R.A.G. - Kuřecí parmezán (Chicken Parmesan)

30. 12. 2012 8:43:42
V dnešním díle RIKovy Amatérské Gastronomie si uvaříme pokrm původem z Itálie, ale dnes už zdomácnělý v Americe. Chicken Parm nebo Chicken Parmesan - tedy kuřecí prso obalené v parmezánu s rajčatovou omáčkou a špagetami.

Richard Kába (c) 2012

V letošní sérii Hells Kitchen dostali finalisté za úkol uvařit Chicken Parmesan tak, že budou vyučovat missky, jak to udělat a sami se nesmí jídla dotknout. Gordon Ramsay představil Chicken Parm jako tzv. Comfort Food. Jal jsem se tedy doučit, co je to Comfort Food a vězte, že tak říkají tradičním pokrmům, které vyvolávají ve strávnících nostalgické a sentimentální pocity. Jedná se zpravidla o jídla, které jsou kalorická, nutričně bohaté a přitom snadná na přípravu. Více si o Comfort Food můžete přečíst zde:

Snažil jsem se dohledat historii tohoto pokrmu v Itálii, ale nejspíš je to skutečně jenom americký plagiát (pokud někdo máte přesnější informace, rád si je přečtu v diskuzi). V každém případě se dostáváme k historii řízku jako takového. I proslulý Wiener Schitzel má část historie v Itálii. Maršálek Radecký údajně jedl v Itálii jídlo: "cotoletta milanese", kde bylo telecí maso obalené ve směsi parmezánu a strouhanky a dopisem doporučoval tento pokrm Františku Josefovi. Císařský kuchař však neměl parmezán a tak obalil maso jen ve strouhance, což dalo základ vídeňskému řízku. Zda je tato legenda pravdivá nevím, ale našel jsem několik různých italských "řízků", které se obalují v různých směsích a podávají s různou omáčkou nebo přílohou, i jsou různě připravovány - smažení v oleji, smažení na másle, grilování nebo pečení. Jinak vídeňský řízek se tradičně smaží na přepuštěném másle.

Takže od nejasné historie zpět ke kuřecímu parmezánu, jak ho znají v Americe dnes:

Co budeme potřebovat:

1 cibule

1 malá feferonka

5 stroužků českého česneku

1 kg rajčat

4 stonky bazalky

0,5 l kuřecího vývaru

olivový olej, extra panenský

4 kuřecí prsa

2 vajíčka

trochu mléka

hladkou mouku

150 g parmezánu

200 g mozzarelly

strouhanka

300g špaget

IMG_1020.JPG

Největší práce nás čeká hned na začátek. Oloupat rajčata. Na rajčatech nešetříme, použijeme co možná nejzralejší, ideálně ze zahrádky nebo odrůdu San Marzano, která má vynikající hutnou dužinou a málo peciček. Rajčata sloupneme z kůže tak, že si každé nařízneme zubatým nožem do křížku, ...

IMG_1021.JPG

... zalijeme horkou vodou, čímž se račata spaří ...

IMG_1022.JPG

... po chvíli se přendají do ledové vody, a slupka odpadne skoro sama.

IMG_1023.JPG

Na hlubší pánev si dáme rozehřát 5 lžic olivového oleje a nakrájíme si cibuli najemno.

IMG_1025.JPG

Dáme ji pěnit do pánve.

IMG_1024.JPG

Mezitím si nakrájíme feferonku na miniaturní kostičky, jádřinec vyjememe.

IMG_1026.JPG

Z česneku vyjmeme a vyhodíme klíčky, které by nám způsobily zažívací potíže,..

IMG_1028.JPG

... naplocho nožem česnek rozplácneme a pak nasekáme na drobné kostičky.

IMG_1027.JPG

Do pánvičky přidáme feferonku a česnek ...

IMG_1029.JPG

Rajčata krájíme na kostičky a přidáváme do pánve ...

IMG_1030.JPG

Chvíli pomalu restujeme a pak přiléváme trochu vývaru, vždy když se tekutina vyvaří. Časem se rajčata rozvaří ...

IMG_1031.JPG

Mezitím si nastrouháme parmezán na drť.

IMG_1032.JPG

Mozzarellu si nakrájíme na slabé plátky.

Dále si dáme vařit osolenou vodu na špagety.

IMG_1033.JPG

Kuřecí prsa si nakrojíme na motýlka ...

IMG_1034.JPG

Jemně naklepeme paličkou, osolíme a opepříme.

IMG_1035.JPG

Připravíme si misky na obalování: mouka, vajíčko rozšlehané s mlékem, lehce osolené, v poslední parmezán a strouhanka smíchané dohromady.

IMG_1036.JPG

Řízeček si obalíme.

Pokud se nám již vaří voda na špagety, dáme je vařit. Hlídáme, aby byly al dente. Do pánvičky si dáme olivový olej.

IMG_1038.JPG

Smažíme opatrně, parmezán se připaluje rychleji, než strouhanka. Osmažíme do křupava.

IMG_1039.JPG

Po otočení vyskládáme na řízeček plátky mozzarelly, na chvilku přiklopíme, aby se rozpustil.

IMG_1037.JPG

Omáčku stáhneme ze sporáku a vmícháme pokrájené listy bazalky - už nevaříme!

Špagety scedíme, promícháme se lžící olivového oleje a můžeme servírovat.

IMG_1040.JPG

Špagety, řízeček, omáčka a lístek bazalky na ozdobu.

Dobrou chuť.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Autor: Richard Kába | neděle 30.12.2012 8:43 | karma článku: 14.01 | přečteno: 1816x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Hobby

Táňa Lišková

Kočkou může každá být... :)

Každá žena může být kočka :) stačí pro to jenom občas trochu udělat. Kdo chce - hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody. Souhlasíte?

18.3.2024 v 15:40 | Karma článku: 12.38 | Přečteno: 382 | Diskuse

Petr Lukáš

Ucháč obrovský, jedlá jarní houba, i když trochu s výstrahou

Momentálně to vypadá, že rostou jarní druhy hub, tak jsem se byl podívat na jedno místo, kde rostou kačenky české. Kromě kačenek potěšil i tento ucháč.

17.3.2024 v 14:19 | Karma článku: 5.70 | Přečteno: 123 | Diskuse

Rudolf Pekař

Zhubni!

V dnešním záplavě informací o různých dietách a způsobech, jak zhubnout a vést zdravější životní styl, je snadné se ztratit. Jsem jedním z těch, kteří se dlouhou dobu snažili najít správnou cestu k zdravějšímu životu.

15.3.2024 v 16:45 | Karma článku: 4.96 | Přečteno: 182 | Diskuse

Petr Lukáš

hlíva hnízdovitá, pěkná nejedlá a smradlavá

V podzimních a zimních měsících se můžeme setkat s touto barevnou hlívou, která je ale bohužel nejedlá.

7.3.2024 v 14:03 | Karma článku: 4.38 | Přečteno: 81 | Diskuse

Táňa Lišková

Lehni si a jdi už spát!

Víš, co se ti může stát? Aneb taky Vám do noci šrotují hlavou myšlenky a někdy máte pocit, že by den měl mít 40 hodin? Nejste v tom sami! Ještě že mám kočku, která mě hlídá... :)

6.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 11.49 | Přečteno: 278 | Diskuse
Počet článků 149 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2569
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...