Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

krysodlak pizmovy

9. 4. 2010 10:06
divim se ze vas to tak poburuje

DM1 je autoimmuni nemoc (protilatky znici bunky produkujici insulin v Langerhansovych ostruvcich slinivky). Novinari zrejme psali o DM2, ktera vznika zejmena v ramci "metabolickeho syndromu X" (google) a jejiz podstatou je necitlivost insulinovych receptoru na inzulin, jehoz je v pocatecnich stadiich nemoci nadbytek (v pozdejsich je ho mene). Zrejme mate dite nemocne DM1, a proto vas to tak rozcililo. Mne to uz nechava chladnym. Novinari nemaji odbornost v nicem a soucasne pisi o vsem.

0 0
možnosti

Richard Kába

9. 4. 2010 10:23
Re: divim se ze vas to tak poburuje

To je pravda, ze nemaji odbornost v nicem, ale zaroven formuji verejne mineni. Muj kamarad treba cukrovku DM1 taji, protoze reakce okoli jsou velmi nepriznive (i diky takovym zfusovanym clankum).

Ve clanku neni zminka o DM2 a osobne se domnivam, ze by nemel vyjit clanek o cukrovce bez vysvetleni rozdilu mezi DM1 a DM2. Kdyz pominu veskere dalsi nepresnosti. Navic nebezpecnost toho clanku spatruji zejmena v neuplnych citacich lekare, coz tomu dodava punc verohodnosti pro nekoho kdo nevi ...

A nemuzu za to, proste me to rozciluje.

0 0
možnosti

Richard Kába

9. 4. 2010 9:52
odkaz

Jeste aby bylo jasne, ktery clanek mi vadi ... kdyz jsem to zacal psat, byl jako TOP nahore.

http://www.novinky.cz/domaci/197058-cukrovkou-trpi-kazdy-desaty-cech.html

0 0
možnosti

Richard Kába

9. 4. 2010 9:55
Re: odkaz

a o te diskuzi pod tim jejich clankem ani nemluvim ... reakce typu: "Dobre jim tak ... " se pod takovym blabolem dali bohuzel ocekavat. ;-(

0 0
možnosti

lesicatko

9. 4. 2010 9:51
Perfektný článok

Máte absolútnu pravdu a zhrnuli ste to vynikajúco. Ja ešte doplním, že v poulácii prevláda až z 90 % práve ten II typ, možno preto keď sa píše o cukrovke, automaticky sa podsúva práve tento typ. Len fakt je pravda ako k tomu prídu tie deti, na ktoré sa hľadí akokeby si to zapríčinili stravou samé. Resp. ich rodičia.

Ale ešte raz - vynikajúca reakcia. Presná, erudovaná, korektná. Keby tak chceli písať aj novinári...

0 0
možnosti

Tuubeen

9. 4. 2010 9:46
Diabetes II. typu

Zde bych ráda připoměla, že ani diabetes II. typu nemusí být nutně zaviněn nezdravým životním stylem: jeho vznikem jsou více ohroženy i ženy, které byly postiženy těhotenskou cukrovkou, některé etnické skupiny nebo lidé, u jejichž příbuzných se cukrovka 2. typu vyskytla. Ve vyšším věku mohou onemocnět i sportovci a lidé dbající na životosprávu, pokud mají k této nemoci genetické předpoklady.

0 0
možnosti

Richard Kába

9. 4. 2010 9:50
Re: Diabetes II. typu

Ano to je samozřejmě pravda.

0 0
možnosti

Richard Kába

9. 4. 2010 9:39
hoviny.cz

Chtěl jsem se původně zavzdušnit jen na fóru pod dotyčným článkem, ale bylo mi sděleno, že momentálně nové diskutující nepřijímají ... také zajímavost.

0 0
možnosti
  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2570x
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.