Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

R.A.G. - Vosí hnízda

16. 12. 2012 20:16:36
Vánoce klepou na dveře a tak si v dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zkusíme jeden z klasických starých českých receptů na vánoční cukroví a to na vosí hnízda. Vosí hnízda patří mezi nepečené cukroví a existuje skoro tolik variant, kolik kuchařů. Tak se pojdme podívat, jak může vypadat jedna z nich.
 Richard Kába (c) 2012

Vosí hnízda se skládají z piškotu, na kterém stojí, dále z těsta na korpus a náplně. Korpus může mít mnoho variant, my si představíme dvě - kakaový a mandlový. Místo mandlí se dá udělat další varianta z lískových nebo vlašských oříšků.

Co budeme potřebovat:


Čokoládový korpus:

100 g másla

160 g piškotů

4 lžíce kakaa (co nejkvalitnější)

60 g moučkového cukru

4 lžíce tuzemského rumu

Mandlový korpus:

100 g másla

90 g piškotů

70 g mletých mandlí

60 g moučkového cukru

4 lžíce tuzemského rumu

Náplň:

3 žloutky

100 g másla

50 g cukru krupice

1 lusk vanilky

3 lžíce rumu

Na kompletaci:

formička na vosí hnízda

miska cukru krupice na vysypání formičky

piškoty na podklad

IMG_0877.JPG

Začneme náplní, protože budeme potřebovat, aby nám před použitím hezky ztuhla. Máslo (prosím Vás v celém následujícím receptu (i celém blogu) platí, že máslo je máslo. Hera není máslo!) dáme do rendlíku a pomalu rozpustíme na mírném ohni.

IMG_0878.JPG

Lusk bourbon vanilky rozřízneme a seškrábneme nožem semínka.

IMG_0880.JPG

Semínka vanilky vmícháme do rozpuštěného másla a malou chvilku ohříváme za stálého míchání. Nechceme máslo přepálit, chceme jenom, aby se uvolnila chuť a vůne vanilky. Poté stáhneme z ohně a uložíme v chladu.

IMG_0879.JPG

Nyní se pustíme do těsta na korpus. Popisovaný recept je na korpus kakaový. Dětské piškoty nasekáme v mixéru na prášek.

IMG_0881.JPG

Dáme do mísy, přidáme cukr, kakao a rum ...

IMG_0882.JPG

... a prohněteme těsto.

IMG_0883.JPG

Mandlový korpus je podobný, nasekáme si mandle, ...

IMG_0884.JPG

... a dáme si je na suchou pánvičku upražit.

IMG_0885.JPG

Je třeba postupovat pomalu a opatrně a míchat, nebo přehazovat, abychom mandle nespálili. Jakmile začneme cítit vůni mandlí, můžeme přestat. Dále je nutné mandle nechat zase vychladnout. Zbytek mandlového těsta uděláme stejně jako kakaový, jen z patřičných surovin, viz. výše.

IMG_0886.JPG

Nyní nám vanilkové máslo již vychladlo a tak si dokončíme náplň. Tři žloutky utřeme s cukrem.

IMG_0887.JPG

Do nich pak vmícháme vanilkové máslo a získáme krémovitou konzistenci. Nabereme si ji do plničky a dáme do chladu.

IMG_0888.JPG

Když je těsto příliš měkké, dáme si jej také nejprve vychladit. Připravíme si formičky, do misky si dáme cukr krupici, a do další misky nasypeme piškoty, které budeme potřebovat jako podstavu. Do misky je dáváme proto, aby se nám brali do ruky lépe než z pytlíku. Také si připravíme příborový nůž na odkrajování zbytku těsta.

IMG_0889.JPG

Než začneme, nacpeme jednou do formičky těsto na sucho (mohli bychom ji i vymazat máslem, ale babička mě to učila takhle). Potom těsto zase vyšťouráme ven. Formička se tak namastila a bude v ní držet cukr.

