Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

R.A.G. - Kuřecí parmezán (Chicken Parmesan)

30. 12. 2012 8:43:42
V dnešním díle RIKovy Amatérské Gastronomie si uvaříme pokrm původem z Itálie, ale dnes už zdomácnělý v Americe. Chicken Parm nebo Chicken Parmesan - tedy kuřecí prso obalené v parmezánu s rajčatovou omáčkou a špagetami.
 Richard Kába (c) 2012

V letošní sérii Hells Kitchen dostali finalisté za úkol uvařit Chicken Parmesan tak, že budou vyučovat missky, jak to udělat a sami se nesmí jídla dotknout. Gordon Ramsay představil Chicken Parm jako tzv. Comfort Food. Jal jsem se tedy doučit, co je to Comfort Food a vězte, že tak říkají tradičním pokrmům, které vyvolávají ve strávnících nostalgické a sentimentální pocity. Jedná se zpravidla o jídla, které jsou kalorická, nutričně bohaté a přitom snadná na přípravu. Více si o Comfort Food můžete přečíst zde:

Snažil jsem se dohledat historii tohoto pokrmu v Itálii, ale nejspíš je to skutečně jenom americký plagiát (pokud někdo máte přesnější informace, rád si je přečtu v diskuzi). V každém případě se dostáváme k historii řízku jako takového. I proslulý Wiener Schitzel má část historie v Itálii. Maršálek Radecký údajně jedl v Itálii jídlo: "cotoletta milanese", kde bylo telecí maso obalené ve směsi parmezánu a strouhanky a dopisem doporučoval tento pokrm Františku Josefovi. Císařský kuchař však neměl parmezán a tak obalil maso jen ve strouhance, což dalo základ vídeňskému řízku. Zda je tato legenda pravdivá nevím, ale našel jsem několik různých italských "řízků", které se obalují v různých směsích a podávají s různou omáčkou nebo přílohou, i jsou různě připravovány - smažení v oleji, smažení na másle, grilování nebo pečení. Jinak vídeňský řízek se tradičně smaží na přepuštěném másle.

Takže od nejasné historie zpět ke kuřecímu parmezánu, jak ho znají v Americe dnes:

Co budeme potřebovat:

1 cibule

1 malá feferonka

5 stroužků českého česneku

1 kg rajčat

4 stonky bazalky

0,5 l kuřecího vývaru

olivový olej, extra panenský

4 kuřecí prsa

2 vajíčka

trochu mléka

hladkou mouku

150 g parmezánu

200 g mozzarelly

strouhanka

300g špaget

IMG_1020.JPG

Největší práce nás čeká hned na začátek. Oloupat rajčata. Na rajčatech nešetříme, použijeme co možná nejzralejší, ideálně ze zahrádky nebo odrůdu San Marzano, která má vynikající hutnou dužinou a málo peciček. Rajčata sloupneme z kůže tak, že si každé nařízneme zubatým nožem do křížku, ...

IMG_1021.JPG

... zalijeme horkou vodou, čímž se račata spaří ...

IMG_1022.JPG

... po chvíli se přendají do ledové vody, a slupka odpadne skoro sama.

IMG_1023.JPG

Na hlubší pánev si dáme rozehřát 5 lžic olivového oleje a nakrájíme si cibuli najemno.

IMG_1025.JPG

Dáme ji pěnit do pánve.

IMG_1024.JPG

Mezitím si nakrájíme feferonku na miniaturní kostičky, jádřinec vyjememe.

IMG_1026.JPG

Z česneku vyjmeme a vyhodíme klíčky, které by nám způsobily zažívací potíže,..

IMG_1028.JPG

... naplocho nožem česnek rozplácneme a pak nasekáme na drobné kostičky.

IMG_1027.JPG

Do pánvičky přidáme feferonku a česnek ...

IMG_1029.JPG

Rajčata krájíme na kostičky a přidáváme do pánve ...

