R.A.G.RIKovaAmatérskáGastronom
Richard Kába
R.A.G.-Pečený králík s bramborovo-tuřínovým pyré a kapustovým zelím
Dneska si upečeme králíčka a jako přílohu si ukážeme nejchutnější způsob použití tuřínu v kuchyni, který jsem dosud objevil - a to bramborovo-tuřínové pyré. K takové kombinaci si asi většina z nás představí jako tzv. "zelenou přílohu" špenát, my si naopak dneska ukážeme, že i z kapusty jde udělat velmi příjemný doplněk na talíř.
Richard Kába
R.A.G. - Lososové velouté s plátky lososa
Tak zase po nějaké době vytáhneme v RIKově Amatérské Gastronomii rybičku. Losos je charakteristický jak svou vůní a chutí, tak barvou masa i množstvím tuku. Vývar z lososa má narozdíl od většiny ostatních rybích vývarů přísně specifickou chuť a dá se tak použít nejčastěji opět ve spojení s losem.
Richard Kába
R.A.G. - Salát s pikantním dresinkem RIK
Na zahrádce se nám urodila letos spousta různých listových salátů a tak si často dáváme k večeři jen lehký salát. Protože mám rád pikantní pokrmy, dlouho jsem experimentoval s dresinkem, který by mi chutnal nejvíce a tady přináším výsledek. Můj osobní nejoblíbenější a vynikající salát.
Richard Kába
R.A.G. - Tuřínové suflé s višňovým přelivem
Možná se trošíčku divíte? Už se asi stalo zvykem, že ve svých receptech propaguji často tuřín jako surovinu, ze které se dříve vařilo a dnes bohužel skoro vymizela z jídelníčku. Může překvapit jeho úprava na sladko, ale věřte, že tuřín je velmi senzitivní k sladké chuti. Sám je lehce nasládlý a my mu trošku pomůžeme. Jako kontrast pak zvolíme přeliv z kyselých višní.
Richard Kába
R.A.G. - Houby po uhlířsku
Houbová sezona je v plném proudu, z lesa se dá přinést už velmi pěkná směska druhů a člověka nudí vařit je pořád stejně. Proč nezkusit něco jiného? Dneska si ukážeme, jak použít houby ke klasické úpravě "po uhlířsku" tedy alla carbonara. Po uhlířsku se vaří obykle různé druhy těstovin, ale v zásadě není důvod, proč tento osvědčený postup s drobnými úpravami nepoužít i na houby.
Richard Kába
R.A.G. - Přepuštěné máslo
V některých receptech RIKovy Amatérské Gastronomie se objevuje přepuštěné máslo a protože jsem byl na toto téma dotazován, zaměřím se dneska na tento prastarý způsob jak zvýšit účinnost a trvanlivost másla pro potřeby smažení. Co to vlastně je takové přepuštěné máslo? Je to vlastně jen tuk, který nám z másla zůstane.
Richard Kába
R.A.G. - Kulajda
Polévka kulajda je jedním z velmi charakteristických pokrmů české kuchyně a po celých Čechách můžeme najít nejrůznější variace na tuto polévku. V rámci RIKovy Amatérské Gastronomie si dneska ukážeme takovou, kterou mám nejradši já. Hlaďoučkou krémovou s výraznou kyselostí přecházejí do smetanového nasládla, se sušenými hříbky a křepelčím vajíčkem.
Richard Kába
R.A.G. - Terinka z krůtích prsou s lesními houbami
Dneska si zkusíme udělat terinku z krůtího masa a s lesními houbami. Terinka je ideálním pokrmem, kterým můžeme uvítat hosty, nebo servírovat jako předkrm. Výhoda je, že si ji můžeme připravit dopředu.
Richard Kába
R.A.G. - Opečená bageta s rajčaty, salátem a dipem z vodnice
Snídaně? Svačina? Večeře? Klidně. Anebo jako já, když se vám náhodou v lednici ocitne nebezpečně velké množství rajčat a ředkve vodnice a na zahrádce se urodilo tolik salátu, že se to nedá ujíst.
Richard Kába
R.A.G. - Zapékané brambory s rajčaty ovoněné šalvějí
V minulém dílu RIKovy Amatérské Gastronomie si čtenářky posteskly, že recept je velice náročný na suroviny. Slíbil jsem tedy pro příště něco dobrého ze zcela dostupných věcí. Je to taková více svěží varianta na francouzské brambory, které dodá ojedinělou chuť a vůni šalvěj.
