Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

R.A.G. - Platýs s karamelizovanou citronovou kůrou a šťouch. br.

Tak dlouhý název se mi ani nevešel do titulku. :) Tak ještě jednou. Platýs s karamelizovanou citronovou kůrou a šťouchanými bramborami s pórkem. Ryby jsou zdravé a kromě toho jsou i dobré a platýs je jedna z těch, kterou jsem si v uplynulém roce velmi oblíbil. Dá se občas koupit relativně čerstvý za příjemnou cenu, takže je i velmi dostupný.

Když už jsme si tedy pořídili krásného čerstvého platýse a dostatečně se pokochali prozkoumáváním jeho nezvyklé anatomie, musíme si ho naporcovat. Nemusíte se toho bát, není to nic složitého, když víte, jak na to. S prvním se možná budete chvilku babrat, ale druhý, třetí a další už půjde jako po másle.

Zvolíme si velmi jednoduchou přípravu, žádné filetování, jenom odřežeme nepotřebné a stahneme tmavou kůži. Poďme se podívat krok za krokem jak na to.

Platýse si hezky položíme bílou kůží dospod.

Nejprve oddělíme hlavu. Stejně jako všechny ostatní zbytky, které nám vzniknou nevyhazujeme, ani nedáváme kočce, ale připravíme si z nich rybí vývar, který nám poskytne ať už ihned nebo po případném uložení na mrazák, výborný základ pro polévku nebo omáčku.

Poté co jsme udolali hlavu, odřízneme hřbetní a břišní (v tomto případě boční a boční :)) ploutev.

Ocasní ploutev můžeme ponechat, za ní se pak dá ryba otáčet na pánvi a když je ryba hotová, upadne sama. Z břišní části můžeme ještě vyndat váčky s jikrami nebo mlíčím a opět je použít později do polévky. Některé kusy mají velmi vydatné množství těchto lahůdek.

A teď už to, co obvykle nahání strach. Stažení kůže. Věřte, že to není žádné peklo. Nejprve si nařízneme kůži na ocase, ne moc hluboko.

Zespoda si ji nařízneme a pak stačí za ni vzít a rybu stáhneme.

A je to.

Pokud se nám váček s jikrami nebo mlíčím nepodařilo vyndat předtím, stále máme šanci.

A filet je připraven. Z jedné strany bílá kůže, z druhé staženo.

Odpadní materiál (kosti, hlava, ploutve a další zbytky) rozhodně nevyhazujeme, ale použijeme k přípravě vývaru. Ten nám pak dále poslouží k různým bohulibým účelům.

Nyní se můžeme připravit na celé to vaření. Co budeme potřebovat na dvě porce?

Karamelizovaná citronová kůra:

kůra ze dvou bio citronů (Bio citron proto, že bio citrony nemají kůru ošetřenou chemicky)

štáva z jednoho citronu

200 ml bílého vína

200 g cukru

Platýs:

2x platýs

přepuštěné máslo

sůl, čerstvě mletý černý pepř

Štouchané brambory s pórkem

0,5 kg brambor

50g anglické slaniny

1 velká bílá cibule

zelená část jednoho pórku

přepuštěné máslo, sůl, čerstvě mletý černý pepř

Karamelizovaná citronová kůra

Karamelizovanou citronovu kůru si můžeme vyrobit klidně do foroty a nechat ve skleničce v lednici, vydrží dlouho. Její příprava není složitá.

Pořádně omyjte citrony, nastrouhejte kůru a dejte vařit s vínem a citronovou šťávou.

Po chvíli přidejte cukr a pomalu vařte ...

... dokud hmota řádně nezhoustne. Poté přelejte do misky nebo skleničky a nechce vychladit ...

... stane se z toho želé.

Šťouchané brambory s pórkem

Slaninu a cibuli nakrájíme na kostičky a dáme pomalu smažit na přepuštěné máslo.

Smažíme pomalu, ne úplně do tmava, stačí osmahout cibulku do měkka a lehce zlatova.

Když je cibulka hotová, stáhněte z ohně a přidejte na jemno nakrájený pórek. Ten už nesmažíme, jen promícháme.

Mezitím jsme si dali vařit brambory, hotové rozšťoucháme a smícháme s připravenou cibulkou, slaninou a pórkem, osolíme, opepříme.

