Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

R.A.G. - Roastbeef s béarnskou omáčkou

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si upečeme roastbeef a k němu si uvaříme klasickou béarnskou omáčku.

Richard Kába (c) 2012

Na roastbeef budeme potřebovat:

600 g vysokého roštěnce (nejdůležitější je výběr masa. Ideálně by mělo být uležené, což je u nás vetšinou problém, takže je třeba sahnout po mase z jižní Ameriky. Z domácích se mi docela osvědčila masna Planá, které zásobuje i Makro a občas lze najít hezký libový kousek slušného masa. Jestli to bude měkké a křekhé je na 80% dáno kvalitou masa. Pokud to pak neupečete do bezvědomí, tak už to tak moc zkazit nelze).

trocha oleje na orestování.

čerstvě mletý černý pepř

 

Na béarnskou omáčku:

2 dc suchého bílého vína

1 lžíce bílého vinného octa

2 šalotky

2 žloutky

75g másla

5 stonků estragonu

sůl, čerstvě mletý černý pepř, špetka cukru, citronová šťáva na dochucení

Béarnská omáčka neboli omáčka béarnaise nemá nic společného se švýcarským Bernem, pochází z Francie z provincie Béarn, jejím otcem je pravděpodobně kuchař Collinet a datuje se k roku 1836. Jinak se jedná o omáčku podobnou holandské, kdy je použit žloutek, máslo a estragon, který dodá speocifickou chuť. Mezi další variace na holandskou omáčku můžeme zařadit např. omáčku choron [čti šóró] a další.

Pro mě je ovšem jedničkou právě béarnská omáčka, to je prostě láska na první chuťový pohárek.

Tak pojďme na to:

Začneme omáčkou, ta se dá klidně uložit do lednice a jíst později.

Šalotku si nakrájíme na jemné kostičky.

Estragon omyjeme, osušíme, oddělíme lístečky od stonků a schováme si lístečky na později do chladu.

Stonky, spolu s šalotkou dáme do rendlíku, přilijeme bílé víno a ocet a dáme vařit.

Do druhého rendlíku si dáme na malý plamínek rozpustit máslo. Dáme pozor, abychom ho nepřipálili.

Když se nám vyvaří všechno víno a ocet, stáhneme z ohně, vybereme stonky estragonu ...

Vezmeme si výkonnou metličku a vyklepneme si dva žloutky. Stále prudce mícháme. Nyní přijde nejtěžší fáze, začátečníkům se doporučuje další postup ve vodní lázni, ale já myslím, že s trochou štěstí to zvládnete i na plotýnce.

Je totiž třeba na velmi mírném ohni, pomaličku za stálého prudkého míchání rozpustit utřít žloutky a dosáhnout krémovité konzistence. Nesmíme ohřívat moc, takže klidně rendlík po chvilce stahujeme z ohně a dále mícháme ... Kdybychom rendlík vystavili přiliš velkému teplu, uděláme míchaná vajíčka a můžeme to vyhodit. My naopak potřebujeme dosáhnout toho, aby žloutek začal houstnout a krémovatět.

Asi takto a pak ještě chvilku ... (ono se to blbě fotí, když musí člověk furt míchat)

Jakmile žloutek zkrémovatí, stáhneme z ohně a po kapičkách vmícháme rozpuštěné máslo. Dochutíme solí, pepřem, případně špetkou cukru a citronovou šťávou. Pokud ji nechceme hned podávat, dáme do lednice již nyní.

Pokud budeme omáčku v dohledné době podávat, vmícháme ještě nasekané listy estragonu. Omáčku můžeme dát do chladu, ona tam ztuhne.

Nyní masíčko. Nejlepší je, když roštěnec na dva dny naložíme do hořčice a oleje. V každém případě, jej ale před přípravou alespoň 2 hodiny vyndáme do tepla, aby neutrpěl tak veliký teplotní šok a lépe se připravoval. Předehřejeme si troubu na 130°C. Má-li roštěnec nahoře blánu, nařežeme ji na křížky nožem.

Maso v žádném případě nesolíme! Můžeme jej ale opepřit. Poté rozpálíme pánev, když je horká přilijeme olej a zprudka ze všech stran maso orestujeme, aby se řádně zatáhlo a šťáva zůstala vevnitř.

Opravdu ze všech stran, dále i z boků, přidržte si třeba měchačkou ...

Když je maso orevané, uložíme do mísy, nebo pekáčku a dáme do trouby. Pečeme 30-45 min. na 130°C. Vnitřní teplota by měla být 45-55°C.

Buď můžeme použít vpichový teploměr, to nám ale hrozí, že šťáva vyteče, anebo pohmat. Podle úrovně měkkosti poznáte, jak je maso pečené. Chce to trochu praxe, ale když první dva zkazíte, třetí už bude 100%. Cílem je samozřejmě vnitřní teplota medium rare nikoli well done. :)

Když je maso pečené, výpek přidáme k omáčce a zamícháme.

Maso vyndáme z pekáčku a necháme ještě 10min odležet, aby povolilo sevření z pečení a šťáva nám nevytekla jakmile do toho řízneme.

Poté naporcujeme na krátké plátky, a podáváme s béarnskou omáčkou a pečivem, případně jinou přílohou.

Dobrou chuť.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Autor: Richard Kába | neděle 30.12.2012 17:21 | karma článku: 11,62 | přečteno: 2068x
  • Další články autora

Richard Kába

Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích

A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.

15.9.2013 v 15:09 | Karma: 34,98 | Přečteno: 7294x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.

31.7.2013 v 20:54 | Karma: 13,75 | Přečteno: 1876x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.

6.6.2013 v 13:25 | Karma: 11,21 | Přečteno: 1437x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13 | Přečteno: 583x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53 | Přečteno: 756x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54,  aktualizováno  16:34

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. V úterý odpoledne o tom informovala na svém webu....

Žalobce žádá pro Limberského a společníky peněžitý trest za vydírání

23. dubna 2024  16:32

Peněžitý trest navrhuje státní zástupce pro čtyři aktéry schůzky v karlovarské kavárně, kterou...

Byla tam snaha mě zpochybnit, řekla Hynková Vrbová u soudu s Cimickým

23. dubna 2024  11:02,  aktualizováno  16:18

Je důležité, aby se na oběti sexuálního násilí nahlíželo jako na ty, kterým se má věřit, ne je...

Na sídlišti v Písku někdo zastřelil ročního psa, majitel se teď bojí o děti

23. dubna 2024  16:15

Neznámý člověk za bílého dne střelil vzduchovkou mladou fenku na zahradě na píseckém sídlišti...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2570x
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.