Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

13. 05. 2013 13:40:29
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.

Richard Kába (c) 2013

Co budeme potřebovat pro 2 porce:

2 zralá avokáda

2 rajčata

2 šalotky

3 feferonky

3 snítky koriandru

1 limeta

sůl, čerstvě mletý pepř

Smažené lupínky z kukuřičných tortil

IMG_0008.JPG

Avokádo je třeba mít zralé, tedy krásně krémově měkké, ale nikoli nahnilé. Je to trochu pakárna u nás takové sehnat. Nejlepší je koupit nezralé, tvrdé a nenamačkané, to dáme to papírového pytlíku, necháme jeden až dva dny na okně a krásně dozraje.

Přípravu začněme tím, že si do misky nebo hrnce vymačkáme šťávu z jedné celé limentky. Pomůže, když ji dáme předtím na 5 vteřin do mikrovlnky, šťáva pak jde krásně vymačkat. Avokáda rozřízneme, rozpůlíme, vyjmeme pecku a nejsnazší je dužinou vyndat podél slupky polévkovou lžíci.

IMG_0009.JPG

K limetce přídáme dužinu z avokád ...

IMG_0010.JPG

... a rozmačkáme na kaši. Můžeme použít mačkátko na brambory. Limetku jsme dali jako první proto, aby nám avokádo na vzduchu netmavlo.

IMG_0011.JPG

Šalotky nakrájíme co nejjemněji ...

IMG_0012.JPG

... a přidáme.

IMG_0013.JPG

Rajčata. V originálním receptu se používá jen jedno rajče a jedna šalotka na dvě avokáda, já osobně mám raději variantu s více rajčaty. je dobré použít velmi voňavá rajčata. Opět je nakrájíme na co nejmenší kostičky.

IMG_0014.JPG

Dáme je ještě zcedit, aby vytekla přebytečná šťáva. Pokud jsme hifisti, můžeme je nejprve spařit a oloupat a použít jenom dužinu.

IMG_0015.JPG

Přidáme do mísy.

IMG_0016.JPG

Jako další prvek jsou feferonky. Z nich vyjmeme jádřinec a opět nakrájíme na co nejmenší kousky. Použijeme jich podle chuti. Já osobně mám rád velmi pikantní.

IMG_0017.JPG

Nakonec koriandr, nasekáme nať a přidáme. Nyní všechno zamícháme dohromady, ochutíme solí, čerstvě mletým černým pepřem a případně ještě přidáme šťávu z limetky.

IMG_0018.JPG

Podáváme se smaženými lupínky z kukuřičných tortil. Pokud si je nechceme dělat sami, vzhledem k velmi proměnlivé kvalitě mohu doporučit lupínky od Horecy z Makra. Příbor netřeba, lupínky rovnou nabíráme guacamole.

Dobrou chuť.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Autor: Richard Kába | karma: 10.81 | přečteno: 583 ×
Poslední články autora