Richard Kába
R.A.G. - Ančovičky s liškami se smetanou a mangoldem
Dneska si představíme prozměnu předkrm, anebo lehkou večeři. Uvaříme si takovou bábovičku z čerstvých ančoviček, plněnou listy mangoldu a liškami s kysanou smetanou a bylinkami.
Richard Kába
R.A.G. - Sumeček pečený na paprice a česneku s tuřínem a mrkví
Dneska si uděláme něco opravdu zdravého a dobrého. Afrického sumečka, resp. jeho filet, který dáme zapéct na paprice a česneku a jako přílohu si k tomu připravíme takový opravdu jednoduchý salátek z tuřínu, mrkve a kerblíku ve volitelné verzi s a bez kysané smetany.
Richard Kába
R.A.G.Hlávkový salát s tropickým ovocem, rajčetem, tuřínem, tuňákem
Dneska si uděláme opět rychlý salát, jak víme, ze včera nám zbyla půlka papáji. K té přidáme i avokádo, cherry rajčátka, domácí hlávkový salát, trochu tuřínu a pro nějaké bílkoviny i tuňáka a nakonec i kousek mozzarelly. Příliš divoká kombinace? Určitě ne, pojďme se podívat jak na to.
Richard Kába
R.A.G. - Chřest na víně a česneku se salátem z vodnice, papáji ...
Typickým představitelem tuzemské jarní speciality je chřest. Dnes si uděláme chřest se salátem, který bude tak trošku nezvyklý a pevně věřím, že jej ochutnáte, než mu začnete vyčítat babicovatost. Salát bude totiž z vodnice, papáji, rukoly a přidáme trochu bílkovin díky křepelčímu vajíčku.
Richard Kába
R.A.G - Salát s kaprem, zámeckými bramborami, hráškem a rajčetem
Máte zrovna v kuchyni kapra, a nesníte ho celého k obědu? Nebo chcete udělat zdravou, lehkou a chutnou večeři pro celou rodinu? Nebo třeba nemáte úplně rádi sladkovodní ryby a hledáte recept, kde Vám kapr nebude vadit? Zkuste si spolu s dalším dílem RIKovy Amatérské Gastronomie tento salát.
Richard Kába
R.A.G. - Římský salát s filé z tresky a černými olivami
V dnešním díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další lehčí pokrm a to salát, ke kterému využijime obyčejné filé z aljašské tresky, bílou cibuli, římský salát a černé olivy. Je to lehký, zdravý a chutný salát, který by neměl nikoho urazit. Ideální jako lehká večeře.
Richard Kába
R.A.G. Brokolicová polévka s tuřínem, houbami a cizrnou
V dnešní RIKově Amatérské Gastronomii si připravíme pro všechny kverulanty na množství tuku, které v některých receptech popisuji, něco lehčího, zdravého a přesto velmi chutného. Prim v dnešním receptu bude hrát jinak nevyužitelný zbytek brokolice a zejména pak tuřín, tato skoro zapomenutá, ale zároveň velmi chutná zelenina.
Richard Kába
R.A.G. - Rybí vývar a pikantní polévka s mušlemi a sezamem
V dalším díle Rikovy Amatérské Gastronomie si ukážeme, jak využít zbytky z ryb k něčemu produktivnímu, jako ukázku si z vyrobeného čirého rybího vývaru uděláme pikantní polévku s mušlemi a sezamem.
Richard Kába
R.A.G. - Platýs s karamelizovanou citronovou kůrou a šťouch. br.
Tak dlouhý název se mi ani nevešel do titulku. :) Tak ještě jednou. Platýs s karamelizovanou citronovou kůrou a šťouchanými bramborami s pórkem. Ryby jsou zdravé a kromě toho jsou i dobré a platýs je jedna z těch, kterou jsem si v uplynulém roce velmi oblíbil. Dá se občas koupit relativně čerstvý za příjemnou cenu, takže je i velmi dostupný.
Richard Kába
R.A.G. - Recenze - Steakgrill, Račiněves u Roudnice n.L.
Dnes udělám výjimku a místo nějakého dobrého receptu zveřejním recenzi na dobrou restauraci. V tomto případě to bude Steakgrill, Račiněves, u Roudnice nad Labem. Majitel pan Jaroslav Honzajk restauraci vybudoval podle konceptu Michaela Dobromila Klímy a jedná se tak svým způsobem v našem prostředí o raritu.
předchozí | následující |
Počet článků 149 | Celková karma 0.00 | Průměrná čtenost 2569 |