Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diagnóza DM1 (13. část) - Nadpřirozené bytosti zvyšují glykémii

Ministerstvo varuje děti s diabetem: Nadpřirozené bytosti zvyšují glykémii!

Klikněte pro 1. díl příběhu (Jak přišla na tříletou Sárou cukrovka)


Klikněte pro 2. díl příběhu (Motol)


Klikněte pro 3. díl příběhu (Inzulin)


Klikněte pro 4. díl příběhu (Inzulinová substituční terapie)


Klikněte pro 5. díl příběhu (Doma z nemocnice)


Klikněte pro 6. díl příběhu (Kolotoč hypoglykémie a hyperglykémie)


Klikněte pro 7. díl příběhu (První týdny doma, remise, jídelníček)


Klikněte pro 8. díl příběhu (Glykovaný hemoglobin HbA1c)


Klikněte pro 9. díl příběhu (Ketolátky, inzulin, zapomenutý inzulin)


Klikněte pro 10. díl příběhu (Epidemiologie cukrovky prvního typu)


Klikněte pro 11. díl příběhu (Jak k nám přišla Zubatá)

Klikněte pro 12. díl příběhu (Nutné pomůcky a zdravotní pojišťovna)

Je prosinec. Není sice zima, neleží sníh, nemrze až praští, ale Vánoce se blíží. Ve Spojáčích měli den díkůvzdání, který podle jednoho článku iHoute upozorňuje konzumenty za oceánem, že počínaje následujícím dnem je třeba vypomoci Santa Klausovi s nákupem dárků. U nás místo toho chodí Mikuláš. A anděl. A čerti.

Sárince byly před třema týdny čtyři roky. Čerty jsme domů nezvali. Radši. Byli jsme na procházce a když jsme se vrátili, našli jsme za dveřma tašku s dárky a také s bramborou. I tak byla trochu vyděšená.

Další den jsme vyrazili do Prahy za babičkou Sáry. V jednom nejmenovaném Svatostánku konzumu (Nákupním kentru) měl program pro děti Michal z Kouzelné školky. Chtěli jsme Sáře udělat radost. Domluvili jsme se s babičkou, že Sáru pohlídá a my rodičové se podíváme po nákupech dárků pod stromeček. Kouzelného Michala jsme absolvovali společně. Všechno vypadalo ready, Sárinka byla jako v transu a program se jí tuze líbil, obzvláště, když ten Michal "byl živý" a ještě jí dal podepsanou fotku.

Pak jsme hodlali Sárinku předat babičce, ale co se nestalo. V tu ránu se před Sárou objevil pekelník, s tváří umouněnou od sazí, ocasem na opačné straně kalhot než mají smrtelníci a dvěma rudými rohy rašícími z kudrnaté čupřiny v barvě toneru. Sárinka se tak vyděsila, že nebyla schopná se ani pohnout. Ďáblův úředník poptával nějaké to umělecké dílko, poem nebo třeba písničku. Sárinka začala jako v tranzu odříkávat zmateně v online úpravě dětskou říkačku. V Neverhoodu byl poměrně dost velký hluk, takže buď Mefisto (školen u neslyšících) výborně odezírá, nebo prostě pohyb úst vyhodnil za dostačující. A poté co jej Sára ujistila, že byla rozhodně hodná, došel vyptat od Anděla nějakou tu sladkost. Uplatnili jsme dílčí reklamaci a Sárinka nakonec dostala mandarinku. 85 gramů, půl výměnné jednotky.

Ale tím šou neskončilo. Koukolem se totiž jala obcházet stvůra největší. Obrovská hlava, zelený huňatý kožich, a dobrácká chlupatá tvář medvěda - zeleného maskota tamního multiplexu. Ačkoli se snažil přesvědčit děti o své dobrotě rozdáváním balónků s logem zaměstnavatele, Sárinka si tuto hrůznou fairy-tale creature tuze nezamilovala a poměrně nahlas a zoufale vyjadřovala svoji nevoli s jeho přítomností.

No naštěstí již vyráželi s babičkou na oblíbenou klouzačku a my s přítelkyní jsme hodlali započít nějaké to "oblíbené" vánoční nákupní bláznění. Něž jsme došli k první hračkárně, třesoucí se kabelka přítelkyně dávala vibračním vyzváněním červeného diabetes hotline telefonu na vědomí, že babička se ocitla v krizi.

