaký fuj v kostce)

80 g moravské klobásy

sůl, čerstvě mletý černý pepř

Z kapusty otrháme ošklivé a tvrdé venkovní listy a vyřízneme vnitřní tvrdou část. Zbytek nakrájíme na menší kousky, které se nám pak v polévce vejdou na lžíci, aby bylo vůbec možné polévku jíst. Listy propláchneme a vysušíme (buď sušičkou na saláty, nebo zabalením do čisté utěrky a využitím odstředivé síly). Cibuli si nakrájíme na jemno.

Cibulku si dáme zpěnit na zbruba jedné a půl lžíci másla. Volíme dostatečně velký kastrol, neboť se do něj musí vejít veškerá kapusta, ideálně v né úplně vysoké vrstvě.

Stačí zesklovatět, nerestujeme jí do tmava. Mezitím si oloupeme česnek a vyndáme z něj klíček, který by nám způsobil žaludeční obtíže. Česnek nakrájíme na plátky.

Když je cibulka sklovatá zvýšíme výkon plotýnky a přidáme kapustu a česnek,  za stálého míchání krátce orestujeme (stačí asi půl minuty).

Přisypeme mouku a společně, stále za míchání znovu společně zasmahneme.

Přilijeme vývar, přivedeme k varu a pak snížíme výkon plotýnky. Vaříme jako špagety - tedy al dente. Kapusta se nesmí vařit příliš dlouho, ztratila by barvu a stala se odporně blátitá. Výsledek musí být přiměřeně měkká, křupavá a krásně zelená kapusta. Nebojíme se tedy ochutnávat.

Mezitím, než se nám polévka uvaří, si nakrájíme klobásu na plátku a orestujeme na zbytku másla. Já jsem použil domácí čabajku, ale vyberte si kvalitní klobásu dle preferencí. Dále se omlouvám, došly mi trapně uprostřed vaření baterky ve foťáku, takže tato fotka není moc povedená a zbylé dvě bylo nutné pořídit mobilem. :(

Když je kapusta akorát, osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem, sundáme z ohně a vmícháme orestovanou klobásu.

Ihned podáváme, bez otálení. Pokud budeme polévku později přihřívat, již ji nevaříme.

Dobrou chuť.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Autor: Richard Kába | úterý 18.12.2012 10:52 | karma článku: 12,01 | přečteno: 2812x
  • Další články autora

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53