Platýs a finalizace

Dáme si rozehřát přepuštěné máslo a mezitím si platýse nasolíme a opepříme.

Když je máslo rozpálené, vložíme platýse na pánev a to nejprve kůží dospod. To je důležité, protože po obrácení se  podkožní tuk vlije do masa.

Když je z jedné strany opečený, otočíme a osmažíme z druhé.

Zbývá naservírovat. Štouchané brambory, platýs, ten můžeme přelít máslem a přidat lžíci studené karamelizované citronové kůry. Salát lolo rosso na ozdobu.

V restauraci bych neodpustil, pokud by k rybě nepodávali osminku citronu, nicméně sami zjistíte, že karamelizovaná citronová kůra jej zcela nahradí.

Nezbývá než popřát dobrou chuť.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

 

Autor: Richard Kába | čtvrtek 17.2.2011 18:30 | karma článku: 15,52 | přečteno: 3906x
  • Další články autora

Richard Kába

Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích

A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.

15.9.2013 v 15:09 | Karma: 34,98 | Přečteno: 7294x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.

31.7.2013 v 20:54 | Karma: 13,75 | Přečteno: 1876x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.

6.6.2013 v 13:25 | Karma: 11,21 | Přečteno: 1437x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13 | Přečteno: 583x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53 | Přečteno: 756x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Roastbeef s béarnskou omáčkou

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si upečeme roastbeef a k němu si uvaříme klasickou béarnskou omáčku.

30.12.2012 v 17:21 | Karma: 11,62 | Přečteno: 2068x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Kuřecí parmezán (Chicken Parmesan)

V dnešním díle RIKovy Amatérské Gastronomie si uvaříme pokrm původem z Itálie, ale dnes už zdomácnělý v Americe. Chicken Parm nebo Chicken Parmesan - tedy kuřecí prso obalené v parmezánu s rajčatovou omáčkou a špagetami.

30.12.2012 v 8:43 | Karma: 14,31 | Přečteno: 1818x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Sumeček v parmské šunce s pastiňákovým pyré a hřiby

V dnešním díle RIKovy Amatérské Gastronomie si uděláme takový malý pokus o fine dining. Námět pro tento recept jsem čerpal z Ramsayho Hells Kitchen, ale jak to přesně dělali tam samozřejmě nezaznělo. Tak jsem si to lehce dovymyslel, nicméně to docela chutná, však posuďte sami.

28.12.2012 v 13:10 | Karma: 11,06 | Přečteno: 949x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Domácí krůtí šunka

V dnešním díle RIKovy Amatérské Gastronomie si ukážeme, jak si udělat doma opravdovou krásnou libovou a chutnou krůtí šunku. Zkuste to aspoň jednou a už nepřestanete. Po dobré domácí šunce určitě přestanete kupovat veškerý ten růžový hnus co prodávají v různých obchodech a ještě za šílenou cenu.

21.12.2012 v 6:32 | Karma: 21,64 | Přečteno: 9982x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Kuřecí roláda se šalvějí s bramborovou kaší

V dnešním díle RIKovy Amatérské Gastronomie si uvaříme kuřecí roládu se šalvějí s bramborovou kaší. Ukážeme si, jak vykostit celé kuře tak, aby nám zůstala pohromdě kůže s masem, ze které si poté připravíme roládu ovoněnou šalvějí s nádivkou.

20.12.2012 v 16:36 | Karma: 10,47 | Přečteno: 1175x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Kapustová polévka

V dnešním díle RIKovy Amatérské Gastronomie si uvaříme klasickou tuzemskou kapustovou polévku. Není to žádné peklo, každý to zvládne a dobře si pochutná. Vycházím z receptu Kapustnice z knihy Romana Vaňka Kouzlo kuchyně Čech a Moravy.

18.12.2012 v 10:52 | Karma: 12,01 | Přečteno: 2812x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Vosí hnízda

Vánoce klepou na dveře a tak si v dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zkusíme jeden z klasických starých českých receptů na vánoční cukroví a to na vosí hnízda. Vosí hnízda patří mezi nepečené cukroví a existuje skoro tolik variant, kolik kuchařů. Tak se pojdme podívat, jak může vypadat jedna z nich.