Sárinka začala vykazovat nežádoucí projevy, takže babička bezchybně edukována použila glukometr. Po cca pětiminutovém vystavení Sárinky nadpřirozeným bytostem naměřila neuvěřitelnou glykémii 26,5 mmol/l. Při normálních dávkách inzulinu i jídla, které by jinak v tuto hodinu vygenerovali glykémii max. 7 mmol/l. No situaci jsme pořešili Novorapidem, opuštěním centra a doma se Sárinka natolik uklidnila, že ačkoli ještě další hodinu a půl měla přes 18, tak před večeří jsme spadli na příjemných 3,něco. Uff uff uff. Upozornění pro rodiče diabetiků: Pohádkové bytosti zvyšují glykémii ! 

Autor: Richard Kába | středa 10.12.2008 14:41 | karma článku: 15,65 | přečteno: 1810x
  • Další články autora

Richard Kába

Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích

A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.

15.9.2013 v 15:09 | Karma: 34,98 | Přečteno: 7294x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.

31.7.2013 v 20:54 | Karma: 13,75 | Přečteno: 1876x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.

6.6.2013 v 13:25 | Karma: 11,21 | Přečteno: 1437x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13 | Přečteno: 583x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53 | Přečteno: 756x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Roastbeef s béarnskou omáčkou

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si upečeme roastbeef a k němu si uvaříme klasickou béarnskou omáčku.

30.12.2012 v 17:21 | Karma: 11,62 | Přečteno: 2068x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Kuřecí parmezán (Chicken Parmesan)

V dnešním díle RIKovy Amatérské Gastronomie si uvaříme pokrm původem z Itálie, ale dnes už zdomácnělý v Americe. Chicken Parm nebo Chicken Parmesan - tedy kuřecí prso obalené v parmezánu s rajčatovou omáčkou a špagetami.

30.12.2012 v 8:43 | Karma: 14,31 | Přečteno: 1818x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Sumeček v parmské šunce s pastiňákovým pyré a hřiby

V dnešním díle RIKovy Amatérské Gastronomie si uděláme takový malý pokus o fine dining. Námět pro tento recept jsem čerpal z Ramsayho Hells Kitchen, ale jak to přesně dělali tam samozřejmě nezaznělo. Tak jsem si to lehce dovymyslel, nicméně to docela chutná, však posuďte sami.

28.12.2012 v 13:10 | Karma: 11,06 | Přečteno: 949x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Domácí krůtí šunka

V dnešním díle RIKovy Amatérské Gastronomie si ukážeme, jak si udělat doma opravdovou krásnou libovou a chutnou krůtí šunku. Zkuste to aspoň jednou a už nepřestanete. Po dobré domácí šunce určitě přestanete kupovat veškerý ten růžový hnus co prodávají v různých obchodech a ještě za šílenou cenu.

21.12.2012 v 6:32 | Karma: 21,64 | Přečteno: 9982x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Kuřecí roláda se šalvějí s bramborovou kaší

V dnešním díle RIKovy Amatérské Gastronomie si uvaříme kuřecí roládu se šalvějí s bramborovou kaší. Ukážeme si, jak vykostit celé kuře tak, aby nám zůstala pohromdě kůže s masem, ze které si poté připravíme roládu ovoněnou šalvějí s nádivkou.

20.12.2012 v 16:36 | Karma: 10,47 | Přečteno: 1175x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Kapustová polévka

V dnešním díle RIKovy Amatérské Gastronomie si uvaříme klasickou tuzemskou kapustovou polévku. Není to žádné peklo, každý to zvládne a dobře si pochutná. Vycházím z receptu Kapustnice z knihy Romana Vaňka Kouzlo kuchyně Čech a Moravy.

18.12.2012 v 10:52 | Karma: 12,01 | Přečteno: 2812x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Vosí hnízda

Vánoce klepou na dveře a tak si v dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zkusíme jeden z klasických starých českých receptů na vánoční cukroví a to na vosí hnízda. Vosí hnízda patří mezi nepečené cukroví a existuje skoro tolik variant, kolik kuchařů. Tak se pojdme podívat, jak může vypadat jedna z nich.

