Vosí hnízda se skládají z piškotu, na kterém stojí, dále z těsta na korpus a náplně. Korpus může mít mnoho variant, my si představíme dvě - kakaový a mandlový. Místo mandlí se dá udělat další varianta z lískových nebo vlašských oříšků.
Co budeme potřebovat:
Čokoládový korpus:
100 g másla
160 g piškotů
4 lžíce kakaa (co nejkvalitnější)
60 g moučkového cukru
4 lžíce tuzemského rumu
Mandlový korpus:
100 g másla
90 g piškotů
70 g mletých mandlí
60 g moučkového cukru
4 lžíce tuzemského rumu
Náplň:
3 žloutky
100 g másla
50 g cukru krupice
1 lusk vanilky
3 lžíce rumu
Na kompletaci:
formička na vosí hnízda
miska cukru krupice na vysypání formičky
piškoty na podklad
Začneme náplní, protože budeme potřebovat, aby nám před použitím hezky ztuhla. Máslo (prosím Vás v celém následujícím receptu (i celém blogu) platí, že máslo je máslo. Hera není máslo!) dáme do rendlíku a pomalu rozpustíme na mírném ohni.
Lusk bourbon vanilky rozřízneme a seškrábneme nožem semínka.
Semínka vanilky vmícháme do rozpuštěného másla a malou chvilku ohříváme za stálého míchání. Nechceme máslo přepálit, chceme jenom, aby se uvolnila chuť a vůne vanilky. Poté stáhneme z ohně a uložíme v chladu.
Nyní se pustíme do těsta na korpus. Popisovaný recept je na korpus kakaový. Dětské piškoty nasekáme v mixéru na prášek.
Dáme do mísy, přidáme cukr, kakao a rum ...
... a prohněteme těsto.
Mandlový korpus je podobný, nasekáme si mandle, ...
... a dáme si je na suchou pánvičku upražit.
Je třeba postupovat pomalu a opatrně a míchat, nebo přehazovat, abychom mandle nespálili. Jakmile začneme cítit vůni mandlí, můžeme přestat. Dále je nutné mandle nechat zase vychladnout. Zbytek mandlového těsta uděláme stejně jako kakaový, jen z patřičných surovin, viz. výše.
Nyní nám vanilkové máslo již vychladlo a tak si dokončíme náplň. Tři žloutky utřeme s cukrem.
Do nich pak vmícháme vanilkové máslo a získáme krémovitou konzistenci. Nabereme si ji do plničky a dáme do chladu.
Když je těsto příliš měkké, dáme si jej také nejprve vychladit. Připravíme si formičky, do misky si dáme cukr krupici, a do další misky nasypeme piškoty, které budeme potřebovat jako podstavu. Do misky je dáváme proto, aby se nám brali do ruky lépe než z pytlíku. Také si připravíme příborový nůž na odkrajování zbytku těsta.
Než začneme, nacpeme jednou do formičky těsto na sucho (mohli bychom ji i vymazat máslem, ale babička mě to učila takhle). Potom těsto zase vyšťouráme ven. Formička se tak namastila a bude v ní držet cukr.
Formičku "namočíme" v mističce s cukrem a pořadně ji vycukříme, cukr zase nasypeme zpátky. Přilne k vnitřku formičky a pomůže nám potom hotové hnízdo snáze vyklepnout.
Do formičky našťoucháme těsto, lepší po menším množství a hezky pěchovat. Ve prostřed uděláme malíčkem, nebo koncem vařečky dírku na náplň.
Příborovým nožem pak krouživým pohybem od středu ven odřízeneme přebytečné těsto, které vrátíme zpět a můžeme dále znovu použít.
Plničkou naplníme krémem. Nedáváme krému příliš, aby nám pak spodem nevytékal, hnízda by byla zbytečně zapatlaná.
Přiložíme a přitlačíme piškot, na kterém pak hnízdo bude stát.
Nakonec hnízdo vyklopíme, ideálně na prkénku, kdy uchopíme formčiku mezi prsty, ne příliš vysoko nad prkénkem, a o prkénka udeříme mírnou silou spodkem ruky. Poté formičku znovu nacukříme a jedeme další hnízdo.
Hotová hnízda uložíme v chladu a o dobu trvalivosti nemáme strach, protože zmizí určitě jako první.
Někteří ještě hnízda namáčí do čokolády, ale já jsem tak nějak zvyklý takto. S čokoládou už mi o přijde takové přeplácané.
Dobrou chuť.