R.A.G. - Německý tvarohový dort - der Kuchen
Německý tvarohový dortSára Kábová (c)
V receptu píší tvarohový, ale základní složkou je prostě nějaký krémový sýr ... nevím co tam Němci dávají original, ale nejblíž mi přišlo Gervais nebo Lučina. Akorát toho potřebujete kilo, takže se obvykle pokladní docela diví :) Pokud nějaký profík zná levnější a účelnější surovinu, budu jenom rád, když dá vědět v diskusi, nicméně moje chuťové pohárky jsou s chutí z Gervais happy. Prostě to chutná úplně stejně jako ten německý. A Němci ho nazývají prostě der Kuchen ... Kuchenů je spousta, ale tenhle je zřejmě natolik nejobvyklejší, že on má ten titul jenom Kuchen ... ostatní mají konkrétní jména - Sacher, Medovník, ale tohle je just Kuchen ...
Jenom vsuvka, když jsme byli před pár lety na pohřbu dědovy tehdejší partnerky a maminky mého strejdy, překvapily mě německé zvyky. U nás je zvykem po obřadu tzv. pohřební hostina. Němci to řeší cukrárnou - kafe a dort. Tedy der Kuchen, přesně tento. Pro nás nezvyklé, cukrárnu si našinec spojuje spíše s oslavou, než s tryznou. Dneska už moji prarodiče nežijí, ale když upeču Kuchen, vždycky si na ně vzpomenu, je to nějak tak v té chuti kódováno.
Nejprve si připravíme těsto na "korpus" ... resp. on to není korpus, spíše jen obrys dortu - po dně a po stěnách.
Na "korpus" budeme potřebovat:
225g hladké mouky
150g másla (rozměklého v teple)
strouhanou kůru z jednoho citronu (za tímto účelem kupuji BIO citrony v Bille - ne že bych byl příznivec BIO, ale ta značka by měla být zárukou, že nebylo použito chemické ošetření kůry a lze být použita ke konzumaci. Nastrouhám a nasuším - pozor - jen barevná kůra (citron, pomeranč) nikoli to bílé pod kůrou, to by jinach zhořklo. Ideální je samozřejmě použít čerstvý).
60g cukru krupice
1 žloutek (doporučuji domácí vajíčko - koupená jsou vo ničem ...)
Z výše uvedených komponent uhněteme těsto, které dáme na hodinku do ledničky vydechnout.
Poté co si těsto odpočinulo, dáme si rozhřát troubu na 200°C. Použijeme dortovou formu o průměru 25cm (na tuto je množství surovin kalibrováno) a těsto upěchujeme rovnoměrně na dno a stěny do výše cca 4cm. Dejte péct na 8 minut.
Mezitím, než se korpus upeče, připravíme se náplň.
Budeme potřebovat následující suroviny:
1kg tvarohového sýra
5 vajec
2 žloutky
3 polévkové lžíce mléka
300g cukru krupice
25g hladké mouky
strouhaná kůra z jednoho citronu
Vezmeme elektrický šlehač a začneme zpracovat sýr, postupně k němu přidáváme cukr, potom vejce, mléko, mouku, žloutky a citronovou kůru. Na finální část vyměníme metličky za šlehací a vyšleháme krásný hladký krém.
Krém vylijeme do předpečeného korpusu. Zvýšíme výkon trouby na 230°C a pečeme 12 minut. Poté ubereme teplotu na 150°C a pečeme dalších 45 min. Po uplynutí této doby troubu vypneme a dort necháme v troubě další půl hodinku dojít.
Výsledek může vypadat takto. V Německu je to zároveň finální fáze, dort nám podavají takto. V knize, kde jsem recept našel ale dort ještě zdobí a protože to bude dort k narozeninám pro syna, tak jistě to ovoce a marmeládu také ocení.
Použil jsem domácí šípkovou zavařeninu, broskev a jahody, výsledek může vypadat třeba takto, ale samozřejmě záleží na invenci a kreativitě každého, jak se s ozdobením popere.
Nezbývá než popřát dobrou chuť.
Richard Kába
Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích
A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.
Richard Kába
Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr
Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.
Richard Kába
R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž
Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.
Richard Kába
R.A.G. - Guacamole
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.
Richard Kába
R.A.G. - Salát Niçoise
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl
Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...
Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci
Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město
Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...
Rakety ATACMS spásu samy nepřinesou, Rusy na Ukrajině si ale najdou všude
Jedna z položek nové mnohamiliardové vojenské pomoci Ukrajině, kterou po měsících průtahů schválil...
Do osmi let zanikne 300 tisíc pracovních míst, horuje Jurečka za rekvalifikace
V příštích sedmi až osmi letech zanikne v Česku 300 tisíc pracovních pozic a milion pozic kvůli...
Kvůli letním teplotám a silnému větru hrozí požáry. Ochladí se koncem týdne
V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...
Hromadná nehoda u letiště blokuje Pražský okruh, jedno z aut je na střeše
Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahovaly na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...
- Počet článků 149
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2570x
Seznam rubrik
- Diabetes Mellitus
- R.A.G.RIKovaAmatérskáGastronom
- Tip na výlet
- Společnost
- Formule 1
- Čeští jezdci
- Kartrace
- Cestopisy