Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diagnóza DM1 (5. část) - Doma z nemocnice

Propouštění - propuštění - v lékárně nemají ani injekce, ani inzulin - ve druhé ano - budeme doma včas? - prvních 14 dní - nákupy - glykémie jako na houpačce.

 

Klikněte pro první díl příběhu

Klikněte pro druhý díl příběhu

Klikněte pro třetí díl příběhu

Klikněte pro čtvrtý díl příběhu

V posledních dvou dílech příběhu jsme zabředli trochu intenzivněji do suché teorie, takže cítím, že je třeba posunout vpřed zase příběh. 

Po více než týdnu v Motole přišel konečně den, kdy se lékaři rozhodli propustit již Sárinku a přítelkyni domů. Ohlásili den D, kdy k propuštění dojde. Dohasil jsem v práci většinu průserů a vzal si dovolenou, vpodstatě všechnu zbývající dovolenou.

Po poledni jsem se probojoval skrz celou Prahu do Motola a těšil, že budu mít holky zase doma. Sárinka dostala ještě erární inzulin v poledne a oběd a zbytek už byl na nás. Akorát propouštěcí procedura se poněkud neúměrně táhla. Bylo za potřebí získat od jedné paní doktory recept na pomůcky, od druhé recept na inzulin. Dále s námi ještě chtěla naposledy promluvit edukační lékařka. Pan doktor, ke kterému jsme měli později chodit do ambulance na kontroly byl právě na dovolené, takže jsme dostali za úkol dojít se k němu objednat na za 14 dní, ačkoli má již plno a ještě jednou v tomto týdnu jsme měli přijít na oddělení za stávající paní doktorkou na konzultaci a kontrolu.

Měli jsme toho oba plnou hlavu, věcí, které bylo třeba zařídit a které nás čekaly bylo nad hlavu a lehce jsem nervózněl, při pomyšlení kolik je hodin. V 17:30 jsme již měli být doma, dávat inzulin a večeři, bylo 14, posléze 15 a stále jsme neměli všechno k dizpozici. Paní doktorku navíc někam volali k naléhavému případu a nebylo jasné kdy se vrátí. Domů nás čekala přibližně hodinová cesta v závislosti na aktuální průjeznosti Prahy, možná i delší. Nakonec se paní doktorka vrátila a my už měli snad všechny potřebné recepty a hlavu jak pátrací balon.

Zašli jsme do nemocniční lékarny v objektu hlavní motolské budovy. Injekce neměli. Inzulin, který předepsala paní doktorka se prý již nevyrábí a nemají ho. Žádnou radou nás slečna lékárnice ze Slovenska neobdařila a ani nebyla příliš příjemná. Od paní doktorky jsme věděli, že dole někde u brány je další lékarna. Zašli jsme tedy tam, čas se rychle krátil. 

Lékárna byla naštěstí soukromá a jakmile jsme táhli receptem na inzulin, začal se nám věnovat sám pan majitel, magistr, velmi příjemný chlapík. Vysvětlil, že inzulin, který napsala paní doktorka se už skutečně nedělá a že by to mohl být omyl. Vysvětlil jsem, že nás právě propustili z nemocnice, že máme za hodinu dávat inzulin a nemáme ještě ani injekce, ani ten inzulin a že už jsme z toho trošku nervozní. Pan lékarník milerád zavolal paní doktorce, dokonce se mu podařilo po několika naúspěšných pokusech na ní vymámit od kolegyně mobil, vysvětlili si, že šlo o omyl a vydal nám správný inzulin s tím, že až pojedeme koncem týdne na kontrolu, přineseme mu správný recept, aby nás dnes už více nezdržoval. Zároveň nabídl, že když budeme cokoli potřebovat, ať klidně i zazvoníme mimo pracovní dobu, že bydlí přímo v objektu. Prostě paráda, takhle nějak by si to člověk představoval.

Vyrazili jsme k domovu už trochu klidnější, zejména poté, co provoz nepředstavoval zcela výjimečně žádnou výzvu. Dorazili jsme včas, aplikovali inzulin a dali narychlo připravenou provizorní večeři.

Dalších 14 dní bylo opravdu těžkých. Naše znalosti se rovnali tomu, co jsem popsal v minulých dvou dílech a neměli jsme žádnou zkušenost. Zatím jsme si mysleli, že je zcela nutné naprosto přesně dodržet dávky inzulinu stanovené v nemocnici a jídlo přesně na minutu a gram. Den jsme trávili vymýšlením, co bude další jídlo, hledáním receptů, vážením a přípravou. 

