- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Na míchaná vajíčka s karamelizovanou cibulkou a slaninou (popisuji postup pro 3 porce) podle RIKova receptu budeme potřebovat:
1 velkou cibuli (nebo 2 malé)
2 plátky anglické slaniny (cca 40g)
1 polévková lžíce másla
1 polévková lžíce smetany (alespoň 30 procent)
4 vejce velikosti L
koňak na zastříknutí
1 čajová lžička medu
6 stvolů čerstvého tymiánu
sůl, pepř, muškátový oříšek, listová petržel na ozdobení
Do rendlíku dáme rozpustit máslo, mezitím si nakrájíme cibuli na drobno a vložíme ji do rendlíků. Přidáme tymián. Čerstvý tymián, sušený tam vůbec nezkoušejte, tím to leda zkazíte. Slaninu si nakrájíme na drobné kostičky a také přidáme. Mícháme a necháme cibulku osmahnout do hněda.
Mezitím si připravíme vajíčka. Oddělíme žloutky a bílky (na obrázku vidíte, když se rozklepnutí nepovede a v bílku jsou kousky žloutku. V tomto receptu to výjimečně nevadí, ale příště se budeme více snažit). Do žloutku přidáme polévkovou lžíci smetany, nastrouháme muškátový oříšek a zašleháme metičkou. Muškátový oříšek, stejně jako kterékoli jiné koření, je nejlepší mít v celku a nastrouhat těsně před použitím. Totéž bude platit s pepřem. Lépe než kupovat mletý pepř je pořídit si mlýnek a vždy namlít čerstvé kuličky, je tak mnohem aromatičtější.
Když je cibulka krásně vysmažená, vybereme tymián a zastříkneme koňakem. Poté, co se koňak skoro všechen odpaří, přidáme lžičku medu. Opravdu jen lžičku, nechceme, aby to to byl sladký vaječný dezert, chceme jen decetně nasládlou příchuť, kterou (až úplně nakonec) přiohneme solí.
Necháme odpařit veškerý koňak a zkaramelizovat. Podle velkých bublin poznáme, že už jsou cibulka i med karemelizované a my můžeme přidat bílky.
Bílky rozmícháme a osmažíme do finální podoby.
Nyní stáhneme z plotýnky, přimícháme žloutky rozmíchané se smetanou, nakrájenou petržel a dochutíme solí a pepřem.
Podávat můžeme třeba jako na obrázku s domácím žitným kváskových cibulovým chlebem. Dobrou chuť.
P.S. Pokud bude zájem, tak se v některém z příštích dílů RIKovy Amatérské Gastronomie mohu věnovat i kváskovému chlebu.
Další články autora |
Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...