16.12.2012 v 20:16 | Karma: 12,04 | Přečteno: 3351x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Créme fraîche

Créme fraîche. Typicky francouzská věc. Najdeme jej v každém druhém receptu na francouzskou kuchyni, ale mnohem obtížněji v domácích obchodech. A když už, tak je to buď kysaná smetana plus anebo výrobek velmi nepříznivé ceny.

4.12.2012 v 20:39 | Karma: 14,55 | Přečteno: 1594x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Telecí na estragonu

V dnešním díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Francie a připravíme si telecí s dvěma ingrediencemi typickými pro francouzskou kuchyni. Těmi není nic jiného než bylinka estragon a créme fraîche. Invenci budeme čerpat z Pohlreichovy knihy Šéf na smetaně. Vzhledem k tomu, že kniha je spíše než kuchařkou reklamou na mléčné produkty jedné nejmenované firmy, tak jsou recepty v ní neúplné, schématické a občas neunikla korektuře i nějaká ta chybka. My si ukážeme, jak tento recept udělat správně, krok za krokem, jak bývá v R.A.G. obvyklé.

3.12.2012 v 13:32 | Karma: 10,43 | Přečteno: 1042x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Citronový konfit

V dnešním díle RIKovy Amatérské Gastronomie si necháme poradit Gordonem Ramsaym a připravíme si citronový konfit - aneb způsob, jak si připravit do foroty citronové plátky k pozdějšímu použití. Citronová kolečka můžeme použít např. do koktejlů, položit před dopečením na různé druhy masa a ryb, případně jako podklad brusinkového terčíku v klasické české svíčkové omáčce.

30.11.2012 v 15:28 | Karma: 10,80 | Přečteno: 1133x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Mandlový koláč

Po delší době se mi podařilo přidat další zajímavý a tentokrát velmi jednoduchý recept. Inspirací mi budiž kniha Romana Vaňka S vařečkou kolem světa a recept pocházející z Malorky na mandlový koláč. Není to žádná krvavá gastronomie, zvládne to každý a nestojí to ani moc času, ani nádobí. Výsledek je přesto velmi chutný, takže pojďme ochutnat Malorku.

28.11.2012 v 15:34 | Karma: 12,63 | Přečteno: 2756x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

Jak farmaceutické firmy bagrují na nemocných za přispění státu

Od 1.4.2012 platí novela zákona č. 48/1997 Sb. „O veřejném zdravotním pojištění“, ve kterém ministerstvo zdravotnictví snížilo úhrady za některé léčebné pomůcky. Člověka by napadlo, že nemocní na tom budou hůře. Opak je pravdou a my si vysvětlíme proč.

6.4.2012 v 7:00 | Karma: 27,23 | Přečteno: 3151x | Diskuse| Ekonomika

Richard Kába

R.A.G. - Rizoto s mandlemi, fíky a parmezánem

Dneska si uvaříme rizoto s možná trochu nezvyklou chutí, použijeme fíky a mandle. Původně jsem chtěl použít jedlé kaštany, ale bohužel jsem špatně vybíral a 90% zakoupených kaštanů se ukázalo po vyloupání zralých na vyhození. Nicméně mandle se k fíkům hodí také, takže můžete zkusit obě varianty.

10.1.2012 v 11:30 | Karma: 12,79 | Přečteno: 1460x | Diskuse| Fotoblogy

Richard Kába

R.A.G. - Žampionová krémová polévka

Čerstvé žampiony a jejich nádherná chuť, to je žampionová polévka. Když se udělá správně, je to totální útok na Vaše chuťové pohárky. Toho samozřejmě nedosáhneme nakládanými žampiony, ale výhradně a pouze čerstvými. Recept není nijak složitý ani náročný na suroviny a výsledek je přesto vynikající, pojďme si to zkusit.

29.10.2011 v 13:07 | Karma: 19,13 | Přečteno: 10775x | Diskuse| Fotoblogy

Richard Kába

Baví vás závodit na motokáře? Přihlašte se do KART RACE 2012

KART RACE o.s. je občanské sdružení, které pořádá motokárový šampionát. Letos finišuje již sedmá sezona a osmá se připravuje. Baví Vás karting? Na svoji káru nemáte? Máte šanci zajezdit si v amatérském šampionátu s dobrou kvalitou a vysokou úrovní.

24.10.2011 v 16:28 | Karma: 8,29 | Přečteno: 1084x | Diskuse| Pozvánky, akce
  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2570x
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.