Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Richard Kába

R.A.G. - Kachní kaldoun

Kaldoun je klasická mezinárodní polévka (nikoli jen česká) a v originální konfiguraci se předpokládá, že je to slepičí velouté, s kořenovou zeleninou, žemlovými knedlíčky a drůbky. Já mám mnohem raději jeho kachní verzi s domácími nudlemi. Silný kachní vývar, drůbky a velouté ochucené muškátovým oříškem je prostě tak nádherná chuť, že když ochutnáte, je to jako byste si nasadili kosmodisk*.

23.10.2011 v 13:01 | Karma článku: 19.95 | Přečteno: 10851 | Diskuse

Richard Kába

R.A.G.Houby na víně s parmezánovými placičkami a pažitkovou omáčkou

Možná letos už poslední recept na houby. Počasí se má kazit, zatím ale rostou. Další příspěvěk národu houbařů, houby v úpravě bíleho vína a smetany, s placičkami z parmezánu a pažitkovou omáčkou. Možná trošku netradiční, ale rozhodně chutné.

6.10.2011 v 20:44 | Karma článku: 12.45 | Přečteno: 1290 | Diskuse

Richard Kába

R.A.G. - Houby na balzamikovém octu se šalotkou a olivovým olejem

Když jsem letos navštívil Divinis, našel jsem v jídelním lístku předkrm s názvem houbový salát a moc mi to chutnalo. Nevím jak to tam "Šéf" vaří, ale na několik pokusů jsem se naučil vyrábět něco, co chutná velmi podobně. A protože jsme vášniví houbaři, každý neokoukaný recept je benefit. Tohle jídlo je tak jednoduché, že ho hravě zvládnete připravit ihned po návratu z lesa a jako lehká a chutná večere se bezvadně hodí.

4.10.2011 v 19:17 | Karma článku: 11.80 | Přečteno: 1206 | Diskuse

Richard Kába

Den mobility 2011

Přátelé, přináším upoutávku na zajímavou akci, kterou pořádá DFENS a která je svým způsobem odpovědí na Evropský den bez aut a různé jiné aktivistické akce nátlakových skupin typu hromadných cykloonanií. Na dni mobility by neměl chybět žádný správný Petrolhead a vůbec nikdo, kdo považuje individuální automobilovou dopravu za jeden z důležitých prostředků umožňující nám realizovat svůj svobodný život.

12.9.2011 v 9:04 | Karma článku: 9.19 | Přečteno: 998 | Diskuse

Richard Kába

F1: Kubicův stav by se měl začít rychle lepšit po poslední operaci

Robert Kubica má před sebou poslední operaci. Bude se konat koncem srpna a půjde při ní o finální operaci lokte. Poté Kubicu čeká rehabilitace a jeho stav by se měl začít rychle lepšit.

18.8.2011 v 12:59 | Karma článku: 5.19 | Přečteno: 1197 | Diskuse

Richard Kába

R.A.G. - Tuřínová krémová polévka s restovanými houbami

A už je to tady zase, RIKova Amatérská Gastronomie je letos zase jenom o tuřínu a houbách ... no ale když on tak krásně roste na zahrádce a všem nám moc chutná ... a houby, těch jsou plné lesy. Polévka z tuřínu, která je nejen chutná, ale také velmi jednoduchá a věřím, že nebudete litovat.

1.8.2011 v 13:24 | Karma článku: 10.63 | Přečteno: 2014 | Diskuse

Richard Kába

R.A.G.-Pečený králík s bramborovo-tuřínovým pyré a kapustovým zelím

Dneska si upečeme králíčka a jako přílohu si ukážeme nejchutnější způsob použití tuřínu v kuchyni, který jsem dosud objevil - a to bramborovo-tuřínové pyré. K takové kombinaci si asi většina z nás představí jako tzv. "zelenou přílohu" špenát, my si naopak dneska ukážeme, že i z kapusty jde udělat velmi příjemný doplněk na talíř.

15.7.2011 v 21:24 | Karma článku: 11.00 | Přečteno: 2374 | Diskuse

Richard Kába

Proč by se mohl Kimi vrátit do F1 k Red Bullu

Server eWRC přinesl dnes spelukaci o tom, že Kimi Räikkönen by se mohl vrátit příští rok do Formule 1 a to do týmu pravděpodobných šampionů - do týmu Red Bull. Tam by měl nahradit Marka Webbera. Ano, na první průchod je to jen jedna ze spousty spekulací, které se nám kolem Kimiho a spousty dalších jezdců cyklicky opakují a nad kterými bychom mohli snadno mávnout rukou. Já se ale pokusím přinést pár argumentů, proč by se něco takového opravdu mohlo stát.

12.7.2011 v 15:04 | Karma článku: 8.88 | Přečteno: 1163 | Diskuse

Richard Kába

R.A.G. - Lososové velouté s plátky lososa

Tak zase po nějaké době vytáhneme v RIKově Amatérské Gastronomii rybičku. Losos je charakteristický jak svou vůní a chutí, tak barvou masa i množstvím tuku. Vývar z lososa má narozdíl od většiny ostatních rybích vývarů přísně specifickou chuť a dá se tak použít nejčastěji opět ve spojení s losem.

7.7.2011 v 13:10 | Karma článku: 9.26 | Přečteno: 2456 | Diskuse

Richard Kába

R.A.G. - Salát s pikantním dresinkem RIK

Na zahrádce se nám urodila letos spousta různých listových salátů a tak si často dáváme k večeři jen lehký salát. Protože mám rád pikantní pokrmy, dlouho jsem experimentoval s dresinkem, který by mi chutnal nejvíce a tady přináším výsledek. Můj osobní nejoblíbenější a vynikající salát.

