Richard Kába
- Počet článků 149
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2570x
Seznam rubrik
- Diabetes Mellitus
- R.A.G.RIKovaAmatérskáGastronom
- Tip na výlet
- Společnost
- Formule 1
- Čeští jezdci
- Kartrace
- Cestopisy
Oblíbené stránky
Oblíbené knihy
Oblíbené blogy
Richard Kába
R.A.G. - Recenze - Steakgrill, Račiněves u Roudnice n.L.
Dnes udělám výjimku a místo nějakého dobrého receptu zveřejním recenzi na dobrou restauraci. V tomto případě to bude Steakgrill, Račiněves, u Roudnice nad Labem. Majitel pan Jaroslav Honzajk restauraci vybudoval podle konceptu Michaela Dobromila Klímy a jedná se tak svým způsobem v našem prostředí o raritu.
Richard Kába
R.A.G. - Vepřová pečeně, patizonové zelí a karlovarský knedlík
Klasické vepřo, knedlo trošku jinak. Na vepřové pečeni není co měnit, ta je prostě vynikající sama o sobě, místo klasického houskového knedlíku však budeme vařit karlovarský a místo zelí použijeme patizon. Patizon je zelenina, kterou snadno vypěstujeme a dá se dlouho skladovat.
Richard Kába
R.A.G. - Kachní konfit s lyonskými bramborami a červeným zelím
Dneska si ukážeme, co to je takový konfit. S tímto pojmem se můžete setkat v některých restauracích a možná ne každý ví, co to znamená. Konfit je vlastně konzerva. Konfitování v původním významu slova je konzervování masa. Je to velice stará metoda, která se používala zejména v době, kdy ještě nebyly mrazáky a chladničky. Dnes se slovo konfit používá velice módně i pro přípravu masa, které hodláme ihned zkonzumovat, je-li připraveno podobnou metodou.
Richard Kába
R.A.G. - Krevetová polévka s mandlemi a koprem
Rádi jíme ryby a když už se dělá ryba, bývá dost zbytků na rybí vývar. A co pak s ním? No existuje mnoho možností v oblasti polévek, dnes si ukážeme jednu z nich. Polévku s krevetami a mandlemi ochucenou koprem.
Richard Kába
R.A.G. - Babiččin bramborový salát a vzpomínka na Vánoce
Možná každý z nás si hřeje v paměti vzpomínky na Vánoce, když jsme byli ještě malé děti. Ještě před tím, než si uděláme babiččin bramborový salát, nostalgicky zavzpomínám na své dětství a na to jaké mám vzpomínky na Vánoce.
Richard Kába
R.A.G. - Koňakové trubičky
Vánoce se blíží a tak v RIKové Amatérské Gastronomii nabídnu i několik nápadů na vánoční cukroví. Pro dnešní díl jsem si vybral koňakové trubičky. Jednoduché, velmi sladké a docela dobře vypadající.
Richard Kába
R.A.G. - Česká bramboračka
Dneska si v rámci RIKovy Amatérské Gastronomie uvaříme klasickou, nejlepší českou bramboračku. Žádnou náhražku známou ze socialistických školních jídelen, ani levných velkovýkrmen. Prostě tu nejpoctivější skvělou bramboračku, na kterou si vzpomeneme od našich babiček.
Richard Kába
Rozhovor s Josefem Králem po testech v F1
Autosport v Abu Dhabi zpovídal českého jezdce Josefa Krále po jeho prvním testu ve voze F1 týmu HRT.
Richard Kába
Josef Král bude testovat s F1 týmu HRT tuto středu v Abu Dhabi
Na seznamu testů Formule 1 je v Abu Dhabi s týmem Hispania Racing spojován Davide Valsecchi a především pro nás český jezdec Josef Král. Pastor Maldonado bude tentýž vůz testovat v úterý.
Richard Kába
R.A.G. - Dýňová polévka
Helloween se k nám pomalu dostává a minimálně děti, když vidí vydlabané dýně v pohádkách touží po něčem podobném i doma. Takže mám dýni, kterou je třeba vykuchat a co s tou dužinou. Můžeme si např. uvařit dýňovou polévku.
