Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

R.A.G. - Prolog a obsah receptů

Tak mám nového koníčka. Papání. Nejen papat a to já hodně rád, ale také se to papání naučit dobře připravit. Přiznám se, že příležitostně vařím doma už pár let, ale teď mě postihla snaha přijít na kloub tomu, jak se to v té opravdové gastronomii dělá správně a jak to udělat, aby to správně chutnalo. A věřte, že ten rozdíl je veliký.

Minulý rok jsem s radostí sledoval pořad "Ano šéfe!" a z každého dílu jsem si radostně odnesl několik zajímavých poznatků. Vybavil jsem se literaturou "Bravo šéfe!", od Prakulu v podání Zdeňka Pohlreicha, Dalibora Navrátila, Václava Friče a Riccarda Lucqua a také Fričův DVD seriál o české kuchyni. Nevynechal jsem ani knihu od Gordona Ramseyho, spoustu hledání po internetu a na radu pana Romana Vaňka si díky přátelům ve Spojáčích opatřil knihu amerického kulinářského institutu: The professional chef.

Od té doby samozřejmě nějaká voda uplynula a tak jsem se dovybavil literaturou od mnoha dalších autorů jako jsou Dalibor Navrátil, Jiří Štift, Auguste Escoffier nebo pan Michael Dobromil Klíma.

Samozřejmě jsem doma na spoustě webových stránek jako je Maurerův Grand-Restaurant, a mnoho dalších.

Také jsem si vybavil kuchyň spoustou potřebných a dosud zanedbávaných toolů od velkého dřevěného prkénka, přes francouzský (neboli šéfkuchařův) nůž, tenderizér až po nerezový pasírovač. Také jsem si pořídil užasný rondon, protože zástěra mě zcela nenaplňuje a ke svému koníčku přispívám i tím, že naše domácí osobní váha si musí zvykat na větší a větší čísla, když ji navštívím.

Na zahradě jsem vyhradil záhon bylinkám. Pažitka se daří v plném proudu, stejně jako bazalka, šalvěj, rozmarýn, libeček, tymián, estragon a oregáno. Hezky se chytil kopr a fenykl. Kmín se hodně trápí a kudrnka se letos nezdařila, nicméně rukola, meduňka a máta se doslova přemnožily. Ted už je většina sklizená a zamražená (sušení moc neuznávám) a těším se na další sezonu.

Update: Další sezona je ve jméně velké řady salátů, tuřínu a spoustu dalších krásných rostlinek.

Ačkoli stále setrvávám amatérem a laikem, přesto se s Vámi pokusím podělit o mé oblíbené recepty i postřehy jak na ně. Jsem si vědom, že profík by se smál, ale když už stránky navštíví někdo, kdo ví ... třeba diskuse podnítí nějakou zajímavou debatu a rád se přiučím něco od povolanějších.

Takže se těšte na RIKovy recepty (byť většinou převzaté) a všem dobrou chuť.

RIK

P.S. Marně hledám, zda tyto články zařadit do rubriky sport nebo kultura :)

Obsah receptů

Základní recepty

Porcování kuřete

Kuřecí vývar

Rybí vývar

Přepuštěné máslo

Créme fraîche

 

RIKovy recepty

Kuskus s kuřecím masem a cuketou

Míchaná vajíčka s karamelizovanou cibulkou a slaninou

Rukolový salát s hruškami a medovými mandlemi

Mléková polévka s domácími nudlemi

Dýňová polévka

Babiččin bramborový salát

Krevetová polévka s mandlemi a koprem

Červené zelí jako příloha

Zelí z patizonu jako příloha

Platýs s karamelizovanou citronovou kůrou a šťouchanými bramborami s pórkem

Pikantní polévka s mušlemi a sezamem

Brokolicová polévka s tuřínem, houbami a cizrnou

Římský salát s filé z tresky a černými olivami

Salát s kaprem, zámeckými bramborami, hráškem a rajčetem

Chřest na víně a česneku se salátem z vodnice, papáji, rukoly s křepelčím vajíčkem

Hlávkový salát s papájou, avokádem, tuřínem, cherry rajčátkym tuňákem a mozzarellou

Pečený sumeček na paprice a česneku se salátem z tuřínu, mrkve a kerblíku

Ančovičky s liškami se smetanou a mangoldem (částečně převzato od Z.Pohlreicha)

Zapékané brambory s rajčaty ovoněné šalvějí

Opečená bageta s rajčaty, salátem a dipem z vodnice

Houby po uhlířsku

Salát s pinkantím dresinkem RIK

Bramborovo-tuřínové pyré

Kapustové zelí

Tuřínová krémová polévka s restovanými houbami

Houby na balzamikovém octu se šalotkou a olivovým olejem

Žampionová krémová polévka

Rizoto s mandlemi, fíky a parmezánem

Klasická jídla

Caesar salát

Chlebové kostky se sýrem

Spaghetti Carbonara - originál italský recept

Spaghetti Carbonara - USA & mezinárodní verze

Domácí české nudle do polévky

Spaghetti pomodoro

Svíčková na smetaně s karlovarským knedlíkem

Kuře Cordon Bleu

Česká bramboračka (dle receptu Václava Friče)

