Na dýňovou polévku pro 8 osob budeme potřebovat:
Přibližně 1 kg dužiny dýně - čím bude zralejší tím lépe.
1 větší cibule
1 stroužek česneku
Šťáva z jednoho citronu
1 lžička mletého zázvoru
1 lžička sušené kůry z pomeranče
1l zeleninového nebo drůběžího vývaru
200 ml smetany
sůl, pepř, případně cukr, pažitka, olej
1 lžíce kysané smetany do každého talíře
A jdeme na to. Zpěníme si na troše oleje cibulku. Z česneku vyjmeme klíček, rozdrtíme ranou na placato nože a nasekáme na melé kousíčky. Přidáme k cibulce a lehce zpěníme.
Předtím jsme si opatřili dužinu z dýně. Lepší by byla na kostky, ale při vydlabávání si pak dužinu aspoň nakrájíme na menší.
Přidáme k cibulce a ještě chvíli dusíme.
Poté zalijeme vývarem, přidáme zázvor, pomerančovou kůru, bobkový list a citronovou šťávu.
Vaříme, dokud dýně nezměkně (20-30min).
Poté vyjmeme bobkový list a tyčovým mixérem rozmixujeme do hladka, případně ještě přepasírujeme. Přidáme smetanu, zamícháme a krátce povaříme. Nakonec dochutíme solí, pepřem, případně cukrem.
Podáváme tak, že nejprve nalijeme polévku, doprostřed dáme lžíci kysané smetany a navrch posypeme pažitkou.
Pokud si z dýně ještě vyloupeme semínka, můžeme je upražit a posypat polévku ještě semínky.
Dobrou chuť.
Klikněte pro prolog a obsah receptů
A na závěr ještě carving, kterým se zabývala přítulkyně ...