Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

R.A.G. Kuře Cordon Bleu s bramborovou kaší

Pojem Cordon Bleu bývá v naších restauračních zařízeních dost často zneužíván či nepochopen. Název bývá často komolen, místo Cordon zaznívá občas Gordon, anglické blue občas mylně nahradí francouzské bleu a ona modrá barva vede některé autory pokrmů k myšlence použít tzv. modrý sýr.

Co se pod poslední položkou v menu skrývá jsem raději netestoval ... Foceno v Zoo Hluboká nad Vltavou(c) RIK 2010

Originální pokrm Cordon Bleu pochází z Francie a za své jméno vděčí slavné francouzské kuchařské škole stejného jména "Le Cordon Bleu", jejíž historie sahá až do roku 1895, kdy začala pořádat první kurzy vaření formou novinových článků.  Samotný název Cordon Bleu (modrá stuha) je odvozen od rytířského řádu, později od osmnáctého století byl titul Cordon Bleu udělován za mimořádné výsledky dosažené ve svém oboru.

Originální  pokrm Cordon Bleu se vyznačuje telecím masem, sýrem ementál nebo gouda a šunkou. Maso se nesolí a nepepří, chuť kapsy dodává právě šunka a sýr. Obalí se v trojobalu a osmaží. Výroba je poměrně jednoduchá a jídlo je přitom velmi chutné, proto si vydobylo oblibu na jídelních lístcích po celém světě.

V Americe (a nejen tam) se začala od poloviny dvacátého století objevovat i verze z kuřecích prsíček, nazvaná Kuře Cordon Bleu. Někteří spekulují, že má základ v ukrajinském pokrmu Kuře Kiev, ale americké časopisy jej udávají jako místní inovaci.

Do Kuře Cordon Bleu se používají různé druhy sýrů od Mozzarelly po švýcarský Gruyere, ale s ementálem neuděláte chybu. (Bohužel se mi do naší ukázky ementál nepodařilo v přilehlých obchodech koupit).

My se tedy pustíme do Kuřete Cordon Bleu a jako přílohu si uděláme bramborovou kaši. K receptu na kaši musím dodat, že recept je od Zdeňka Pohlreicha, protože od té doby co jsem jeho kaši ochutnal a poté uvařil poprvé, říkám ostatním kaším bramborové pyré.

Co budeme potřebovat na 4 porce?

4 kuřecí prsa

4 plátky šunky

6 plátků ementálu (nebo Goudy)

vajíčko, mouka, sůl, mléko na trojobal.

Olej na osmažení (případně friťák)

Co budeme potřebovat na 4 porce bramborové kaše?

400g brambor

1 šlehačka

120g másla

sůl

Kuřecí prso si z boku nařízneme nožem a paličkou z obou stran naklepeme. Snažíme se maso nepoškodit, resp. neprotrhnout. Pokud se nám to nicméně povede, nezoufejte, vemte si jiný kousek masa, naklepejte a použijte zevnitř jako záplatu.

Originální Cordon Bleu se nesolí a nepepří, já jsem ale kuřátko lehce okořenil, ale není nutné se opičit.

Na rozklepané maso rozložíme šunku ...

... a doprostřed sýr.

Poté kapsu přiklopíme a na "spárách" zaklepeme paličkou maso k sobě.

Připravíme si klasický trojobal - hladkou mouku, vajíčko rozšlehané s trochou mléka (případně soli) a strouhanku a kapsu obalíme ve výše zmíněném pořadí.

Ideální je firťák, případně hodně oleje na pánvičce. Mně se osvědčilo osmažit kapsu z obou stran a potom dát ještě do trouby na 20 min na 150°C dopéct, než bude hotová kaše. Správné Cordon Bleu je samozřejmě pouze smažené.

Dáme vařit brambory a připravíme si aditivum pro kaši. Do rendlíku dáme máslo a šlehačku a necháme zredukovat na polovinu.

Jakmile jsou brambory hotové, slijeme vodu, vrátíme na plotnu, rozmačkáme a potom se chopíme elektrického šlehače (pozor nikoli mixéru, ten by způsobil enormní lepivost kaše) pomalu přiléváme zredukované máslo se šlehačkou a mícháme šlehačem, dokud není kaše krásně jemná. Samozřejmě ji také osolíme dle potřeby.

Cordon Bleu se podává s citronem, kterým se pokape. Za tímto účelem není vhodné servírovat terčík, protože ten reálně vymačkat tuze nejde. Můžeme si citron hezky vykrájet, když vememe ostrý úzký nůž s pilolkou a uporstřed citrony začneme vyřezávat vzorek /\/\/\/\/\/\ ... dokola ...

Až máme takový hezký tvar.

Před podáváním kapsu šikmo rozkrojíme a podáváme s bramborovou kaší a citronem.

Dobrou chuť.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Autor: Richard Kába | úterý 26.10.2010 8:05 | karma článku: 19,07 | přečteno: 4597x
  • Další články autora

Richard Kába

Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích

A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.

15.9.2013 v 15:09 | Karma: 34,98 | Přečteno: 7294x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.

31.7.2013 v 20:54 | Karma: 13,75 | Přečteno: 1876x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.

6.6.2013 v 13:25 | Karma: 11,21 | Přečteno: 1437x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13 | Přečteno: 583x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53 | Přečteno: 756x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Desítky miliard dolarů pro Ukrajinu a zákaz TikToku. Biden to podepsal

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  17:46

Aktualizujeme Ve středu podepsal americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu zákon...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval blízkým spolužačky

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 17:22

Policisté v úterý zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při...

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. dubna 2024  16:55

Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na...

V nahrávkách si stěžoval na bankovky. Bystroně z AfD potápí důkazy

24. dubna 2024  16:53

Nové důkazy v kauze německého politika strany Alternativa pro Německo Petra Bystroně potvrzují...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2570x
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.