Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diagnóza DM1 (9. část) - ketolátky, inzulin, zapomenutý inzulin

Ketolátky - ketoacidóza - inzulin - ředění - novorapid - actrapid a inzulatard a jejich vzájemná kombinace, příběh o tom, jak jsme zapomněli na jednu injekci.

Klikněte pro první díl příběhu

Klikněte pro druhý díl příběhu

Klikněte pro třetí díl příběhu

Klikněte pro čtvrtý díl příběhu

Klikněte pro pátý díl příběhu

Klikněte pro šestý díl příběhu

Klikněte pro sedmý díl příběhu

Klikněte pro osmý díl příběhu

V devátém díle pohovořím krátce o ketolátkách, o tom jak jsme u Sárinky sladili správně dávky inzulinu a také o pár excesech, které se nám přihodily.

O ketolátkách - ketoacidóze jsme se bavili už v prvním a ve třetím díle příběhu. I u diabetika léčeného substitučně inzulinem se může stát, že najednou organismus začne oxydovat tuky a vznikají tzv. ketolátky - zejména aceton. Jsou pro to v zásadě dva důvody. Prvním je akutní nedostatek inzulinu - nejčastěji při nemoci, nebo při požití nadměrného množství sacharidů, případně zapomenutí injektáže inzulinu, druhý případ pak je naopak akutní hypoglykémie, kdy se tělo brání nedostatku sacharidů i při dostatku inzulinu. První případ je samozřejmě závažnější a dostane se do něj diabetik velice snadno, jak bude dokumentovat jeden z našich excesů.

Co se týče inzulinu, předesílám, že Sárinku léčíme již od února a za ten více než půlrok jsme se už naučili, co nemoc u tak malého dítěte vyžaduje. První a nejdůležitější poznání, ke kterému jsme (kromě mnoha dat z odborné literatury došli) je, že je třeba být pro-aktivní a snažit se špatné situace měnit k lepšímu.

Je pravda, že v literatuře doporučují nereagovat ihned, ale počkat na dva, tři dny jak se bude glykémie vyvíjet a z toho vyvodit, jaké udělat změny. To ale u malého děcka nelze a je třeba nejprve rázně reagovat a dostat situaci pod kontrolu. Jakékoli vyčkávaní vede jen k ještě větší hyperglykémii nebo naopak k hlubší hypoglykémii.

Po pár týdnech jsme pochopili, že inzulin tak, jak je balen, je pro nás nevhodný a požádali pana docenta a předepsání ředěného. Zjistili jsme však, že ředěný inzulin NovoNordisk neprodukuje, nicméně, že nám inzulin naředí sestřička. Znamená to sice další cesty do Motola navíc, ale to se nedá nic dělat. Ředění bohužel není triviální tím, že látka, která se používá na ředění není kupodivu fyziologický roztok, ale speciální věc a navíc pro každý ze tří tipů inzulinů, který používáme, jiná.

Ředění nám výrazně pomohlo stabilizovat glykémii, protože zkrátka pro malou Sárinku, dáme-li ráno např. 1,5 jednotky inzulinu a je to hodně nebo málo, pak přidat nebo ubrat 0,5 jednotky (což je nejmenší množství, které injekce inzulinka změří) je samozřejmě strašně moc, nebo strašně málo. Když můžeme regulovat po čtvrt jednotkách, je to daleko lepší.

Druhá věc je, že ani tak se nám nedařil idealizovat průchod inzulinu vs. jídla v průběhu dopoledne a odpoledne a noci, protože Actrapid (šestihodinový inzulin) je zkrátka příliš dlouhý. Po snídani nestačil sacharidy srazit a na sváču měla moc, zatímco před obědem zase málo. 