6.7.2011 v 7:58 | Karma článku: 10.25 | Přečteno: 1699 | Diskuse

Richard Kába

R.A.G. - Tuřínové suflé s višňovým přelivem

Možná se trošíčku divíte? Už se asi stalo zvykem, že ve svých receptech propaguji často tuřín jako surovinu, ze které se dříve vařilo a dnes bohužel skoro vymizela z jídelníčku. Může překvapit jeho úprava na sladko, ale věřte, že tuřín je velmi senzitivní k sladké chuti. Sám je lehce nasládlý a my mu trošku pomůžeme. Jako kontrast pak zvolíme přeliv z kyselých višní.

5.7.2011 v 16:10 | Karma článku: 7.25 | Přečteno: 1627 | Diskuse

Richard Kába

R.A.G. - Houby po uhlířsku

Houbová sezona je v plném proudu, z lesa se dá přinést už velmi pěkná směska druhů a člověka nudí vařit je pořád stejně. Proč nezkusit něco jiného? Dneska si ukážeme, jak použít houby ke klasické úpravě "po uhlířsku" tedy alla carbonara. Po uhlířsku se vaří obykle různé druhy těstovin, ale v zásadě není důvod, proč tento osvědčený postup s drobnými úpravami nepoužít i na houby.

5.7.2011 v 13:18 | Karma článku: 14.03 | Přečteno: 1848 | Diskuse

Richard Kába

R.A.G. - Přepuštěné máslo

V některých receptech RIKovy Amatérské Gastronomie se objevuje přepuštěné máslo a protože jsem byl na toto téma dotazován, zaměřím se dneska na tento prastarý způsob jak zvýšit účinnost a trvanlivost másla pro potřeby smažení. Co to vlastně je takové přepuštěné máslo? Je to vlastně jen tuk, který nám z másla zůstane.

4.7.2011 v 9:31 | Karma článku: 24.37 | Přečteno: 7793 | Diskuse

Richard Kába

R.A.G. - Kulajda

Polévka kulajda je jedním z velmi charakteristických pokrmů české kuchyně a po celých Čechách můžeme najít nejrůznější variace na tuto polévku. V rámci RIKovy Amatérské Gastronomie si dneska ukážeme takovou, kterou mám nejradši já. Hlaďoučkou krémovou s výraznou kyselostí přecházejí do smetanového nasládla, se sušenými hříbky a křepelčím vajíčkem.

3.7.2011 v 14:20 | Karma článku: 16.47 | Přečteno: 2492 | Diskuse

Richard Kába

R.A.G. - Terinka z krůtích prsou s lesními houbami

Dneska si zkusíme udělat terinku z krůtího masa a s lesními houbami. Terinka je ideálním pokrmem, kterým můžeme uvítat hosty, nebo servírovat jako předkrm. Výhoda je, že si ji můžeme připravit dopředu.

23.6.2011 v 21:54 | Karma článku: 8.43 | Přečteno: 1696 | Diskuse

Richard Kába

R.A.G. - Opečená bageta s rajčaty, salátem a dipem z vodnice

Snídaně? Svačina? Večeře? Klidně. Anebo jako já, když se vám náhodou v lednici ocitne nebezpečně velké množství rajčat a ředkve vodnice a na zahrádce se urodilo tolik salátu, že se to nedá ujíst.

22.6.2011 v 22:00 | Karma článku: 11.29 | Přečteno: 1926 | Diskuse

Richard Kába

R.A.G. - Zapékané brambory s rajčaty ovoněné šalvějí

V minulém dílu RIKovy Amatérské Gastronomie si čtenářky posteskly, že recept je velice náročný na suroviny. Slíbil jsem tedy pro příště něco dobrého ze zcela dostupných věcí. Je to taková více svěží varianta na francouzské brambory, které dodá ojedinělou chuť a vůni šalvěj.

21.6.2011 v 10:30 | Karma článku: 13.13 | Přečteno: 1675 | Diskuse

Richard Kába

R.A.G. - Ančovičky s liškami se smetanou a mangoldem

Dneska si představíme prozměnu předkrm, anebo lehkou večeři. Uvaříme si takovou bábovičku z čerstvých ančoviček, plněnou listy mangoldu a liškami s kysanou smetanou a bylinkami.

18.6.2011 v 20:01 | Karma článku: 10.59 | Přečteno: 1708 | Diskuse

Richard Kába

R.A.G. - Sumeček pečený na paprice a česneku s tuřínem a mrkví

Dneska si uděláme něco opravdu zdravého a dobrého. Afrického sumečka, resp. jeho filet, který dáme zapéct na paprice a česneku a jako přílohu si k tomu připravíme takový opravdu jednoduchý salátek z tuřínu, mrkve a kerblíku ve volitelné verzi s a bez kysané smetany.

5.5.2011 v 13:17 | Karma článku: 13.02 | Přečteno: 5277 | Diskuse

Richard Kába

R.A.G.Hlávkový salát s tropickým ovocem, rajčetem, tuřínem, tuňákem

Dneska si uděláme opět rychlý salát, jak víme, ze včera nám zbyla půlka papáji. K té přidáme i avokádo, cherry rajčátka, domácí hlávkový salát, trochu tuřínu a pro nějaké bílkoviny i tuňáka a nakonec i kousek mozzarelly. Příliš divoká kombinace? Určitě ne, pojďme se podívat jak na to.

4.5.2011 v 19:51 | Karma článku: 9.53 | Přečteno: 1662 | Diskuse
Počet článků 149 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2427
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.