R.A.G. - Svíčková na smetaně s karlovarským knedlíkem
Takže co budeme na takovou svíčkovou na smetaně pro 6 osob potřebovat.
1kg falešné svíčkové (můžete použít samozřejmě i pravou svíčkovou, ale vzhledem k ceně si myslím, že se dá pravá svíčková upotřebit lépe)
300g špeku
3 velké mrkve
2 větší petržele
1 střední celer
1 řapík celeru
1 větší cibule
100ml červeného vína
300ml vody
75 ml viného octa
100g másla na rozpuštění
100g másla na dokončení omáčky
50g přepuštěného másla na osmažení masa a základ omáčky.
1 citron plus polovina citronu na každou porci
bobkový list, nové koření, černý pepř, tymián
sůl, pepř, cukr
2 lžíce hořčice (české, plnotučné)
2 lžíce brusinek + brusinky na každý talíř
400 ml smetany ke šlehání (aspoň 30%)
(jestli během postupu objevíte něco, co jsem nejmenoval, dejte vědět v diskuzi, doplním)
A jdeme na to.
1. příprava masa a naložení - 2 až 3 dny předem
Maso si očistíme a pokud to jde odblaníme. Já jsem se rozhodl kvůli snažšímu prošpikování dlouhý šál masa přepůlit, snad mě kvůli tomu nesepsete příliš v diskuzi.
Nakrájíme si klínky špeku, dlouhým úzkým nožem si připravíme maso k prošpikování a vložíme špek. Je možno z obou stran, jen ať se nám dostane špek do každého plátku na talíři.
Výsledek může vypadat nějak takto ...
Kořenovou zeleninu si nastrouháme, řapíkatý celer pokrájíme na malé kousky. (Za ten řapík asi také dostanu za uši, ale vyzkoušejte, opravdu je tam zcela vítán).
Maso osolíme a opepříme, uložíme do hrce, kde bude 2 - 3 dny naloženo. Volíme takovou velikost, aby byl hrnec po vložení masa, zeleniny a všech aditiv zcela plný.
Zasypeme zeleninou
Nezapomeneme na koření. Aby se nám lépe vyjímalo, můžeme si připravit z netkané textilie nebo obvazu takový váček, který snadno vyjeme. Použijeme několik bobkových listů, 4 kuličky nového koření, asi 10 kuliček černého pepře a pár stonků tymiánu)
Zavázaný měšec s kořením vložíme na dno hrnce ...
A zahrneme zeleninou.
Nyní zalijeme roztokem 300ml vody + 50ml octa + 100ml červeného vína a navrch vyskládáme terčíky citronu.
Dáme si rozehřát máslo ...
a jako poslední vrstu polijeme po celém povrchu rozpuštěným máslem, které nám celý hrnec jakoby zavíčkuje.
Přiklopíme poklicí a odložíme do chladu. V průběhu doby naložení bychom měli maso alespoň jednou otočit, poté opět přelijeme rozpuštěným máslem.
2. Den "D" - pečení a omáčka
Naložené maso vyjeme ze směsi, stáhneme provázkem, osolíme a opepříme.
Rozpálíme si přepuštěné máslo a svíčkovou zprudka osmahneme ze všech stran, aby se maso zatáhlo. Potom maso vyndáme.
Do hrnce dáme smažit zbytek špeku nakrájený na kostičky.
Přidáme cibuli pokrájenou na hrubo.
Poté co nám cibule zesklovatí, zastříkneme zbytkem octa a ten necháme vyvařit.
Přidáme velkou lžíci hořčice a velkou lžíci konzervovaných brusinek.
Zasmahneme spolu.
Potom do hrnce vrátíme scezenou zeleninu, váček s kořením a na vrch položíme maso.
Přiklopíme poklicí (je nutné mít dobře uzavřeno) a pečeme na 125°C 4 až 5 hodin (vyzkoušejte ... podle Vaší trouby). Poté zvedneme výkon na 175°C a pečeme ještě 30 min. Než se nám maso upeče, můžeme se pustit do knedlíku, viz. třetí část.
