Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diagnóza DM1 (6. část) - Kolotoč hypoglykémie a hyperglykémie

Co je to hypoglykémie - co je to hyperglykémie - a jak na ně. Když je glykémie jako na houpačce ...

Klikněte pro první díl příběhu

Klikněte pro druhý díl příběhu

Klikněte pro třetí díl příběhu

Klikněte pro čtvrtý díl příběhu

Klikněte pro pátý díl příběhu

Po návratu z nemocnice, jsme se Sárinkou snažili dodržovat denní režim a množství inzulinu definovaného v nemocnici. Netroufli jsme si sami měnit dávky a zjistili, že Sáry glykémie se pohybuje jako na houpačce. Hypoglykémii střídala hyperglykémie a největší problém byl vysvětlit tomu tříletému stvoření, že musí jíst právě v tuto hodinu a právě toto jídlo. Přeci jen byla zvyklá na jistý druh benevolence a i kvůli předchozímu zdravotnímu stavu, byla zvyklá, že si může občas vybrečet změnu jídelníčku. Jenže to už při kompenzaci cukrovky není tak jednoduché. Zejména nelze jíst když nemá, pokud je cukr v normě. Také nám uvařit patřičný pokrm sestavený se správného množství sacharidů dalo dost zabrat a to jak úsilí, tak času. A když pak jednou dáte inzulin, to děcko to musí sníst ať chce nebo ne a pokud možno dříve, než inzulin způsobí příliš velký pokles glykémie. Bylo to v prvních dnech opravdu náročné.

Udělal bych do příběhu vsuvku a vysvětlil jednu z dalších důležitých věcí, co je to hypoglykémie a hyperglykémie. Už jsme si řekli ve čtvrtém dílu, že normální glykémie (tedy množství glukózy v krvi) se pohybuje mezi 3,5 a 6,4 mmol/l.

Pakliže množství cukru vzroste nad mezní hodnotu, bavíme se o hyperglykémi. U zdravého člověka by to byla hodnota nad 6,4 mmol/l na lačno, u diabetika může být tato hodnota o něco vyšší. Malým dětem s DM1 lékaři tolerují hodnoty do 10 mmol/l, protože se více obávají hypoglykémie a podle výzkumů tato hodnota v tomto věku až tolik neškodí. No každopádně, čísla pod 8 jsou daleko příznivější.

Hyperglykémie jako taková neohrožuje bezprostředně člověka na životě, ale má dlouhodobé negativní dopady. První na ráně jsou ledviny, neboť při vyšší glykémii než je tzv. ledvinový práh (jeho hodnota je individuální, ale je udávaná právě jako 10 mmol/l), začnou ledviny vylučovat glukózu močí.  Při dlouhodobé hypergylékii pak může dojít k tzv. diabetické nefropatii, což je vlastně poškození cév v ledvinách, které vede k postupnému vysazení funkce ledvin. V krajním případě pak je nutná transplantace ledvin nebo pravidlená dialýza.

Hyperglykémie má negativní vliv i na ostatní cévy, vlastně všechny cévy, ale mezi další časté komplikace diabetu související s hyperglykémií patří zejména diabetická retinopatie - stejným způsobem se poškodí malé cévy vyživující sítnici oka, vznikají slepá místa, a posléze hrozí oslepnutí, diabetická neuropatie - poškození funkcí autonomních nebo senzorických nervů, diabetická makroangiopatie (poškození velkých cév) a syndrom diabetické nohy (vedoucí v krajním případě až k amputaci). Známým syndromem hyperglykémie je samozřejmě také pomalé hojení případných zranění, taktéž související s vlivem vysoké hladiny glukózy na cévy.

Naopak projevem nedostatku glukózy v krvi říkáme hypoglykémie. Obvykle se tak bavíme o hodnotě nižší než 3,3 mmol/l. Akutním nedostatkem glukózy trpí zejména nervová soustava, tedy mozek, který nedokáže přijímat energii ze žádných náhradních zdrojů. Slabší hypoglykémie bývá provázena určitými syndromy, které jsou nicméně velmi individuální. Může jít o sníženou psychickou výkonost, slabost, bolest hlavy, studený pot, pocit velmi silného hladu, poruchy jemné motoriky, podrážděnost apod. Pokud glykémie klesne ještě výrazněji, hrozí bezvědomí a bez pomoci další osoby hrozí samozřejmě smrt.

