Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

R.A.G. - Mandlový koláč

28. 11. 2012 15:34:49
Po delší době se mi podařilo přidat další zajímavý a tentokrát velmi jednoduchý recept. Inspirací mi budiž kniha Romana Vaňka S vařečkou kolem světa a recept pocházející z Malorky na mandlový koláč. Není to žádná krvavá gastronomie, zvládne to každý a nestojí to ani moc času, ani nádobí. Výsledek je přesto velmi chutný, takže pojďme ochutnat Malorku.
 Richard Kába (c) 2012

Takže co budeme potřebovat?


250g mletých mandlí

250g cukru krupice nebo krystal

6 vajíček

máslo na vymazání formy

mletá skořice (špetka)

nastrouhaná kůra z poloviny citronu

cukr moučka na finální pocukrování

IMG_0768.JPG

Zapneme si troubu na 170°C, ať ji máme připravenou a vyhřátou. Mandle si nastrouháme na jemnou moučkou. Dále si máslem vymažeme řádně dortovou formu.

Co se týče mandlí, pokud si koupíte rovnou mleté, OK. Já jsem to udělal z čerstvých nastrouhaných těsně před a jeden ze čtenářů mne zcela správně opravil, že by bylo lépe mandle přes noc namočit a usušit. Druhá možnost, kterou byl preferoval já, pokud bych chtěl zvýraznit chuť mandlí, je ty čerstvě nastrouhané opražit. Nechám na Vás a díky za připomínku.

IMG_0766.JPG

Vajíčka rozdělíme na žlouty a bílky. K žloutkům přidáme 150g cukru a utřeme řádně metličkou. Veškerý cukr se nám musí rozpustit a žloutky nabydou a zežloutnou.

IMG_0767.JPG

K bílkům přidáme zbylých 100g cukru a ušleháme hustý sníh.

IMG_0769.JPG

Poté všechny ingredience opatrně smícháme, přídáme trochu mleté skořice a nastrouhanou kůru z poloviny citronu. Běžné citrony na prodejně mají kůru chemicky ošetřenou, proto musíme použít bio citron z důvěryhodného zdroje, jehož kůru se nemusíme bát konzumovat. Při strouhání dejte pozor, abyste strouhali jen žlutou kůru, nikoli bílou "dužinu" pod ní, ta by dodala hořkou chuť. Mícháme opatrně, aby se sice všechno promíchalo, ale přesto musí směs se sněhem zůstat vzdušná a nadýchaná.

IMG_0770.JPG

Připravené těsto přelijeme do dortové formy, předem vymazané máslem a dáme péct do trouby na 170°C.

IMG_0772.JPG

Po asi 50ti minutách je koláč upečený.

IMG_0773.JPG

Vyklopíme z formy a dáme schladnout.

IMG_0774.JPG

Před podáváním ocukrujeme. Pan Vaňek doporučuje podávat např. s domácí mandlovou zmrzlinou.

Dobrou chuť.

Poznámka pro diabetiky: Místo cukru můžete použít Cukren. 30g do žloutků, 10g do bílků, celý dort pak bude mít 8 VJ, což není žádná velká spousta.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Autor: Richard Kába | středa 28.11.2012 15:34 | karma článku: 10.63 | přečteno: 2242x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Hobby

Horst Anton Haslbauer

Hyundai, Lamborghini, McLaren a mé dcery

K loňským narozeninám s číslem 77 jsem dostal od dcer Ivy a Petry zvláštní dar. Zaplatily mi možnost, vybrat si svezení v některém supersportovním voze dle vlastního výběru, který nemá problém pokořit třístovku ...

18.10.2017 v 8:00 | Karma článku: 15.59 | Přečteno: 278 | Diskuse

Hana Hořáková

Obal na květináč

Našla jsem doma textilní sáčky, měla jsem je schované několik let dalo-by se říci „k ničemu“ ve skříni. Tak jsem zkusila, obal na květináč.

17.10.2017 v 19:39 | Karma článku: 8.37 | Přečteno: 244 | Diskuse

Hana Hořáková

Mozaiková koule do zahrady

Máte doma zbytky dlaždiček? Nevyhazujte je! Mozaiková výzdoba se nejvíce používá ke zkrášlení podlah. Ale taková mozaiková koule ve vaší zahradě, bude opravdovou perlou.

15.10.2017 v 18:55 | Karma článku: 12.13 | Přečteno: 406 | Diskuse

Hana Hořáková

Papírové brikety sámo dómo

Jak se to stane, že si zkusíte sami vyrobit brikety? Vcelku jednoduše z přebytku zcela nových krabic.

11.10.2017 v 11:00 | Karma článku: 13.81 | Přečteno: 958 | Diskuse

Hana Hořáková

Kaštany v tvoření i v léčitelství

Traduje se o nich, že mají magickou moc. Dodají sílu a energii, ochrání před špatnou náladou i nachlazením.

8.10.2017 v 18:37 | Karma článku: 16.11 | Přečteno: 377 | Diskuse
Počet článků 149 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2427
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.