Nakonec jsme se i přes původní nedoporučení panem docentem rozhodli míchat i tyto dva inzuliny. Stanovit správný poměr nebylo trivialní a vyžadovalo to tak dva týdny průběžného testování, ale od té doby máme glykémii s jen velmi občasnými výjimkami v naprosto (na děti) luxusním rozmezí 3 - 7. To je proti ještě nedávným občasným a nevysvětlitelným 18tkám apod velký luxus. Pan docent nám při nedávné návštěvě léčbu schválil, pochválil a prý ani s inzulinovou pumpou bychom nedosáhli lepší kompenzace. Těším se na HbA1c :)

Nyní ke slibovaným excesům, které se nám za ten půl rok povedly.Pro dnešek alespoň první z nich.

Zapomenutý inzulin.

Byl víkend, krásné počasí a my se rozhodli udělat odpoledne výlet do dendrologické zahrady. Sárinka se na výlet těšila. Od počátku nemoci jsme nikam daleko nejezdili, protože jsme se hlavně učili jak zvládnout všechno vaření, inzulin atd. Teď jsme si troufli poprvé vyrazit. Hekticky jsme sbalili všechnu výbavu, kterou halt musíme všude nosit. Svačinu na odpoledne, všechny inzuliny, injekce, polštářky, dezinfekci, glukometr, džusík na náhlou hypoglykémii, glukagen (injekce s první pomocí na hypoglykemické kóma), vodu na pití.

V hektickém balení jsme zjistili, že před obědem měla Sárinka málo cukříku, glykémie byla kolem 3, tak jsme se rozhodli dát jí nejprve oběd a inzulin až po jídle. (Dneska už víme, že to není nutné a v klidu stačí píchnout těsně před jídlem, ale tehdy jsme pořád byli v tom stavu, kdy jsme si nebyli jistí co to udělá, jestli jídlo sní, jestli ho sní hned apod.).

Pak jsme dali Sárinku spát (po obědě vždycky spinkala), mezitím si připravili večeři a všechno na až se vrátíme a po probuzení vyrazili do dendro zahrady. Když jsme vešli dovnitř zjistili jsme, že tam vyrobili dětský koutek a spoustu prolejzaček atd. Tak tam chvíli lezla, spokojená a pak jsme šli na kytičky. Když jsme procházeli kolem záhonu tulipánů a narcisů, Sárinka prohlásila: "Jé to jsou krásné kytičky. Já je miluju." To bude mít hodně cukru, napadlo mě. Vždycky když měla vysokou hyperglykémii, začala všechny a všechno hlasitě milovat.

"Kolik jsi jí dala v poledne toho inzulinu?", zeptal jsem se přítelkyně. "Vpoledne jsi jí ho dával Ty!"

chvíle ticha - uvědomili jsme si, že jak jsme jí ho nedali před jídlem, protože měla málo, a pak jsme na to zapomněli - nedali jsme jí ho vůbec. Okamžitě jsme změřili - 24,2 !!! Průser. Rychle jsme připravili injekci a dal jsem jí 2 jednotky novorapidu - nejrychlejšího. Pak jsme vzali Sárinku na ruku a už ji nenechali ťapat. 2 jednotky byly hodně říkal pak pak docent, ale tak před večeří si maličko hypla, dokrmili jsme, hlavně že jsme to srazili ... okamžitě měla i moči ketolátky, po pár hodinách pominuly.

Stalo se nám to jenom jednou za tu dobu, ale projev je okamžitý a fakt masírka. 

Další příběhy přibalím příště, omlouvám se za dnešní zpoždění, další díl vyjde opět v pondělí, v 16:35.

 

Autor: Richard Kába | pondělí 3.11.2008 16:35 | karma článku: 17,69 | přečteno: 2853x
  • Další články autora

Richard Kába

Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích

A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.

15.9.2013 v 15:09 | Karma: 34,98 | Přečteno: 7294x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.

31.7.2013 v 20:54 | Karma: 13,75 | Přečteno: 1876x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.

6.6.2013 v 13:25 | Karma: 11,21 | Přečteno: 1437x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13 | Přečteno: 583x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53 | Přečteno: 756x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2570x
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.