Co budeme potřebovat pro 2 porce:
2 zralá avokáda
2 rajčata
2 šalotky
3 feferonky
3 snítky koriandru
1 limeta
sůl, čerstvě mletý pepř
Smažené lupínky z kukuřičných tortil
Avokádo je třeba mít zralé, tedy krásně krémově měkké, ale nikoli nahnilé. Je to trochu pakárna u nás takové sehnat. Nejlepší je koupit nezralé, tvrdé a nenamačkané, to dáme to papírového pytlíku, necháme jeden až dva dny na okně a krásně dozraje.
Přípravu začněme tím, že si do misky nebo hrnce vymačkáme šťávu z jedné celé limentky. Pomůže, když ji dáme předtím na 5 vteřin do mikrovlnky, šťáva pak jde krásně vymačkat. Avokáda rozřízneme, rozpůlíme, vyjmeme pecku a nejsnazší je dužinou vyndat podél slupky polévkovou lžíci.
K limetce přídáme dužinu z avokád ...
... a rozmačkáme na kaši. Můžeme použít mačkátko na brambory. Limetku jsme dali jako první proto, aby nám avokádo na vzduchu netmavlo.
Šalotky nakrájíme co nejjemněji ...
... a přidáme.
Rajčata. V originálním receptu se používá jen jedno rajče a jedna šalotka na dvě avokáda, já osobně mám raději variantu s více rajčaty. je dobré použít velmi voňavá rajčata. Opět je nakrájíme na co nejmenší kostičky.
Dáme je ještě zcedit, aby vytekla přebytečná šťáva. Pokud jsme hifisti, můžeme je nejprve spařit a oloupat a použít jenom dužinu.
Přidáme do mísy.
Jako další prvek jsou feferonky. Z nich vyjmeme jádřinec a opět nakrájíme na co nejmenší kousky. Použijeme jich podle chuti. Já osobně mám rád velmi pikantní.
Nakonec koriandr, nasekáme nať a přidáme. Nyní všechno zamícháme dohromady, ochutíme solí, čerstvě mletým černým pepřem a případně ještě přidáme šťávu z limetky.
Podáváme se smaženými lupínky z kukuřičných tortil. Pokud si je nechceme dělat sami, vzhledem k velmi proměnlivé kvalitě mohu doporučit lupínky od Horecy z Makra. Příbor netřeba, lupínky rovnou nabíráme guacamole.
Dobrou chuť.