Lyonské brambory

Vepřová pečeně

Kulajda

Kachní kaldoun

Africký sumeček v parmské šunce s pastiňákovým pyré, hřiby a šafránovou omáčkou

Chicken Parmesan - Kuřecí parmezán

Salát Niçoise

Guacamole

Převzato

Německý tvarohový dort - podle Marry Berry

Krémová česneková polévka se sušenými suchohříbky (námět česnečky podle Z.Pohlreicha)

Boloňská omáčka - sugo bolgnese (Emanuel Ridi)

Rajčatová omáčka - sugo pomodoro (Emanuel Ridi)

Bešamel - besciamella (Emanuel Ridi)

Lasagne po boloňsku - lasagne alla bolognese (Emanuel Ridi)

Kuře na paprice (Zdeněk Pohlreich)

Kuskusový salát s mozzarellou, rajčaty a rukolou (Zdeněk Pohlreich)

Krémová bramborová polévka se sušenými suchohříbky (Zdeněk Pohlreich)

Ragú ze směsi lesních hub (Zdeněk Pohlreich)

Polévka s tykví, vodnicí a domácimi nudlemi (Gordon Ramsay)

Bramborová kaše (Zdeněk Pohlreich)

Kachní konfit (Zdeněk Pohlreich)

Lososové velouté s plátky lososa (Dalibor Navrátil)

Pečený králík (Jiří Štift)

Mandlový koláč z Malorky (Roman Vaňek)

 Kapustová polévka

 

DIA - upravené recepty pro diabetiky

Hrnečkový knedlíček - 1,75 VJ

Lasagne po boloňsku - lasagne alla bolognese (Emanuel Ridi)

Vánoční cukroví

Koňakové trubičky (Mary Berry)

 

Uzeniny a příprava surovin

Domácí krůtí šunka

Jiné rady, přípravy, konzervace

Jak uskladnit česnek

Citronový konfit

Autor: Richard Kába | čtvrtek 9.9.2010 15:22 | karma článku: 19,53 | přečteno: 7389x
  • Další články autora

Richard Kába

Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích

A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.

15.9.2013 v 15:09 | Karma: 34,98 | Přečteno: 7294x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.

31.7.2013 v 20:54 | Karma: 13,75 | Přečteno: 1876x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.

6.6.2013 v 13:25 | Karma: 11,21 | Přečteno: 1437x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13 | Přečteno: 583x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53 | Přečteno: 756x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Roastbeef s béarnskou omáčkou

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si upečeme roastbeef a k němu si uvaříme klasickou béarnskou omáčku.

30.12.2012 v 17:21 | Karma: 11,62 | Přečteno: 2068x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Kuřecí parmezán (Chicken Parmesan)

V dnešním díle RIKovy Amatérské Gastronomie si uvaříme pokrm původem z Itálie, ale dnes už zdomácnělý v Americe. Chicken Parm nebo Chicken Parmesan - tedy kuřecí prso obalené v parmezánu s rajčatovou omáčkou a špagetami.

30.12.2012 v 8:43 | Karma: 14,31 | Přečteno: 1818x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Sumeček v parmské šunce s pastiňákovým pyré a hřiby

V dnešním díle RIKovy Amatérské Gastronomie si uděláme takový malý pokus o fine dining. Námět pro tento recept jsem čerpal z Ramsayho Hells Kitchen, ale jak to přesně dělali tam samozřejmě nezaznělo. Tak jsem si to lehce dovymyslel, nicméně to docela chutná, však posuďte sami.

28.12.2012 v 13:10 | Karma: 11,06 | Přečteno: 949x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Domácí krůtí šunka

V dnešním díle RIKovy Amatérské Gastronomie si ukážeme, jak si udělat doma opravdovou krásnou libovou a chutnou krůtí šunku. Zkuste to aspoň jednou a už nepřestanete. Po dobré domácí šunce určitě přestanete kupovat veškerý ten růžový hnus co prodávají v různých obchodech a ještě za šílenou cenu.

21.12.2012 v 6:32 | Karma: 21,64 | Přečteno: 9982x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Kuřecí roláda se šalvějí s bramborovou kaší

V dnešním díle RIKovy Amatérské Gastronomie si uvaříme kuřecí roládu se šalvějí s bramborovou kaší. Ukážeme si, jak vykostit celé kuře tak, aby nám zůstala pohromdě kůže s masem, ze které si poté připravíme roládu ovoněnou šalvějí s nádivkou.

20.12.2012 v 16:36 | Karma: 10,47 | Přečteno: 1175x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Kapustová polévka

V dnešním díle RIKovy Amatérské Gastronomie si uvaříme klasickou tuzemskou kapustovou polévku. Není to žádné peklo, každý to zvládne a dobře si pochutná. Vycházím z receptu Kapustnice z knihy Romana Vaňka Kouzlo kuchyně Čech a Moravy.

