Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

12. 05. 2013 14:01:33
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.
Salát Niçoise
Salát NiçoiseRichard Kába (c) 2013

Co budeme pro 4 porce potřebovat:

2 hrsti zelených fazolek

250g zámeckých brambor

250g malých kvalitních rajčat (nejlépe mini San Marzano)

1 červená nebo růžová cibule

4 vejce

2 hrsti černých oliv

250g tuňáku (může být z konzervy, ve vlastní šťávě)

mix salátů a bylinky.

Na zálivku:


šťáva z jednoho citronu

1 lžička dijonské hořčice

olivový olej

stroužek česneku

cukr, sůl, čerstvě mletý černý pepř.

Tak pojďme na to:

IMG_0002.JPG

Nejprve si uvaříme brambory ve slupce. Ne moc, nesmí být rozvařené. Necháme je vychladnout, oškrábeme a rozkrájíme na čtvrtiny. Uvaříme si i zelené fazolky - stačí 2-4 minuty, aby zůstaly křoupavé a krásně zelené. Poté ihned propláchneme ledovou vodou a dáme do vody s ledem. Vejce uvaříme natvrdo. Po vychladnutí krájíme na polovic. Nakrájíme si rajčátka na poloviny nebo čtvrtiny. Černé olivy propláchneme. Cibulku nakrájíme na plátky. Tuňáka propláchneme a scedíme. Saláty (může být různý mix a nemusíme se bát přidat i bylinky - petřžel, pažitku, estragon, oregáno, bazalku, atd) opereme, usušíme a natrháme na přiměřené kousky. Bylinky na drobno.

IMG_0003.JPG

Nyní si připravíme zálivku. Z česneku vyjmemem klíček, rozdrtíme naplocho nožem a ještě nasekáme. Dáme do misku, přídáme šťávu z jednoho citronu, sůl, čerstvě mletý černý pepř, špetku cukru podle chuti a lžičku dijonské hořčice. Metiličkou mícháme a přidáváme po kapkách olivový olej. Neděláme zálivku přiliš hustou. Poté smícháme všechny ingredience kromě vajíček a tuňáka v míse a opatrně vmícháme zálivku.

IMG_0004.JPG

Pak stačí nandat na talíř, pokapat olivovým olejem, případně ještě popepřit a popřát dobrou chuť.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Autor: Richard Kába | karma: 12.53 | přečteno: 756 ×
Poslední články autora