Když je maso hotové, vyjmeme jej z hrnce a očistíme. Sundáme provázky a necháme trochu zchladnout. Horké by se nám při krájení drolilo, takže jej necháme trochu zchladnout, potom nakrájíme a pak dáme ohřát do omáčky, nebo zvlášť do trouby, ale pozor ať ho tam příliš nevysušíte.
Ze zbytku zeleniny co zůstal v hrnci, vyjememe váček s kořením a spolu se šťávou, které maso pustilo, dáme na plotnu,
Obsah rozmixujeme tyčovým mixérem a přepasírujeme na jemno. Potom přidáme smetanu a povaříme.
Nakonec dáme do omáčky rozpustit máslo na zjemnění a dochutíme cukrem, solí a pepřem, případně octem.
3. Karlovarský knedlíček
Na 6 porcí budeme potřebovat:
6 housek, ideálně celozrnných
6 domácích vajec
cca 200g celozrné pšeničné nebo špaldové mouky (přesné množství mouky podle citu a konzistence)
cca 100 ml mléka - opět podle konzistence a vyschnutí pečiva.
1,5 muškátového oříšku
trochu másla, nebo sádla na vymazání alobalu.
3 hrsti pažitky, jemně nakrájet
sůl, pepř
Ještě než začneme, dáme si vařit osolenou vodu. Jakmile bude knedlík připraven, je třeba ho dát ihned vařit.
Pečivo pokrájíme na kostky o hraně asi 1 cm. Rozbijeme vajíčka, bílek dáme zvlášť, žloutek dáme k pečivu.
Pažitku nakrájíme na jemno a přidáme. Přidáváme mléko a mouku tak, aby zůstal celý obsah ve slepené konzistenci ... ani moc mokré, ani suché. Naladit množství mléka a mouky je na vyzkoušení. Nakonec osolíme, opepříme a nastrouháme 1,5 muškátového oříšku.
Bílky lehce osolíme a vyšleháme sníh. Sníh nakonec vmícháme opatrně a pomalu do zbylého těsta. Rozložíme si alobal (nebo utěrku), alobal potřeme máslem, nebo sádlem, vsypeme do něj směs, zarolujeme a utáhneme (jako bonbón). Potom dáme do vroucí vody a vaříme pod poklicí asi 30 min. Musíte vyzkoušet, záleží na tloušťce ... Když ještě není, zaviňte zpět a dejte dovařit.
Nakonec vyndáme z vody, rozbalíme a máme knedlíček hotový. Nakrájíme na plátky.
4. Kompletace a podávání
Na talíř nejprve nalijeme omáčku, poté vyskládáme knedlíčky a maso, nakonec polijeme maso brusinkami. Citron přikládáme ve čtvrtce. Na šlehačku zapomeneme.
Asi jste zvyklí na klasický terčík, ale z terčíku citron nevymačkáte a brusinky jsou nejlepší na mase. Ke šlehačce není důvod, smetanu máte již v omáčce.
ZKuste to trošku jinak, než jste zvyklí a ochutnejte. Dobrou chuť.
Richard Kába
Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích
A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.
Richard Kába
Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr
Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.
Richard Kába
R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž
Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.
Richard Kába
R.A.G. - Guacamole
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.
Richard Kába
R.A.G. - Salát Niçoise
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl
Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...
Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci
Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město
Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...
Rakety ATACMS spásu samy nepřinesou, Rusy na Ukrajině si ale najdou všude
Jedna z položek nové mnohamiliardové vojenské pomoci Ukrajině, kterou po měsících průtahů schválil...
Do osmi let zanikne 300 tisíc pracovních míst, horuje Jurečka za rekvalifikace
V příštích sedmi až osmi letech zanikne v Česku 300 tisíc pracovních pozic a milion pozic kvůli...
Kvůli letním teplotám a silnému větru hrozí požáry. Ochladí se koncem týdne
V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...
Hromadná nehoda u letiště blokuje Pražský okruh, jedno z aut je na střeše
Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahovaly na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...
BOROVINA NENÍ VINNÁ
Dělnické nám., Třebíč - Borovina
3 180 000 Kč
- Počet článků 149
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2570x
Seznam rubrik
- Diabetes Mellitus
- R.A.G.RIKovaAmatérskáGastronom
- Tip na výlet
- Společnost
- Formule 1
- Čeští jezdci
- Kartrace
- Cestopisy