Co budeme pro 4 porce potřebovat:
2 hrsti zelených fazolek
250g zámeckých brambor
250g malých kvalitních rajčat (nejlépe mini San Marzano)
1 červená nebo růžová cibule
4 vejce
2 hrsti černých oliv
250g tuňáku (může být z konzervy, ve vlastní šťávě)
mix salátů a bylinky.
Na zálivku:
šťáva z jednoho citronu
1 lžička dijonské hořčice
olivový olej
stroužek česneku
cukr, sůl, čerstvě mletý černý pepř.
Tak pojďme na to:
Nejprve si uvaříme brambory ve slupce. Ne moc, nesmí být rozvařené. Necháme je vychladnout, oškrábeme a rozkrájíme na čtvrtiny. Uvaříme si i zelené fazolky - stačí 2-4 minuty, aby zůstaly křoupavé a krásně zelené. Poté ihned propláchneme ledovou vodou a dáme do vody s ledem. Vejce uvaříme natvrdo. Po vychladnutí krájíme na polovic. Nakrájíme si rajčátka na poloviny nebo čtvrtiny. Černé olivy propláchneme. Cibulku nakrájíme na plátky. Tuňáka propláchneme a scedíme. Saláty (může být různý mix a nemusíme se bát přidat i bylinky - petřžel, pažitku, estragon, oregáno, bazalku, atd) opereme, usušíme a natrháme na přiměřené kousky. Bylinky na drobno.
Nyní si připravíme zálivku. Z česneku vyjmemem klíček, rozdrtíme naplocho nožem a ještě nasekáme. Dáme do misku, přídáme šťávu z jednoho citronu, sůl, čerstvě mletý černý pepř, špetku cukru podle chuti a lžičku dijonské hořčice. Metiličkou mícháme a přidáváme po kapkách olivový olej. Neděláme zálivku přiliš hustou. Poté smícháme všechny ingredience kromě vajíček a tuňáka v míse a opatrně vmícháme zálivku.
Pak stačí nandat na talíř, pokapat olivovým olejem, případně ještě popepřit a popřát dobrou chuť.