16.12.2012 v 20:16 | Karma: 12,04 | Přečteno: 3351x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Créme fraîche

Créme fraîche. Typicky francouzská věc. Najdeme jej v každém druhém receptu na francouzskou kuchyni, ale mnohem obtížněji v domácích obchodech. A když už, tak je to buď kysaná smetana plus anebo výrobek velmi nepříznivé ceny.

4.12.2012 v 20:39 | Karma: 14,55 | Přečteno: 1594x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Telecí na estragonu

V dnešním díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Francie a připravíme si telecí s dvěma ingrediencemi typickými pro francouzskou kuchyni. Těmi není nic jiného než bylinka estragon a créme fraîche. Invenci budeme čerpat z Pohlreichovy knihy Šéf na smetaně. Vzhledem k tomu, že kniha je spíše než kuchařkou reklamou na mléčné produkty jedné nejmenované firmy, tak jsou recepty v ní neúplné, schématické a občas neunikla korektuře i nějaká ta chybka. My si ukážeme, jak tento recept udělat správně, krok za krokem, jak bývá v R.A.G. obvyklé.

3.12.2012 v 13:32 | Karma: 10,43 | Přečteno: 1042x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Citronový konfit

V dnešním díle RIKovy Amatérské Gastronomie si necháme poradit Gordonem Ramsaym a připravíme si citronový konfit - aneb způsob, jak si připravit do foroty citronové plátky k pozdějšímu použití. Citronová kolečka můžeme použít např. do koktejlů, položit před dopečením na různé druhy masa a ryb, případně jako podklad brusinkového terčíku v klasické české svíčkové omáčce.

30.11.2012 v 15:28 | Karma: 10,80 | Přečteno: 1133x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Mandlový koláč

Po delší době se mi podařilo přidat další zajímavý a tentokrát velmi jednoduchý recept. Inspirací mi budiž kniha Romana Vaňka S vařečkou kolem světa a recept pocházející z Malorky na mandlový koláč. Není to žádná krvavá gastronomie, zvládne to každý a nestojí to ani moc času, ani nádobí. Výsledek je přesto velmi chutný, takže pojďme ochutnat Malorku.

28.11.2012 v 15:34 | Karma: 12,63 | Přečteno: 2756x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

Jak farmaceutické firmy bagrují na nemocných za přispění státu

Od 1.4.2012 platí novela zákona č. 48/1997 Sb. „O veřejném zdravotním pojištění“, ve kterém ministerstvo zdravotnictví snížilo úhrady za některé léčebné pomůcky. Člověka by napadlo, že nemocní na tom budou hůře. Opak je pravdou a my si vysvětlíme proč.

6.4.2012 v 7:00 | Karma: 27,23 | Přečteno: 3151x | Diskuse| Ekonomika

Richard Kába

R.A.G. - Rizoto s mandlemi, fíky a parmezánem

Dneska si uvaříme rizoto s možná trochu nezvyklou chutí, použijeme fíky a mandle. Původně jsem chtěl použít jedlé kaštany, ale bohužel jsem špatně vybíral a 90% zakoupených kaštanů se ukázalo po vyloupání zralých na vyhození. Nicméně mandle se k fíkům hodí také, takže můžete zkusit obě varianty.

10.1.2012 v 11:30 | Karma: 12,79 | Přečteno: 1460x | Diskuse| Fotoblogy

Richard Kába

R.A.G. - Žampionová krémová polévka

Čerstvé žampiony a jejich nádherná chuť, to je žampionová polévka. Když se udělá správně, je to totální útok na Vaše chuťové pohárky. Toho samozřejmě nedosáhneme nakládanými žampiony, ale výhradně a pouze čerstvými. Recept není nijak složitý ani náročný na suroviny a výsledek je přesto vynikající, pojďme si to zkusit.

29.10.2011 v 13:07 | Karma: 19,13 | Přečteno: 10775x | Diskuse| Fotoblogy

Richard Kába

Baví vás závodit na motokáře? Přihlašte se do KART RACE 2012

KART RACE o.s. je občanské sdružení, které pořádá motokárový šampionát. Letos finišuje již sedmá sezona a osmá se připravuje. Baví Vás karting? Na svoji káru nemáte? Máte šanci zajezdit si v amatérském šampionátu s dobrou kvalitou a vysokou úrovní.

24.10.2011 v 16:28 | Karma: 8,29 | Přečteno: 1084x | Diskuse| Pozvánky, akce
  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2570x
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.