Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

R.A.G. - Telecí na estragonu

V dnešním díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Francie a připravíme si telecí s dvěma ingrediencemi typickými pro francouzskou kuchyni. Těmi není nic jiného než bylinka estragon a créme fraîche. Invenci budeme čerpat z Pohlreichovy knihy Šéf na smetaně. Vzhledem k tomu, že kniha je spíše než kuchařkou reklamou na mléčné produkty jedné nejmenované firmy, tak jsou recepty v ní neúplné, schématické a občas neunikla korektuře i nějaká ta chybka. My si ukážeme, jak tento recept udělat správně, krok za krokem, jak bývá v R.A.G. obvyklé.

Richard Kába (c) 2012

Co se týče estragonu, jedná se o hezkou bylinku, kterou není problém u nás pěstovat na zahrádce. K vaření se využijí jak stonky, tak listy. Ovykle se listy před tepelnou přípravou otrhají a použijí až ve finální verzi pokrmu, zatímco stonky se mohou dát s ostatními surovinami vařit, dusit, či péct a před dokončením se vyjmou a vyhodí. Estragon má velmi intezivní vůni a chuť, připomínající něco mezi lékořicí a anýzem. Říká se, že kdo chce objevit kouzlo franouzské kuchyně, bez estragonu se neobejde.

Druhou výše zmíněnou surovinou je créme fraîche. V našich podmínkách nemá tento kysaný smetanový produkt příliš velkou tradici a nejbližší mu je kysaná smetana. Créme fraîche je však jemnější, smetanovější a mnohem snáz se rozpouští. Jak si připravit doma Créme fraîche přinese přináší další díl R.A.G..

Tak tedy, co budeme potřebovat k výrobě pokrmu pro čtyři osoby:

1 kg telecího masa - nejlépe prý ramínko. Já jsem dnes použil telecí kýtu a nezdá se, že by to byla zásadní chyba.

45 g másla

100 ml créme fraîche

15 g pohrubé mouky

250 - 400 ml telecího vývaru

2 cibule (bílé nebo žluté)

3 snítky estragonu

sůl a čerstvě mletý černý pepř

 Rozehřejeme si na mírném ohni dostatečně velkou pánvičku a v ní máslo. Mezitím si pokrájíme cibuli na hrubo ...

 a dáme pomalu dusit dokud nezesklovatí. Občas si ji na pánvi přehodíme nebo zamícháme, ať ji z jedné strany nesmažíme více než je třeba, jako já, viz. níže :)

Než se nám cibulka orestuje připravíme si maso. Odblaníme a vyčistíme jej a nakrájíme na kostky.

Dále si omyjeme estragon (tři snítky opravdu stačí, pokrm nebude lepší, když ho použijeme víc, je skutečně velmi aromatický)

Lítečky estragonu si otrháme do mističky a schováme prozatím do lednice, aby zůstaly čerstvé.

Když je cibulka sklovatá (ano tady vidíte, že mi z jedné strany opekla příliš), zvýšíme oheň a dáme maso orestovat ze všech stran na vyšší teplotu.

Když je to hotovo, osolíme, opepříme čerstvě mletým černým pepřem, přidáme stonky estragonu a zalijeme trochu vývarem. Zmírníme plamen a pomalu maso dusíme, dokud není měkké. Během toho občas promícháme a dolijeme vývar, pokud se nám už skoro vyvařil.

Maso se bude dusit přibližně hodinu, takže tak po asi 45ti minutách si připravíme základ na omáčku. Vezmeme misku, dáme do ní créme fraîche a smícháme s polohrubou moukou.

Nakonec vmícháme i listy estragonu. Pokud byly příliš veliké, překrojíme je napůl (před tím vmícháním).

Když je maso měkké, vyjmeme ho děrovanou lžící z pánvičky a ponecháme stranou v teple, abychom mezitím dokončili omáčku.

Pokud je výpek příliš hustý, přilejeme další vývar, créme fraîche s moukou nám omáčku samozřejmě zahustí.

Vmícháme připravenou créme fraîche s moukou a estragonem, krásně se nám rozpustí, necháme přejít varem a ještě maličkou chviličku povaříme.

Nyní můžeme servírovat. Na vyhřátý talíř naklademe kousky masa a přelijeme omáčkou s estragonem.

Přílohu si zvolíme podle preferencí. Ve Francii by tento pokrm velmi pravděpodobně neservírovali s rýží, ale u nás by to třeba mohlo i projít.

Dobrou chuť.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Autor: Richard Kába | pondělí 3.12.2012 13:32 | karma článku: 10,43 | přečteno: 1042x
  • Další články autora

Richard Kába

Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích

A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.

15.9.2013 v 15:09 | Karma: 34,98 | Přečteno: 7294x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.

31.7.2013 v 20:54 | Karma: 13,75 | Přečteno: 1876x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.

6.6.2013 v 13:25 | Karma: 11,21 | Přečteno: 1437x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13 | Přečteno: 583x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53 | Přečteno: 756x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2570x
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.