IMG_1030.JPG

Chvíli pomalu restujeme a pak přiléváme trochu vývaru, vždy když se tekutina vyvaří. Časem se rajčata rozvaří ...

IMG_1031.JPG

Mezitím si nastrouháme parmezán na drť.

IMG_1032.JPG

Mozzarellu si nakrájíme na slabé plátky.

Dále si dáme vařit osolenou vodu na špagety.

IMG_1033.JPG

Kuřecí prsa si nakrojíme na motýlka ...

IMG_1034.JPG

Jemně naklepeme paličkou, osolíme a opepříme.

IMG_1035.JPG

Připravíme si misky na obalování: mouka, vajíčko rozšlehané s mlékem, lehce osolené, v poslední parmezán a strouhanka smíchané dohromady.

IMG_1036.JPG

Řízeček si obalíme.

Pokud se nám již vaří voda na špagety, dáme je vařit. Hlídáme, aby byly al dente. Do pánvičky si dáme olivový olej.

IMG_1038.JPG

Smažíme opatrně, parmezán se připaluje rychleji, než strouhanka. Osmažíme do křupava.

IMG_1039.JPG

Po otočení vyskládáme na řízeček plátky mozzarelly, na chvilku přiklopíme, aby se rozpustil.

IMG_1037.JPG

Omáčku stáhneme ze sporáku a vmícháme pokrájené listy bazalky - už nevaříme!

Špagety scedíme, promícháme se lžící olivového oleje a můžeme servírovat.

IMG_1040.JPG

Špagety, řízeček, omáčka a lístek bazalky na ozdobu.

Dobrou chuť.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Autor: Richard Kába | neděle 30.12.2012 8:43 | karma článku: 11.87 | přečteno: 1545x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Hobby

Tereza Špetlíková

Střihněte si na šaty!

Kdo by to neznal. Nic správně nesedí, nikde nemají to, co zrovna chci, ačkoliv jde přeci o úplně jednoduchý střih, tady se mi nelíbí vzor nebo barva, tohle je zase z hrozného materiálu... a pak přichází spásný nápad. Co kdybych...

4.8.2017 v 7:56 | Karma článku: 13.06 | Přečteno: 672 | Diskuse

Tomáš Houška

Manifest pijáka kávy

Mám rád dobrou kávu. To je problém, protože míst, kde mi ji připraví, je tuze málo. Po Praze kromě čaovny U legionáře tak dva tři další podniky a to je vše. Nemáte náhodou cukrárnu, bar nebo kavárničku? Pak by to bylo pro vás.

11.7.2017 v 9:35 | Karma článku: 17.21 | Přečteno: 472 | Diskuse

Jiří Mitáček

Jak jsem si pořídil „motůčko“….

Cože, nevíte co to je? Vysvětlím pro kutilské laiky... Je to takové normální kolečko, alias trakař, které má přídavný elektromotor a dokáže s Vámi drandit bez námahy ve skoro jakémkoli použitelném výškovém převýšení.

14.6.2017 v 11:20 | Karma článku: 21.31 | Přečteno: 786 | Diskuse

Kristian Hanko

Chytrý tuning

Hned na úvod se přiznám, že nejsem velký vyznavač tuningů pro osobní automobily. S tuningem u automobilů je to totiž dost podobné, jako s make-upem u žen: když ho dáte příliš, zničíte to, co je přirozeně hezké!

13.6.2017 v 14:20 | Karma článku: 4.09 | Přečteno: 127 | Diskuse

Černá Kristýna

Slepice od jedný do stojedný

Nedávno jsem se rozhodla nakreslit 300 slepic a napsat o tom. Tak tedy, tady máme druhý díl. Jak slepičí projekt pokračuje? Zpočátku bylo nadšení tak velké, že šlo všechno stranou a já kreslila slepice jek vzteklá. Nebude 300 málo?

12.6.2017 v 15:04 | Karma článku: 8.86 | Přečteno: 280 | Diskuse
Počet článků 149 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2416
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Napište mi

Vzkaz autorovi


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.


více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.