Richard Kába
R.A.G. Kuře Cordon Bleu s bramborovou kaší
Pojem Cordon Bleu bývá v naších restauračních zařízeních dost často zneužíván či nepochopen. Název bývá často komolen, místo Cordon zaznívá občas Gordon, anglické blue občas mylně nahradí francouzské bleu a ona modrá barva vede některé autory pokrmů k myšlence použít tzv. modrý sýr.
Richard Kába
R.A.G. - Svíčková na smetaně s karlovarským knedlíkem
Svíčková na smetaně je nejen jeden z nejznámějších českých šlágrů, je to i pokrm tisíce a jedné varianty. Od hodně zeleninové na hrubo pasírované až po jemné hodně smetanové. Je prakticky nemožné najít dvě zcela totožné svíčkové. A každý kuchař, stejně jako každá kuchařka maji ten svůj recept nejlepší, tajemství různých zvláštních přísad a postupů se dědí z generace na generaci. Má smysl vůbec přicházet s nějakým dalším receptem? Asi ne, ale na druhou stranu, co by to byla za RIKovu Amatérskou Gastronomii bez svíčkové, že.
Richard Kába
R.A.G. - Spaghetti pomodoro
Další klasický, velice jednoduchý a velmi chutný recept z italské kuchyně. Není skoro nic jednoduššího, snad jen aglio olio. Tohle zvládne každý, rychle a výborně si pochutná.
Richard Kába
R.A.G. - Polévka s tykví, vodnicí a domácími nudlemi
Dnes přináším slibovaný druhý recept na polévku s domácími nudlemi a mlékem. Tentokrát se jedná o recept Gordona Ramsayho, ovšem v originále je se zelenou tykví a tuřínem. Tuřín se mi bohužel nedaří sehnat, ale už mám semena, takže příští rok půjde na záhon, místo tykve turek jsem použil klasičtější tykev s oranžovou dužinou. Nicméně na podobnou polévku může s klidným svědomím použít i třeba patizón nebo cuketu.
Richard Kába
R.A.G. - Mléková polévka s domácími nudlemi - trochu jinak
Moje babička často vařila mlékovou polévku s nudlemi a vajíčkem. Měl jsem ji docela rád, akorát mi jako dítěti strašně vadily škraloupy. Jak v snídaňovém kakaíčku, tak v obědové mlékové polévce. Když vzal děda lžičku, vytáhl mi z talíře můj šraloup a s mlaskáním ho snědl, úplně mně mrazilo v zádech. Mléková polévka se do pravidelného jídelníčku maminky už nedostala a včera jsem si na ni, ani nevím proč, vzpomněl. Napadlo mě, že by bylo možné na náměty mlékové polévky udělat polévku trochu jinak.
Richard Kába
R.A.G. - Domácí nudle do polévky
Může nás hned napadnout, proč proboha se doma patlat s nějakými nudlemi, když se dají koupit v pytlíku. Ono se dá dneska bohužel v pytlíku koupit leccos, ale to co si uděláme doma bude jednak chutnější, jednak budeme vědět, že suroviny které používáme jsou poctivé a v neposlední řadě z toho můžeme mít krásný pocit. Ona totiž část toho vychutnání dobrého jídla je zároveň uspokojení nad tím, že se nám to povedlo.
Richard Kába
R.A.G. Ragú ze směsi lesních hub
Přestože jsme už co generace pamatuji vášniví houbaři, byl u nás doma vždy zažitý mýtus, že houby se musí cmudit dlouho, že se musí krájet na malé kousky a nejčastějším receptem byla smaženice. Ohledně řízků z hub byl zase zažitý mýtus, že je třeba velké kousky, takže se obvykle na řízky použily hlavy hřibů křapáčů a to je pak veškerá dobrota pryč.
Richard Kába
R.A.G. - Krémová bramborová polévka se sušenými suchohříbky
Nepředstavujte si pod tímto receptem bramboračku. Je to sice polévka z brambor, ale trochu jiného ražení. V originále ji Zdeněk Pohlreich dělá s čerstvými restovanými hříbky a moc jsme si ji oblíbili, ale dneska ji šmrcneme sušenými suchohřiby, věřím, že vám zachutná i tak.