IMG_0890.JPG

Formičku "namočíme" v mističce s cukrem a pořadně ji vycukříme, cukr zase nasypeme zpátky. Přilne k vnitřku formičky a pomůže nám potom hotové hnízdo snáze vyklepnout.

IMG_0891.JPG

Do formičky našťoucháme těsto, lepší po menším množství a hezky pěchovat. Ve prostřed uděláme malíčkem, nebo koncem vařečky dírku na náplň.

IMG_0892.JPG

Příborovým nožem pak krouživým pohybem od středu ven odřízeneme přebytečné těsto, které vrátíme zpět a můžeme dále znovu použít.

IMG_0893.JPG

Plničkou naplníme krémem. Nedáváme krému příliš, aby nám pak spodem nevytékal, hnízda by byla zbytečně zapatlaná.

IMG_0894.JPG

Přiložíme a přitlačíme piškot, na kterém pak hnízdo bude stát.

IMG_0895.JPG

Nakonec hnízdo vyklopíme, ideálně na prkénku, kdy uchopíme formčiku mezi prsty, ne příliš vysoko nad prkénkem, a o prkénka udeříme mírnou silou spodkem ruky. Poté formičku znovu nacukříme a jedeme další hnízdo.

IMG_0897.JPG

Hotová hnízda uložíme v chladu a o dobu trvalivosti nemáme strach, protože zmizí určitě jako první.

Někteří ještě hnízda namáčí do čokolády, ale já jsem tak nějak zvyklý takto. S čokoládou už mi o přijde takové přeplácané.

Dobrou chuť.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Autor: Richard Kába | neděle 16.12.2012 20:16 | karma článku: 9.00 | přečteno: 1562x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Hobby

Tereza Špetlíková

Střihněte si na šaty!

Kdo by to neznal. Nic správně nesedí, nikde nemají to, co zrovna chci, ačkoliv jde přeci o úplně jednoduchý střih, tady se mi nelíbí vzor nebo barva, tohle je zase z hrozného materiálu... a pak přichází spásný nápad. Co kdybych...

4.8.2017 v 7:56 | Karma článku: 13.06 | Přečteno: 672 | Diskuse

Tomáš Houška

Manifest pijáka kávy

Mám rád dobrou kávu. To je problém, protože míst, kde mi ji připraví, je tuze málo. Po Praze kromě čaovny U legionáře tak dva tři další podniky a to je vše. Nemáte náhodou cukrárnu, bar nebo kavárničku? Pak by to bylo pro vás.

11.7.2017 v 9:35 | Karma článku: 17.21 | Přečteno: 472 | Diskuse

Jiří Mitáček

Jak jsem si pořídil „motůčko“….

Cože, nevíte co to je? Vysvětlím pro kutilské laiky... Je to takové normální kolečko, alias trakař, které má přídavný elektromotor a dokáže s Vámi drandit bez námahy ve skoro jakémkoli použitelném výškovém převýšení.

14.6.2017 v 11:20 | Karma článku: 21.31 | Přečteno: 786 | Diskuse

Kristian Hanko

Chytrý tuning

Hned na úvod se přiznám, že nejsem velký vyznavač tuningů pro osobní automobily. S tuningem u automobilů je to totiž dost podobné, jako s make-upem u žen: když ho dáte příliš, zničíte to, co je přirozeně hezké!

13.6.2017 v 14:20 | Karma článku: 4.09 | Přečteno: 127 | Diskuse

Černá Kristýna

Slepice od jedný do stojedný

Nedávno jsem se rozhodla nakreslit 300 slepic a napsat o tom. Tak tedy, tady máme druhý díl. Jak slepičí projekt pokračuje? Zpočátku bylo nadšení tak velké, že šlo všechno stranou a já kreslila slepice jek vzteklá. Nebude 300 málo?

12.6.2017 v 15:04 | Karma článku: 8.86 | Přečteno: 280 | Diskuse
Počet článků 149 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2416
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Napište mi

Vzkaz autorovi


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.


více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.