Nezdá se to tak náročné, člověk si časem zvykne, ale zjistíte, že vlastně většinu jídel, které člověk vařil, nemůže opakovat, protože je náročné, ne-li nemožné stanovit přesně obsah sacharidů ve všech složkách. Že musí člověk mnohem častěji nakupovat a že nákup trvá mnohem delší dobu, protože zejména v těch prvních dnech a týdnech je nutné u všech výrobků pročítat tzv. "semafor" - informaci a počtu sacharidů ve 100 g. U mnoha výrobků, které byl člověk zvyklý kupovat, tato informace chybí. U některých jiných se může mít podobný výrobek diametrálně odlišný obsah cukrů. Prostě peklo.

Při vaření, všechno co byl člověk zvyklý zahušťovat moukou, nebo škrobem, nebo smetanou je dost problém. Sáře obvykle musíme vařit ve zvláštním kastrolu / pánvičce / voku, protože má jiné složení. Zkrátka těch prvních 14 dní jsme trávili tak, že jsme já i přítelkyně od rána do večera měli co dělat, aby malá mohla jíst co potřebuje, kdy potřebuje a měla inzulin, měření a všechno.

I tak nám glykémie dělala hrozné věci.  V knížce píší, jak je možné vysledovat trend jednoho dne a druhý reagovat a zkusit něco změnit, jenže Sáře lítala glykémie od hypa (2,5 mmol/l) po hyper (20 mmol/l) (vysvětlíme si příště) a nedalo se tomu zabránit, ani jsme nevěděli jak.

Naštěstí byla za dva, tři dny další prohlídka ...

(pokračování příště, opět v pondělí v 16:35)

Autor: Richard Kába | pondělí 29.9.2008 16:35 | karma článku: 22,67 | přečteno: 2193x
  • Další články autora

Richard Kába

Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích

A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.

15.9.2013 v 15:09 | Karma: 34,98 | Přečteno: 7294x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.

31.7.2013 v 20:54 | Karma: 13,75 | Přečteno: 1876x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.

6.6.2013 v 13:25 | Karma: 11,21 | Přečteno: 1437x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13 | Přečteno: 583x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53 | Přečteno: 756x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Roastbeef s béarnskou omáčkou

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si upečeme roastbeef a k němu si uvaříme klasickou béarnskou omáčku.

30.12.2012 v 17:21 | Karma: 11,62 | Přečteno: 2068x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Kuřecí parmezán (Chicken Parmesan)

V dnešním díle RIKovy Amatérské Gastronomie si uvaříme pokrm původem z Itálie, ale dnes už zdomácnělý v Americe. Chicken Parm nebo Chicken Parmesan - tedy kuřecí prso obalené v parmezánu s rajčatovou omáčkou a špagetami.

30.12.2012 v 8:43 | Karma: 14,31 | Přečteno: 1818x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Sumeček v parmské šunce s pastiňákovým pyré a hřiby

V dnešním díle RIKovy Amatérské Gastronomie si uděláme takový malý pokus o fine dining. Námět pro tento recept jsem čerpal z Ramsayho Hells Kitchen, ale jak to přesně dělali tam samozřejmě nezaznělo. Tak jsem si to lehce dovymyslel, nicméně to docela chutná, však posuďte sami.

28.12.2012 v 13:10 | Karma: 11,06 | Přečteno: 949x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Domácí krůtí šunka

V dnešním díle RIKovy Amatérské Gastronomie si ukážeme, jak si udělat doma opravdovou krásnou libovou a chutnou krůtí šunku. Zkuste to aspoň jednou a už nepřestanete. Po dobré domácí šunce určitě přestanete kupovat veškerý ten růžový hnus co prodávají v různých obchodech a ještě za šílenou cenu.

21.12.2012 v 6:32 | Karma: 21,64 | Přečteno: 9982x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Kuřecí roláda se šalvějí s bramborovou kaší

V dnešním díle RIKovy Amatérské Gastronomie si uvaříme kuřecí roládu se šalvějí s bramborovou kaší. Ukážeme si, jak vykostit celé kuře tak, aby nám zůstala pohromdě kůže s masem, ze které si poté připravíme roládu ovoněnou šalvějí s nádivkou.

20.12.2012 v 16:36 | Karma: 10,47 | Přečteno: 1175x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Kapustová polévka

V dnešním díle RIKovy Amatérské Gastronomie si uvaříme klasickou tuzemskou kapustovou polévku. Není to žádné peklo, každý to zvládne a dobře si pochutná. Vycházím z receptu Kapustnice z knihy Romana Vaňka Kouzlo kuchyně Čech a Moravy.

