Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

R.A.G. - Salát Niçoise

12. 05. 2013 14:01:33
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.
Salát NiçoiseSalát NiçoiseRichard Kába (c) 2013

Co budeme pro 4 porce potřebovat:

2 hrsti zelených fazolek

250g zámeckých brambor

250g malých kvalitních rajčat (nejlépe mini San Marzano)

1 červená nebo růžová cibule

4 vejce

2 hrsti černých oliv

250g tuňáku (může být z konzervy, ve vlastní šťávě)

mix salátů a bylinky.

Na zálivku:


šťáva z jednoho citronu

1 lžička dijonské hořčice

olivový olej

stroužek česneku

cukr, sůl, čerstvě mletý černý pepř.

Tak pojďme na to:

IMG_0002.JPG

Nejprve si uvaříme brambory ve slupce. Ne moc, nesmí být rozvařené. Necháme je vychladnout, oškrábeme a rozkrájíme na čtvrtiny. Uvaříme si i zelené fazolky - stačí 2-4 minuty, aby zůstaly křoupavé a krásně zelené. Poté ihned propláchneme ledovou vodou a dáme do vody s ledem. Vejce uvaříme natvrdo. Po vychladnutí krájíme na polovic. Nakrájíme si rajčátka na poloviny nebo čtvrtiny. Černé olivy propláchneme. Cibulku nakrájíme na plátky. Tuňáka propláchneme a scedíme. Saláty (může být různý mix a nemusíme se bát přidat i bylinky - petřžel, pažitku, estragon, oregáno, bazalku, atd) opereme, usušíme a natrháme na přiměřené kousky. Bylinky na drobno.

IMG_0003.JPG

Nyní si připravíme zálivku. Z česneku vyjmemem klíček, rozdrtíme naplocho nožem a ještě nasekáme. Dáme do misku, přídáme šťávu z jednoho citronu, sůl, čerstvě mletý černý pepř, špetku cukru podle chuti a lžičku dijonské hořčice. Metiličkou mícháme a přidáváme po kapkách olivový olej. Neděláme zálivku přiliš hustou. Poté smícháme všechny ingredience kromě vajíček a tuňáka v míse a opatrně vmícháme zálivku.

IMG_0004.JPG

Pak stačí nandat na talíř, pokapat olivovým olejem, případně ještě popepřit a popřát dobrou chuť.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Autor: Richard Kába | neděle 12.5.2013 14:01 | karma článku: 10.91 | přečteno: 717x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Hobby

Tereza Špetlíková

Střihněte si na šaty!

Kdo by to neznal. Nic správně nesedí, nikde nemají to, co zrovna chci, ačkoliv jde přeci o úplně jednoduchý střih, tady se mi nelíbí vzor nebo barva, tohle je zase z hrozného materiálu... a pak přichází spásný nápad. Co kdybych...

4.8.2017 v 7:56 | Karma článku: 13.06 | Přečteno: 672 | Diskuse

Tomáš Houška

Manifest pijáka kávy

Mám rád dobrou kávu. To je problém, protože míst, kde mi ji připraví, je tuze málo. Po Praze kromě čaovny U legionáře tak dva tři další podniky a to je vše. Nemáte náhodou cukrárnu, bar nebo kavárničku? Pak by to bylo pro vás.

11.7.2017 v 9:35 | Karma článku: 17.21 | Přečteno: 472 | Diskuse

Jiří Mitáček

Jak jsem si pořídil „motůčko“….

Cože, nevíte co to je? Vysvětlím pro kutilské laiky... Je to takové normální kolečko, alias trakař, které má přídavný elektromotor a dokáže s Vámi drandit bez námahy ve skoro jakémkoli použitelném výškovém převýšení.

14.6.2017 v 11:20 | Karma článku: 21.31 | Přečteno: 786 | Diskuse

Kristian Hanko

Chytrý tuning

Hned na úvod se přiznám, že nejsem velký vyznavač tuningů pro osobní automobily. S tuningem u automobilů je to totiž dost podobné, jako s make-upem u žen: když ho dáte příliš, zničíte to, co je přirozeně hezké!

13.6.2017 v 14:20 | Karma článku: 4.09 | Přečteno: 127 | Diskuse

Černá Kristýna

Slepice od jedný do stojedný

Nedávno jsem se rozhodla nakreslit 300 slepic a napsat o tom. Tak tedy, tady máme druhý díl. Jak slepičí projekt pokračuje? Zpočátku bylo nadšení tak velké, že šlo všechno stranou a já kreslila slepice jek vzteklá. Nebude 300 málo?

12.6.2017 v 15:04 | Karma článku: 8.86 | Přečteno: 280 | Diskuse
Počet článků 149 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2416
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Napište mi

Vzkaz autorovi


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.


více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.