18.12.2012 v 10:52 | Karma: 12,01 | Přečteno: 2812x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Vosí hnízda

Vánoce klepou na dveře a tak si v dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zkusíme jeden z klasických starých českých receptů na vánoční cukroví a to na vosí hnízda. Vosí hnízda patří mezi nepečené cukroví a existuje skoro tolik variant, kolik kuchařů. Tak se pojdme podívat, jak může vypadat jedna z nich.

16.12.2012 v 20:16 | Karma: 12,04 | Přečteno: 3349x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Créme fraîche

Créme fraîche. Typicky francouzská věc. Najdeme jej v každém druhém receptu na francouzskou kuchyni, ale mnohem obtížněji v domácích obchodech. A když už, tak je to buď kysaná smetana plus anebo výrobek velmi nepříznivé ceny.

4.12.2012 v 20:39 | Karma: 14,55 | Přečteno: 1594x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Telecí na estragonu

V dnešním díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Francie a připravíme si telecí s dvěma ingrediencemi typickými pro francouzskou kuchyni. Těmi není nic jiného než bylinka estragon a créme fraîche. Invenci budeme čerpat z Pohlreichovy knihy Šéf na smetaně. Vzhledem k tomu, že kniha je spíše než kuchařkou reklamou na mléčné produkty jedné nejmenované firmy, tak jsou recepty v ní neúplné, schématické a občas neunikla korektuře i nějaká ta chybka. My si ukážeme, jak tento recept udělat správně, krok za krokem, jak bývá v R.A.G. obvyklé.

3.12.2012 v 13:32 | Karma: 10,43 | Přečteno: 1042x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Citronový konfit

V dnešním díle RIKovy Amatérské Gastronomie si necháme poradit Gordonem Ramsaym a připravíme si citronový konfit - aneb způsob, jak si připravit do foroty citronové plátky k pozdějšímu použití. Citronová kolečka můžeme použít např. do koktejlů, položit před dopečením na různé druhy masa a ryb, případně jako podklad brusinkového terčíku v klasické české svíčkové omáčce.

30.11.2012 v 15:28 | Karma: 10,80 | Přečteno: 1133x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Mandlový koláč

Po delší době se mi podařilo přidat další zajímavý a tentokrát velmi jednoduchý recept. Inspirací mi budiž kniha Romana Vaňka S vařečkou kolem světa a recept pocházející z Malorky na mandlový koláč. Není to žádná krvavá gastronomie, zvládne to každý a nestojí to ani moc času, ani nádobí. Výsledek je přesto velmi chutný, takže pojďme ochutnat Malorku.

28.11.2012 v 15:34 | Karma: 12,63 | Přečteno: 2756x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

Jak farmaceutické firmy bagrují na nemocných za přispění státu

Od 1.4.2012 platí novela zákona č. 48/1997 Sb. „O veřejném zdravotním pojištění“, ve kterém ministerstvo zdravotnictví snížilo úhrady za některé léčebné pomůcky. Člověka by napadlo, že nemocní na tom budou hůře. Opak je pravdou a my si vysvětlíme proč.

6.4.2012 v 7:00 | Karma: 27,23 | Přečteno: 3151x | Diskuse| Ekonomika

Richard Kába

R.A.G. - Rizoto s mandlemi, fíky a parmezánem

Dneska si uvaříme rizoto s možná trochu nezvyklou chutí, použijeme fíky a mandle. Původně jsem chtěl použít jedlé kaštany, ale bohužel jsem špatně vybíral a 90% zakoupených kaštanů se ukázalo po vyloupání zralých na vyhození. Nicméně mandle se k fíkům hodí také, takže můžete zkusit obě varianty.

10.1.2012 v 11:30 | Karma: 12,79 | Přečteno: 1460x | Diskuse| Fotoblogy

Richard Kába

R.A.G. - Žampionová krémová polévka

Čerstvé žampiony a jejich nádherná chuť, to je žampionová polévka. Když se udělá správně, je to totální útok na Vaše chuťové pohárky. Toho samozřejmě nedosáhneme nakládanými žampiony, ale výhradně a pouze čerstvými. Recept není nijak složitý ani náročný na suroviny a výsledek je přesto vynikající, pojďme si to zkusit.

29.10.2011 v 13:07 | Karma: 19,13 | Přečteno: 10775x | Diskuse| Fotoblogy

Richard Kába

Baví vás závodit na motokáře? Přihlašte se do KART RACE 2012

KART RACE o.s. je občanské sdružení, které pořádá motokárový šampionát. Letos finišuje již sedmá sezona a osmá se připravuje. Baví Vás karting? Na svoji káru nemáte? Máte šanci zajezdit si v amatérském šampionátu s dobrou kvalitou a vysokou úrovní.

24.10.2011 v 16:28 | Karma: 8,29 | Přečteno: 1084x | Diskuse| Pozvánky, akce
  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2570x
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.