Pomocí cizí osoby v případě kóma může být injekce glukagonu přímo do svalu, který velmi rychle způsobí uvolnění glukózy z glykogenu v játrech. Zároveň je třeba zavolat záchrannou službu, která zařadí glukózu intravenózně. Častou chybou nepoučených laiků může být injekce inzulinu - neboť taková osoba může vědět, že dotyčný si píchá inzulin - a takto dobře míněná pomoc může velmi pravděpodobně končit smrtí.

Při déletrvajícím hypoglykemickém komatu může dojít k otoku mozku, případně dalším následkům na nervové soustavě. Stručně řečeno, není příliš dobré upadat do hypoglykemického kómatu příliš často. U pacientů vlastnících řidičské oprávnění hrozí při opakovaných kómatech jeho odebrání na doporučení ošetřujícího lékaře.

U diabetika může dojít k hypoglykémii buďto vyšší dávkou inzulinu než je množství spotřebovaných sacharidů, případně vysoké fyzické zátěže, nebo alkoholem.

Principem léčby DM1, jak jsme si řekli, je udržet glykémii co nejblíže glykémii zdravého člověka. Takže aplikujeme inzulin a snažíme se konzumovat jen patřičné množství sacharidů tomuto inzulinu. Jenomže do hladiny glukózy nám mluví mnoho dalších faktorů. Jednak jsou to látky působící proti inzulinu, jak jsme si řekli je to glukagon, kortizol, adrenalin, růstový hormon a další, ale cukr nám spotřebovává také např. fyzická práce, pohyb apod., naopak vyšší glykémii způsobí například nemoc, horečka apod. Alkohol je zcela zvláštní kapitola a té se budeme věnovat zvlášť.

Takže ve snaze správně kompenzovat diabet se snažíme dávku inzulinu zvolit co nejpřísnější, ale pak může právě hrozit hypoglykémie. Někteří lidé jsou na hypoglykémii citlivý a snadno poznají, že je třeba se najíst, horší je to u tříleté holčičky. Naštěstí Sárinka se za ten třičtvrtě rok své nemoci už naučila poznat, co se děje a z devadesáti procent případů sama hlásí, že má hlad.

Jsou výjimky, když je příliš zabraná do nějaké příjemné činnosti (hra se sourozenci, hra na PC, pohádka v TV) že nehodlá zahlásit. Pak se nám výjimečně stalo, že glykémie poklesla až na hodnotu, u které učebnice uvádí ukázkové kóma, ale Sára zatím naštěstí nejevila žádné příznaky umírání ani omdlívání. První pomocí na hypoglykémii je glukóza, nebo jiný co nejjednodušší cukr, který lze být vpraven co nejrychleji do organismu. Nejdostupnější a nejrychlejší cesta k navýšení glykémie je cukr rozpuštěný v nápoji. Takže přesně ty věci, které diabetik za normálních okolností nemůže, lze použít v těchto případech významné hypoglykémie. Sladké nápoje, džus (pacient DM1 by měl vždy nosit džusík první pomoci sebou), případně lipo, nebo při méně závažné hypoglykémii trocha čokolády, nebo jiné sladkosti. Samozřejmě je třeba to nepřehnat.

Navíc tělo během hypoglykémie aktivuje právě adrenalin, glukagon apod. a snaží se vyndat z jater zásobu glukózy z glykogen, takže se dá následně očekávat naopak hyperglykémie ...

A takové věci se nám děly po návratu z nemocnice, paní doktorka nám hned vysvětlila, jak se věci mají. O tom ale zase až příště.

(pokračování příště, opět v pondělí v 16:35)

Autor: Richard Kába | pondělí 6.10.2008 16:35 | karma článku: 22,63 | přečteno: 4783x
  • Další články autora

Richard Kába

Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích

A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.

15.9.2013 v 15:09 | Karma: 34,98 | Přečteno: 7294x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.

31.7.2013 v 20:54 | Karma: 13,75 | Přečteno: 1876x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.

6.6.2013 v 13:25 | Karma: 11,21 | Přečteno: 1437x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13 | Přečteno: 583x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53 | Přečteno: 756x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2570x
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.