Diagnóza DM1 (10. část) - epidemiologie cukrovky prvního typu

10. 11. 2008 16:35:00
Kdy se cukrovka objeví, komu, jak je to s dětmi, jak moc Vám zkrátí život ... a další drobnosti ...

Klikněte pro první díl příběhu

Klikněte pro druhý díl příběhu

Klikněte pro třetí díl příběhu

Klikněte pro čtvrtý díl příběhu

Klikněte pro pátý díl příběhu

Klikněte pro šestý díl příběhu

Klikněte pro sedmý díl příběhu

Klikněte pro osmý díl příběhu

Klikněte pro devátý díl příběhu

V dnešním díle zabrousíme opět trošku do teorie. Do teorie o tom, jak tato nemoc (diabetes mellitus prvního typu) vzniká a co dále pro nás znamená.

Už víme, že nemoc způsobuje autoimunitní reakce. Příčina této odchylky funkce imunitního systému je závislá na genetické výbavě, nemoc jako takovou však startují vnější vlivy. Spouštěcím mechanismem, o kterém lékaři spekulují může být určitá infekce (příušnice, zarděnky, coxackie viry, cytomegalovirus), ale také může jednat o chemikálie, strest nebo jiný vlivový faktor. B lymfocity poté zahájí tvorbu protilátek proti vlastním beta buňkám slinivky a T lymofcity svým cytotoxickým účinkem ničí tytéž buňky.

Podstatou poruchy jsou změny v hlavním histokompatibilním systému - HLA systému. Geny předurčující riziko této poruchy součástí HLA systému umístěného na krátkém ramenu 6. chromozomu. Riziko DM1 případně zvýšená odolnost proti tomuto onemocnění je obvykle hlouběji zakořeněna v celém genotypu, na průběhu vzniku nemoci se ale, jak již bylo zmíněno, podílí mnoho faktorů.

Co se týče rizika DM1, statistika říká následující:

běžná populace: 0,2 % (2 z tisíce)
dítě matky s DM1: 5% (Každé 20. dítě)
dítě otce s DM1: 7% (Každé asi 14. dítě)
dítě dvou rodičů s DM1: (30% tedy třetinová šance)
sourozenec s DM1: 5% (Každé 20. dítě)
jednovaječné dvojče: 40%

Ze statistických a epidemiologických hledisek jsou důležité dva faktory: Incidence a prevalence.

Incidence je údaj o vzniku nových případů onemocnění v určitém časovém období, obvykle za rok.

Prevalence je údaj o celkovém počtu nemocných v určité oblasti.

V ČR tyto údaje shromažďuje Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR. Z nasbíraných údajů je jednoznačný trend zvyšujícího se počtu nemocných.

Co se týče DM1 u nás, tak incidence má vrchol ve věku mezi 13 a 15 lety a pohybuje se přibližně okolo 25 ze 100000 obyvatel. Tedy každý 4000-sící. Rozdíly jsou i regionálního charakteru, zatímco Finsko vede z 28,6 ze 100000 obyvatel, v Dánsku je to např. jen 14 a třeba v Japonsku 0,8.

Co se týče dětských pacientů, 2. dětská klinika UK, 2. LF a FN v Motole udržuje Český registr diabetických dětí. Tento registr byl založen v roce 1989 a zachycuje údaje o dětech ve věku 0 - 14 let ukončeného věku, které jsou zpracovávany v rámci evropské studie EURODIAB.

V současné době se v ČR vyskytuje DM1 u 0,1-0,2% dětí - šance je tedy 1:500-1000.

Další velmi nepopulární statistiku, kterou lékařské knihy, narozdíl od knih pro pacienty uvádějí je mortalita - neboli úmrtnost.

Mortalita u obou DM1 je podstatně vyšší než u zbytku populace. Ze statistik vyplývá, že střední doba přežívání po stanovení diagnózy je 36 let, průměrný věk pacienta pak 49. Důvodem jsou zejména přidružené komplikace. U mladých lidí s cukrovkou přes 20 let je to zejména diabetická nefropatie, u lidí nad 40 let pak úmrtí z kardiovaskulárních důvodů.

Samozřejmě, že ve statistikách jsou obsaženi pacienti léčení před lety ještě (z dnešního hlediska) dost předpotopními metodami, namísto glukometrů se močilo nad kahanem apod. Další kapitolou jsou pacienti odmítající léčbu a cirkulující mezi neléčením inzulinem, ketoacidózou, a pobytem v nemocnici. Když byla Sárinka v nemocnici po záchytu nemoci, měli jsme čest potkat takové mezkovité pubertální pacienty, kteří chodili v noci mlsat sladký čaj. Čiže i tito sebevrazi jsou obsaženi ve statistikách a stále platí, že čím lepší kompenzace, tím delší věk a menší komplikace.

Poslední věc v této kapitole o které bych měl pohovořit je tzv. Saint Vincentská deklarace. Vzhledem k tomu, že cukrovka (všechny typu) patří k nejčastějším chronickým onemocněním dětského i dospělého věku, uspořádala Světová zdravotnická organizace spolu s Mezinárodní diabetickou federací v roce 1989 v italském Saint Vincentu konferenci o problematice diabetu. Zástupci lékařů, vědců a politiků se usnesli na řadě cílů, které by měli vést vlády zemí k vytváření podmínek pro zkvalitnění života diabetických pacientů, k edukaci pacientů i lékařů (protože nemoc v podstatě ovlivňuje všechny ostatní lékařské obory). Od té doby se přístup k pacientům změnil a je znát, že hlavní důraz je kladen zejména na edukaci. Co si z takové deklarace vzala naše vláda a jakým způsobem vytváří nemocným podmínky napíšu zase příště v kapitole, jak nás navštívila Zubatá.

Pokračování jako tradičně v pondělí, v 16:35.

Autor: Richard Kába | pondělí 10.11.2008 16:35 | karma článku: 18.57 | přečteno: 2691x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 12.30 | Přečteno: 254 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 13.09 | Přečteno: 163 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.46 | Přečteno: 145 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 15.26 | Přečteno: 214 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 14.88 | Přečteno: 386 |
Počet článků 149 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2569
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...