Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

R.A.G. Brokolicová polévka s tuřínem, houbami a cizrnou

V dnešní RIKově Amatérské Gastronomii si připravíme pro všechny kverulanty na množství tuku, které v některých receptech popisuji, něco lehčího, zdravého a přesto velmi chutného. Prim v dnešním receptu bude hrát jinak nevyužitelný zbytek brokolice a zejména pak tuřín, tato skoro zapomenutá, ale zároveň velmi chutná zelenina.

Co budeme na tuto polévku potřebovat?

Stonek ze dvou až tří brokolic

1 menší tuřín

1 lžíce extra panenského olivového oleje

1,5l vody

2 hrsti sušených hub (suchohřiby nebo stročky)

0,5l podmáslí

1 konzerva cizrny Bonduell

sůl, čerstvě mletý černý pepř, listová petržel na závěr.

 

Nejprve si uděláme brokolicový vývar. Za tímto účelem využijeme zbytky z brokolice, tedy stonek, který je k přímé spotřebě poněkud tuhý. Omyjeme, případně oškrábeme, nakrájíme na kostky a dáme vařit pod pokličku do vody. Vaříme pomalým varem 2hodiny. Zároveň si namočíme sušené houby do vody.

Mezitím si vezmeme tuřín, oškrábeme a ...

a nakrájíme na kostky o hraně asi 1,5 cm.

Brokolice se nám směle uvaří, a my ji umixujeme a poté propasírujeme, abycho eliminovali všechny tuhé části.

Do propasírované polévky přidáme tuřín a lžíci oleje a vaříme za občasného míchání, dokud tuřín nezměkne.

Když je tuřín měkký přidáme scezené sušené houby. Houby nehrají v chuti polévky prim a proto není nutné používat nejlepší druhy. Na obrázku vidíte hřiby, ale úplně postačí suchohříbky nebo by se hodily stročky. Také přisypeme přecezenou cizrnu.

Chvíli povaříme, pak stáhneme a pomalu vmícháme podmáslí. Pokud někomu z psychických důvodů nevoní podmáslí, použijte kysanou smetanu de luxe z Kunína.

Na závěr ochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a pokrájenými listy petržele.

Můžeme podávat, na talíři ještě dopepříme.

Dobrou chuť.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Autor: Richard Kába | neděle 20.3.2011 12:49 | karma článku: 11,89 | přečteno: 1617x
  • Další články autora

Richard Kába

Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích

A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.

15.9.2013 v 15:09 | Karma: 34,98 | Přečteno: 7294x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.

31.7.2013 v 20:54 | Karma: 13,75 | Přečteno: 1876x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.

6.6.2013 v 13:25 | Karma: 11,21 | Přečteno: 1437x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13 | Přečteno: 583x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53 | Přečteno: 756x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Steinmeier si v Praze může zlepšit reputaci. Poškodil mu ji döner v Turecku

29. dubna 2024  16:05

Pondělní dvoudenní návštěva Česka s fotkami od Vltavy je pro německého prezidenta Franka-Waltera...

Člověk v tísni poprvé sbírá peníze na Palestince. Hamásu nepůjdou, slibuje

29. dubna 2024  15:35

Největší a nejznámější česká humanitární organizace se odhlodala k bezprecedentnímu kroku. Poprvé...

Exprezident Klaus nepovažuje dvacet let Česka v EU za úspěšné období

29. dubna 2024  11:35,  aktualizováno  15:30

Exprezident Václav Klaus vystoupil silně kriticky ke dvacátému výročí vstupu České republiky do...

OBRAZEM: Dvě různá řešení příkladu s cukrovím. Řešte hlavolamy přijímaček

29. dubna 2024  15:28

Na vyhodnocení jednotné přijímací zkoušky budou uchazeči o střední školy a víceletá gymnázia čekat...

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2570x
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.