R.A.G. - Mandlový koláč

Po delší době se mi podařilo přidat další zajímavý a tentokrát velmi jednoduchý recept. Inspirací mi budiž kniha Romana Vaňka S vařečkou kolem světa a recept pocházející z Malorky na mandlový koláč. Není to žádná krvavá gastronomie, zvládne to každý a nestojí to ani moc času, ani nádobí. Výsledek je přesto velmi chutný, takže pojďme ochutnat Malorku.

Richard Kába (c) 2012

Takže co budeme potřebovat?

250g mletých mandlí

250g cukru krupice nebo krystal

6 vajíček

máslo na vymazání formy

mletá skořice (špetka)

nastrouhaná kůra z poloviny citronu

cukr moučka na finální pocukrování

 

Zapneme si troubu na 170°C, ať ji máme připravenou a vyhřátou. Mandle si nastrouháme na jemnou moučkou. Dále si máslem vymažeme řádně dortovou formu.

Co se týče mandlí, pokud si koupíte rovnou mleté, OK. Já jsem to udělal z čerstvých nastrouhaných těsně před a jeden ze čtenářů mne zcela správně opravil, že by bylo lépe mandle přes noc namočit a usušit. Druhá možnost, kterou byl preferoval já, pokud bych chtěl zvýraznit chuť mandlí, je ty čerstvě nastrouhané opražit. Nechám na Vás a díky za připomínku.

Vajíčka rozdělíme na žlouty a bílky. K žloutkům přidáme 150g cukru a utřeme řádně metličkou. Veškerý cukr se nám musí rozpustit a žloutky nabydou a zežloutnou.

K bílkům přidáme zbylých 100g cukru a ušleháme hustý sníh.

Poté všechny ingredience opatrně smícháme, přídáme trochu mleté skořice a nastrouhanou kůru z poloviny citronu. Běžné citrony na prodejně mají kůru chemicky ošetřenou, proto musíme použít bio citron z důvěryhodného zdroje, jehož kůru se nemusíme bát konzumovat. Při strouhání dejte pozor, abyste strouhali jen žlutou kůru, nikoli bílou "dužinu" pod ní, ta by dodala hořkou chuť. Mícháme opatrně, aby se sice všechno promíchalo, ale přesto musí směs se sněhem zůstat vzdušná a nadýchaná.

Připravené těsto přelijeme do dortové formy, předem vymazané máslem a dáme péct do trouby na 170°C.

Po asi 50ti minutách je koláč upečený.

 

Vyklopíme z formy a dáme schladnout.

Před podáváním ocukrujeme. Pan Vaňek doporučuje podávat např. s domácí mandlovou zmrzlinou.

Dobrou chuť.

Poznámka pro diabetiky: Místo cukru můžete použít Cukren. 30g do žloutků, 10g do bílků, celý dort pak bude mít 8 VJ, což není žádná velká spousta.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Autor: Richard Kába | středa 28.11.2012 15:34 | karma článku: 12,63 | přečteno: 2756x
  • Další články autora

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53