18.12.2012 v 10:52 | Karma: 12,01 | Přečteno: 2812x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Vosí hnízda

Vánoce klepou na dveře a tak si v dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zkusíme jeden z klasických starých českých receptů na vánoční cukroví a to na vosí hnízda. Vosí hnízda patří mezi nepečené cukroví a existuje skoro tolik variant, kolik kuchařů. Tak se pojdme podívat, jak může vypadat jedna z nich.

16.12.2012 v 20:16 | Karma: 12,04 | Přečteno: 3349x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Créme fraîche

Créme fraîche. Typicky francouzská věc. Najdeme jej v každém druhém receptu na francouzskou kuchyni, ale mnohem obtížněji v domácích obchodech. A když už, tak je to buď kysaná smetana plus anebo výrobek velmi nepříznivé ceny.

4.12.2012 v 20:39 | Karma: 14,55 | Přečteno: 1594x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Telecí na estragonu

V dnešním díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Francie a připravíme si telecí s dvěma ingrediencemi typickými pro francouzskou kuchyni. Těmi není nic jiného než bylinka estragon a créme fraîche. Invenci budeme čerpat z Pohlreichovy knihy Šéf na smetaně. Vzhledem k tomu, že kniha je spíše než kuchařkou reklamou na mléčné produkty jedné nejmenované firmy, tak jsou recepty v ní neúplné, schématické a občas neunikla korektuře i nějaká ta chybka. My si ukážeme, jak tento recept udělat správně, krok za krokem, jak bývá v R.A.G. obvyklé.

3.12.2012 v 13:32 | Karma: 10,43 | Přečteno: 1042x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Citronový konfit

V dnešním díle RIKovy Amatérské Gastronomie si necháme poradit Gordonem Ramsaym a připravíme si citronový konfit - aneb způsob, jak si připravit do foroty citronové plátky k pozdějšímu použití. Citronová kolečka můžeme použít např. do koktejlů, položit před dopečením na různé druhy masa a ryb, případně jako podklad brusinkového terčíku v klasické české svíčkové omáčce.

30.11.2012 v 15:28 | Karma: 10,80 | Přečteno: 1133x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Mandlový koláč

Po delší době se mi podařilo přidat další zajímavý a tentokrát velmi jednoduchý recept. Inspirací mi budiž kniha Romana Vaňka S vařečkou kolem světa a recept pocházející z Malorky na mandlový koláč. Není to žádná krvavá gastronomie, zvládne to každý a nestojí to ani moc času, ani nádobí. Výsledek je přesto velmi chutný, takže pojďme ochutnat Malorku.

28.11.2012 v 15:34 | Karma: 12,63 | Přečteno: 2756x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

Jak farmaceutické firmy bagrují na nemocných za přispění státu

Od 1.4.2012 platí novela zákona č. 48/1997 Sb. „O veřejném zdravotním pojištění“, ve kterém ministerstvo zdravotnictví snížilo úhrady za některé léčebné pomůcky. Člověka by napadlo, že nemocní na tom budou hůře. Opak je pravdou a my si vysvětlíme proč.

6.4.2012 v 7:00 | Karma: 27,23 | Přečteno: 3151x | Diskuse| Ekonomika

Richard Kába

R.A.G. - Rizoto s mandlemi, fíky a parmezánem

Dneska si uvaříme rizoto s možná trochu nezvyklou chutí, použijeme fíky a mandle. Původně jsem chtěl použít jedlé kaštany, ale bohužel jsem špatně vybíral a 90% zakoupených kaštanů se ukázalo po vyloupání zralých na vyhození. Nicméně mandle se k fíkům hodí také, takže můžete zkusit obě varianty.

10.1.2012 v 11:30 | Karma: 12,79 | Přečteno: 1460x | Diskuse| Fotoblogy

Richard Kába

R.A.G. - Žampionová krémová polévka

Čerstvé žampiony a jejich nádherná chuť, to je žampionová polévka. Když se udělá správně, je to totální útok na Vaše chuťové pohárky. Toho samozřejmě nedosáhneme nakládanými žampiony, ale výhradně a pouze čerstvými. Recept není nijak složitý ani náročný na suroviny a výsledek je přesto vynikající, pojďme si to zkusit.

29.10.2011 v 13:07 | Karma: 19,13 | Přečteno: 10775x | Diskuse| Fotoblogy

Richard Kába

Baví vás závodit na motokáře? Přihlašte se do KART RACE 2012

KART RACE o.s. je občanské sdružení, které pořádá motokárový šampionát. Letos finišuje již sedmá sezona a osmá se připravuje. Baví Vás karting? Na svoji káru nemáte? Máte šanci zajezdit si v amatérském šampionátu s dobrou kvalitou a vysokou úrovní.

24.10.2011 v 16:28 | Karma: 8,29 | Přečteno: 1084x | Diskuse| Pozvánky, akce
  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2570x
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.