Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diagnóza DM1 (8. část) - Glykovaný hemoglobin HbA1c

Jak měřit hodnotu komenzace za delší časový úsek. Co je to glykovaný hemoglobin HbA1c a proč naše babičky nikdy neobelžou lékaře krátkým půstem před vyšetřením. 

Klikněte pro první díl příběhu

Klikněte pro druhý díl příběhu

Klikněte pro třetí díl příběhu

Klikněte pro čtvrtý díl příběhu

Klikněte pro pátý díl příběhu

Klikněte pro šestý díl příběhu

Klikněte pro sedmý díl příbehu

Dnešní díl příběhu pojmeme opět trochu více teoreticky. Už jsme si vyprávěli o tom, co to je hyperglykémie, hypoglykémie (ano, už víme, že hypoglykémie nemá souvislost s koňmi) a také už jenom namátkou tušíme, co hrozí pacientovi s cukrovkou, pokud se jeho glykémie bude dlouhodobě pohybovat ve svéře hyperglykémie. 

Ale pojďme si povědět, jak se dá vůbec měřit dlouhodobá úroveň kompenzace. Samozřejmě již víme, že každý pacient je vybaven glukometrem, pomocí kterého si mnohokrát za den nabodává prst a měří úroveň glykémie. Podle toho pak zvolí množství inzulinu a jídla, resp. množství sacharidů v potravě a jeho snahou by měla být kompenzace co nejblíž úrovni zdravého člověka.

V naší krvi koluje poměrně velké množství látek. Ze školy si jistě mnozí z nás pamatují, že se krev v plicích okysličuje. Onen kysík - O2 - se neváže pouze k mobilní síť jednoho z domácích providerů, ale v krvi zejména na látku, které se říká hemoglobin - aneb červené krevní barvivo. Hemoglobin je obsažen v červených krvinkách (erytrocytech). Kromě kyslíku dokáže vázat i oxid uhličitý, ten zase přenáší opačným směrem.

Hemoglobin se skládá se dvou složek - hemu a globinu - odtud tento název. Hemová část (s poměrně složitým chemickým vzorcem obsahuje železo, globin je bílkovina.

Hemoglobin, kromě toho, že váže kyslík a oxid uhličitý dokáže reagovat i s jinými látkami v krvi. Pro diabetes je velkým pomocníkem tzv. glykace hemoglobinu. Bílkovinná část řetěžce hemoglobinu má tendenci vázat glukózu. A to tím více, čím větší je koncentrace glukózy v krvi. Vzniká tzv. glykovaný hemoglobin, někdy se používá i termín glykozylovaný hemoglobin, který se označuje jako HbA1c.

Pro dohled nad diabetem je toto velmi dobrá zpráva, protože červené krvinky (erytrocyty) se v těle obnovují po třech měsících. Množství (procentuální podíl) HbA1c tedy dává přímou informaci o glykémii v uplynulých třech měsících.

Tuto veličinu lze použít při supervisorování jak DM1, tak DM2. U DM1 nám řekne o úspěšné či neúspěšné kompenzaci inzulinovou substituční terapií, u DM2 nám napoví o tom, jak pacient dodržoval předepsanou dietu.

Vzpomínám si na své prarodiče, kteří trpěli v pokročilejším věku DM2, nicméně dietu nijak zásadně nepřeháněli, s výjimkou posledního týdne před návštěvou diabetologa. Ten sice naměřil z krve aktuální hodnotu glykémie, která byla jistě vpořádku, nicméně hodnota HbA1c ukázala, že k žádné k dietě po celé tři měsíce nedocházelo.

U DM1 (ale i u DM2) je tento ukazatel velmi důležitý. Protože právě pozdější komplikace diabetu o kterých jsme si již povídali hrozí se zvyšujícím se HbA1c. 

Pokud je koncentrace HbA1c nižší než 4,5% víme, že diabetes je velmi uspokojivě kompenzována a riziko komplikací je minimální, stejně jako délka života by se neměla tragicky snižovat.

Je-li koncentrace HbA1c mezi 4,5 a 6,0 % je kompenzace uspokojivá, leč ne tak bezchybná jako u předchozího stavu. 

Koncentrace přes 6% vypovídá o neuspokojivé kompenzaci a riziko komplikací jednoznačně roste, stejně jako pravděpodobnost zkrácení života pacienta.

Krátce po záchytu měla naše Sárinka HbA1c na úrovni přes 12%. To bylo způsobeno dosud nezjištěným rozpoutáním nemoci bez kompenzace. I z této informace vyplývá, že potvora nemoc už bujela pěknou chvíli. Po prvních třech měsících léčby klesla HbA1c na 7% a z deníčku a spolu s tím, jak jsme se naučili nemoc zvládat, bych rád viděl další číslo už v rozmezí 4,5 - 6%.

(Pokračování příště, opět v pondělí v 16:35) 

 

 

 

 

Autor: Richard Kába | pondělí 27.10.2008 16:35 | karma článku: 17,06 | přečteno: 5119x
  • Další články autora

Richard Kába

Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích

A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.

15.9.2013 v 15:09 | Karma: 34,98 | Přečteno: 7294x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.

31.7.2013 v 20:54 | Karma: 13,75 | Přečteno: 1876x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.

6.6.2013 v 13:25 | Karma: 11,21 | Přečteno: 1437x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13 | Přečteno: 583x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53 | Přečteno: 756x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2570x
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.