R.A.G. - Sumeček v parmské šunce s pastiňákovým pyré a hřiby
Richard Kába (c) 2012
Co budeme potřebovat pro 4 porce?
2 filátka afrického sumečka
8 slabých plátků parmské šunky
3 větší pastiňáky
1 malá brambora
0,5 l smetany
0,2 dl suchého bílého vína
0,5 kg pravých hříbků
3 šalotky
panák suchého martini.
citronová kůra z poloviny bio citronu
špetka šafránu
špetka čerstvě nastrouháného muškátového oříšku
výhonky červené řepy
sůl, čerstvě mletý černý pepř
150g másla
olej (slunečnicový)
Největší výzvou tohoto receptu, je zesynchronizovat přesně přípravu masa a příloh. Takže se do toho dáme.
Připravíme si pastiňák, oloupeme, oškrábeme bramboru, všechno nakrájíme na větší kusy a dáme vařit do osolené vody.
Z filé sumečka si odřízneme tlustší polovinu, zbytek zpracujeme jinak. Nasolíme a opepříme.
Na prkénko si napneme potravinářskou fólii.
Šikmo si vyskládáme plátky parmské šunky.
Doprostřed položíme sumečka.
Zavineme šunkou.
A pořádně utáhneme potravinářskou fólii, abychom dosáhli pokud možno kulatého válečku. Uložíme prozatím do lednice.
Šalotku si nakrájíme na co nejmenší kousíčky.
A dáme zpěnit na 50g másla.
Mezitím si připravíme hříbky (tyto jsou samozřejmě vzhledem k ročnímu období z mrazáku, ale vždy jsou lepší čerstvé)
Rozpálíme olej na pánvi a dáme zprudka orestovat. Pánev musí být pořádně rozpálená a houby nesmí být ve vrstvě na sobě. Jinak pustí štávu a to nepotřebujeme. My je naopak chceme zprudka orestovat.
Předehřejeme si troubu na 150°C a dáme si další pánvičku rozpálit s olejem. Jenom pro pořádek, pění se nám šalotka na másle, vaří se nám pastiňák, restují houby a prázdná pánvička čeká na orestování ryb.
K šalotce přilijeme 400ml smetany, ubereme oheň a pomalu redukujeme.
Do rozpálené pánve dáme orestovat ryby v šunce, ze všech stran, aby se šunka zapekla a držela pohromadě.
Nezapomínáme restovat hříbky a občas zamíchat omáčkou.
Když jsou houby ze všech stran orestované, přilijeme 2dc suchého bílého vína, které bude třeba celé vyvařit.
Rybu otáčíme, ať se nám orestuje ze všech stran.
Když jsou ryby orestované, dáme péct to trouby na 150°C na cca 10-15 minut, během kterých musíme dokončit přípravy všeho ostatního.
Poté, co se všechno víno z hub vyvaří (opravdu všechno) ...
... zalijeme zbytkem smetany a pomalu restujeme. Smetana se zredukuje a obalí houby.
Když nám smetanová omáčka zhoustne, osolíme ...
... a přidáme špetku šafránu a strouhneme trošku muškátového oříšku. Ještě chviličku zahříváme a poté omáčku už necháme jen na skoro vypnuté plotně, aby nevychadla.
Pastiňák s bramborou už jsou měkké, takže scedíme, rožďoucháme ...
... a přepasírujeme ...
... na jemno.
Přidáme máslo a vmícháme na ohni silikonovou stěrkou. Přidáme strouhanou kůru z půlky citronu a panáka suchého martini, necháme vyvařit za stálého míchání do husta. Nakonec dochutíme solí případně pár kapkami citronové šťávy.
Smetana z hub se vyvařila a obalila houby, tuk se oddělil.
Výhonky řepy si umyjeme a osušíme.
Rybu nepečeme do sucha, naopak rybí maso je nejlepší, je-li těsne mezi syrovým a hotovým. To nám zajistí nízká teplota trouby a parmská krusta kolem. Nyní už jen naporcovat a hezky servírovat na talíř.
Doprostřed talíře pomocí tvarovátka umístíme pyré, dokola vyskládáme kolečka sumečka, hříbky, kolem zalijeme šafránovou omáčkou a ozdobíme výhonky řepy. Možná, že někdo zručnější to bude umět i lépe.
Ihned podáváme. a přejeme dobrou chuť.
Richard Kába
Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích
A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.
Richard Kába
Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr
Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.
Richard Kába
R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž
Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.
Richard Kába
R.A.G. - Guacamole
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.
Richard Kába
R.A.G. - Salát Niçoise
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.
Další články autora |
Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl
Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...
Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný
Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...
Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování
Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...
Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci
Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...
Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce
Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...
Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy
Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...
Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu
Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...
Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury
Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...
Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha
Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.
- Počet článků 149
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2570x
Seznam rubrik
- Diabetes Mellitus
- R.A.G.RIKovaAmatérskáGastronom
- Tip na výlet
- Společnost
- Formule 1
- Čeští jezdci
- Kartrace
- Cestopisy