Richard Kába
R.A.G. Rukolový salát s hruškami a medovými mandlemi
Už ani nevím, kde jsem našel recept na rukolový salát s hruškami, ale poté co jsem ho poprvé udělal a poté několikrát zapomněl a znovu vyvinul, přidal trochu vlastní invence, stal se u nás docela oblíbeným. Je pravda, že na první pohled použité suroviny spolu nehrají, ale nedejte se odradit, výsledek je skutečně chutný.
Richard Kába
R.A.G. Česneková krize
Také patříte k těm, kteří žehrají na česnekovou krizi? Také Vás nebaví používat čínský česnek, který jak jsem četl v jedné diskuzi "můžete klidně dávat dětem jako bonbón"? Narozdíl od oil peaku, czech garlic peak nastal už dávno. Na našich polích se pěstuje tibérium (řepka), abychom sami rádi a ze zákona museli tankovat dražší palivo, které nám navíc huntuje motory a za ušetřený peníz do kapes někoho jiného pak můžeme ekologicky dovážet parodii na česnek z velké rudé Číny.
Richard Kába
R.A.G. - Spaghetti Carbonara - italsky i po americku
Dnes jsem se vrhl na další klasickou krmi. Prostě mě štve, že ať přijdu do vývařovny jménem pizzerie x.y. v Čechách nebo třeba v Paříži, pod pojmem Spaghetti Carbonara mi přinesou rozvařené špagety s uzeninou, plovoucí ve šlehačce. Přitom je to jídlo poměrně jednoduché a přesto velmi chutné.
Richard Kába
R.A.G. - Chlebové kostky se sýrem
Kdysi dávno maminka objevila v nějaké knížce, nebo kalendáři, nebo já už nevím kde, recept na údajně švýcarský pokrm jménem Chlebové kostky se sýrem. Zkusila to uvařit, bylo to jednoduché a všem nám to chutnalo. Samozřejmě, že jako sýr použila tehdy eidam. Ani nevím proč, ale náhle jsem si vzpomněl na ten recept a dostal na to jídlo chuť. Nejprve jsem pogoogloval a snažil se najít originální recepturu. Neúspěšně. Jestli někdo znáte toto jídlo v originále, budu rád, když se s námi podělíte v diskuzi.
Richard Kába
R.A.G. Kuskusový salát s mozzarellou, rajčaty a rukolou
Další lehký, chutný pokrm, který nejen zasytí, ale také překvapivě skvěle chutná. Je to opět převzatý recept od Zdeňka Pohlreicha. Když jsem ho z pokusných důvodů doma poprvé připravil, překvapil mě samotného i moje nejbližší a už si získal pevné místo v našem domácím jídelníčku. Jednoduché a chutné. A pokud lze o jídle a jeho chuti vůbec použít pojem sexy, tak tenhle salát je přesně takový.
Richard Kába
R.A.G. - Kuře na paprice
Kuře (nedej bože slepice) na paprice (u nás doma se říkalo na smetaně) je porkm, na který si možná někteří z nás vzpomenou jako na hrůzu ve školní jídelně, nebo jiné táckárně (určitě se vyhněte obloukem třísalmonelózové velkovýkrmě vepřu "U Toušků" v Písku). Na druhou stranu, jiní si vzpomenou na dobrotu, kterou delávala maminka nebo babička. Já si beru na drobnou úpravu recept od Z.Pohlreicha a jako přílohu si dáme barevné semolinové mašličky.
Richard Kába
R.A.G. - Lasagne po boloňsku (i pro malého DIAbetika)
V minulém článku z RIKovy Amatérské Gastronomie jsme si připravili všechny ingredience pro lasagne alla bolognese a dnes se do nich opravdu pustíme. V tomto díle připravíme i tři porce pro Sárinku s cukrovkou, aby nepřišla zkrátka.
předchozí | 1 2 3 4 5 6 | další |