Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

R.A.G. - Žampionová krémová polévka

29. 10. 2011 13:07:52
Čerstvé žampiony a jejich nádherná chuť, to je žampionová polévka. Když se udělá správně, je to totální útok na Vaše chuťové pohárky. Toho samozřejmě nedosáhneme nakládanými žampiony, ale výhradně a pouze čerstvými. Recept není nijak složitý ani náročný na suroviny a výsledek je přesto vynikající, pojďme si to zkusit.

Co budeme potřebovat na 4 porce:

IMG_0924.JPG

1/2 kg čerstvých žampionů

75g másla

1 bílá cibule

1 lžička kmínu

1,5l domácího drůbežího vývaru (kuřecí, slepičí, krutí nebo klidně kachní)

1 lžíce hladké mouky

200ml smetany

pažitka, sůl, čerstvě mletý černý pepř

IMG_0925.JPG

Cibulku nakrájíme na jemno a dáme na malý oheň pomalu smažit na máslo.

IMG_0926.JPG

Žampiony stáhneme, nakrájíme na plátky a přidáme k cibulce. Potřebujeme mít jenom mírný oheň a pomaloučku z nich na másle vyextrahovat chuť. Pokračujeme alespoň 20 min.

IMG_0927.JPG

Pokud se nám vysmažilo máslo, ještě kousek přidáme. Vezmeme si kmín a nadrtíme si ho v hmoždíři. Přidáme k žampionům a necháme ještě 5 minut smažit.

IMG_0928.JPG

Potom přisypeme před sítko navrch mouku ...

IMG_0929.JPG

... vymícháme jíšku. Necháme pár minutek zasmažit.

IMG_0930.JPG

Potom pomalu přiléváme vývar a rozmícháváme jíšku.

IMG_0932.JPG

Osolíme, přiklopíme a táhneme na mírném ohni alespoň 45 minut.

IMG_0933.JPG

Nyní pomalu vmícháme smetanu a necháme přejít varem. Poté už nevaříme. Ochutíme čerstvě mletým černým pepřem a případně dosolíme.

IMG_0934.JPG

Pažitku si nakrájíme na malé kousíčky a vmícháme do polévky těsně před podáváním.

IMG_0935.JPG

Nandáme a ihned podáváme.

Dobrou chuť.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Autor: Richard Kába | sobota 29.10.2011 13:07 | karma článku: 17.58 | přečteno: 10521x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Fotoblogy

Jiří Stratil

Praha s dostavbou Staroměstského náměstí počítá

Názory jsou různé, ale převažuje zájem o nové dostavění proluky po zbourané Nobileho radnici, která vyhořela po nacistických leteckých a pozemních útocích ve dnech 6. a 8.května 1945.

20.10.2017 v 8:08 | Karma článku: 3.69 | Přečteno: 91 | Diskuse

Renata Šindelářová

Babí léto v Orlických horách

Les plný slunce a barev, který vás donutí zastavit a pokochat se. Zemská brána, Pastviny, Říčky, Neratov. Orlické hory právě v těchto dnech.

20.10.2017 v 7:09 | Karma článku: 16.55 | Přečteno: 285 | Diskuse

Jiří Stratil

Proč dostavět Staroměstské náměstí? VI

Všechny soutěže na přestavbu a po 2.sv.válce na dostavbu zničeného radničního křídla byly z hlediska funkce - na novou budovu Magistrátu hl.m.Prahy.

19.10.2017 v 9:48 | Karma článku: 8.05 | Přečteno: 182 | Diskuse

Ondra Musil

Jaká je naše volba? Volíme...

Volební napětí stoupá do závratných výšin. Už to máme za pár. Člověk se pod vlivem, pod vlivem médií jen těžce brání nelibým pocitům z nedostatku slušnosti, tolerance a otevřenosti k názorům druhého.

19.10.2017 v 8:10 | Karma článku: 9.16 | Přečteno: 193 | Diskuse

Lucie Plicová

Kuba. Ostrov "svobody", kde se zastavil čas

Tabákové plantáže ve Viňales, Havana přezdívaná jako "Paříž uprostřed Karibiku", pastelově zbarvené domky v Trinidadu a Baracoa, místo na samém východě, kde přistál Kryštof Kolumbus.

18.10.2017 v 19:48 | Karma článku: 21.91 | Přečteno: 672 | Diskuse
Počet článků 149 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2427
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.